Cele mai recente date INS arata ca, la nivelul anului 2016, 70,5% din populatia de 16 ani si peste considera ca detine o stare de sanatate buna sau foarte buna, iar 29,5% este de parere ca starea de sanatate este satisfacatoare, rea sau foarte rea.

Majoritatea persoanelor tinere au declarat o stare de sanatate buna si foarte buna, dar numai 29,3% dintre persoanele de 65-74 ani si 12,6% dintre persoanele de 75 si ani si peste au declarat ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna.

Studiu INS: Starea de sanatate a populatiei din Romania

poza Sursa: INS, Ancheta asupra calitatii vietii (ACAV)

Persoanele de 16 ani si peste care sufera de o boala cronica sau de invaliditate sunt in proportie de 19,2%, femeile fiind din nou majoritare in aceasta categorie (61,6%). Mai mult de jumatate dintre aceste persoane traiesc in mediul urban (51,9%). Evident ca cele mai afectate de o boala cronica sau de invaliditate sunt persoanele varstnice de 65 ani si peste (58,6%) urmate de cele cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 ani (30,0%).

Mai mult de un sfert din persoanele de 16 ani si peste (26,1%) declara ca activitatea lor zilnica a fost limitata de o problema de sanatate pe o perioada de cel putin 6 luni. Persoanele din mediul rural declara ca se confrunta cu astfel de probleme intr-o proportie mai mare decat cele din urban (27,5% fata de 24,9%).

Daca la persoanele din grupele de varsta de sub 50 ani, ponderile celor care se confrunta cu probleme de sanatate care le afecteaza activitatea zilnica sunt scazute (sub 22,9%), odata cu inaintarea in varsta constatam ca aceste ponderi cresc accelerat (de la 34,9% la grupa de 50-64 ani, ajungand la 56,3% la grupa 65-74 ani si chiar pana la 73,7% in cazul persoanelor de 75 de ani si peste).

Proportia femeilor care au apreciat ca sanatatea le-a afectat activitatea cotidiana este mai ridicata decat cea inregistrata la barbati (31,0% fata de 20,9%).

Din totalul persoanelor de 16 ani si peste in 2016, o pondere de 13,5% a fost reprezentata de cele care nu au avut nevoie sa consulte un medic specialist in ultimele 12 luni, 77,9% au putut sa fie consultati, iar 8,6% nu au reusit acest lucru, desi ar fi avut nevoie.

Dintre persoanele care nu au putut beneficia de un consult din diferite motive, se remarca ponderea mult mai ridicata a femeilor decat a barbatilor (62,7% fata de 37,3%), insa dintre cele care nu au avut nevoie, se observa ca barbatii 52,7% au avut ponderi mai mari decat femeile 47,3%.

Pe grupe de varsta persoanele de 65 de ani si peste detin procentul cel mai ridicat al celor care nu au putut sa ajunga la consultul medicului specialist (circa 1 din 5), dar ponderea cea mai mare a celor care nu au avut nevoie de consult se observa printre cei ce provin din grupa de varsta a tinerilor de 16-34 ani (1 din 5).

Din totalul persoanelor de 16 ani si peste, in 2016, o pondere de 12,5% a revenit celor care nu au avut nevoie sa consulte un medic stomatolog in ultimele 12 luni, 79,2% au putut sa fie consultati, iar 8,3% nu au reusit s-o faca desi ar fi avut nevoie.

Dintre persoanele care nu au putut ajunge la cabinetul stomatologic, se remarca ponderea mult mai ridicata in randul femeilor decat a barbatilor (56% fata de 44%), insa dintre cei care nu au avut nevoie, se observa ca barbatii au avut ponderi mai mari decat femeile (50,5%, respectiv 49,5%).

Pe grupe de varsta se observa ca din randul celor de 65 de ani si peste, releva procentul cel mai ridicat al celor care nu au putut sa ajunga la consultul medicului stomatolog (circa 1 din 10), iar ponderea cea mai mare a celor care nu au avut nevoie de consult se observa printre cei ce provin din grupa de varsta a celor mai tineri, de 16-34 ani (aproape 2 din 5).

Sursa foto: Shutterstock / mojo cp

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri