Persoanele condamnate pana la 5 ani de inchisoare si-ar putea executa pedeapsa la domiciliu sau in zilele de week-end intr-un centru special infiintat sau in regim mixt, potrivit unor amendamente PSD adoptate marti de Comisia juridice din Camera Deputatilor, scrie Digi24.

Unul dintre aceste proiecte a fost depus de PNL anul trecut si prevedea metode alternative de executare a pedepselor pentru cei care au primit condamnari mai mici de 4 ani de inchisoare. Daca aceste amendamente sunt aprobate, durata maxima a pedepsei ar creste la 5 ani de inchisoare.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a comasat cele trei propuneri legislative initiate de PNL si UDMR si a adaugat amendamentele PSD. La randul lor, deputatii PNL au criticat amendamentele PSD, declarand ca acestea schimba fundamental propunerea facuta de ei.

Autorii acestor amendamente au scos din proiectul de lege anumite exceptii specificate in proiectul initial.

Astfel, proiectul amendat prevede doar ca masurile alternative de executare a pedepsei nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru „savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei”. Din proiectul initial se elimina continuarea: „infractiuni de serviciu, infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie cat si persoanelor aflate in stare de recidiva”.

Citeste si:
Proiect de lege: Suspendarea, la cerere, a ratelor bancare
Proiect de lege: Suspendarea,...

Cel care va dispune aceste masuri este judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei, si doar pentru condamnatii care nu au savarsit abateri disciplinare. De asemenea, masura alternativa de executare a pedepsei se va face prin bratara electronica.

In plus, Comisia juridica a mai stabilit ca in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la un an executarea pedepsei se realizeaza in arest la domiciliu, cu exceptia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta.

Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre măsurile anunțate de Vela: „Aș fi fost mai...
Marcel Ciolacu, despre...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Cum a motivat Tribunalul Bucuresti plasarea in arest la domiciliu a lui Beuran
Setari Cookie-uri