Trimestrele al doilea si al treilea din fiecare an sunt perioade in care consumul de legume si fructe autohtone creste semnificativ, la fel ca probabilitatea existentei neregulilor in pietele agroalimentare, unele dintre principalele canale de distributie a acestor produse. Cate dintre cele 260 de piete agroalimentare existente la nivel national au fost controlate pana acum si ce au in vedere inspectorii?

Consumul de legume creste semnificativ incepand cu luna aprilie a fiecarui an, tendinta ce reiese si din datele Institutului National de Statistica, consultate de wall-street.ro. Astfel, daca in primul trimestru al anului 2016 consumul mediu lunar de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete era, pe persoana, de 6,665 kilograme, in trimestrele al doilea si al treilea din 2016 ajunsese la 7,109; respectiv 9,657 kilograme. Aceeasi evolutie crescatoare a fost inregistrata si in 2017, cu un consum mediu lunar de legume de persoana de 6,891 kilograme in primul trimestru si 7,224; respectiv 9,803 kilograme in trimestrele al doilea si al treilea.

Legumele si fructele de sezon sunt distribuite atat in lanturile de retail modern (hipermarketuri si supermarketuri), cat si in pietele agroalimentare en-detail si en-gros, aceste din urma canale de distributie fiind controlate in ultima perioada, de la inceputul lunii martie incoace, de catre inspectorii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care verifica modul de respectare a prevederilor Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

”Avand in vedere cresterea volumului de legume si fructe proaspete, de provenienta autohtona, ce se vor comercializa in perioada urmatoare, se impun actiuni de control privind verificarea modului de respectare a legislatiei specifice din domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete, in principal in pietele agroalimentare en-detail si pietele en-gros. Aceste actiuni au vizat pana in prezent un numar de 184 piete agroalimentare din Bucuresti si din tara, dintr-un total de aproximativ 260 piete agroalimentare existente la nivelul intregii tari”, spun reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Controale in piete: Ce urmaresc inspectorii?

Principalele obiective urmarite de inspectorii MADR sunt asigurarea in piete a spatiilor distincte de minim 40% pentru producatorii agricoli, marcate si semnalizate vizibil, etichetarea conforma cu legislatia in vigoare, astfel incat sa nu se creeze confuzii privind originea produselor si eliminarea fenomenelor de substituire a originii legumelor si fructelor provenite din import, prezentate ca fiind produse in Romania si existenta documentelor care sa ateste provenienta legumelor si fructelor supuse comercializarii dupa caz, file din carnetul de comercializare, facturi fiscale pentru produsele provenite din import sau comert intracomunitar, in cazul agentilor economici persoane juridice.

”Actiunile inspectorilor MADR au avut intr-o prima etapa un caracter preventiv, tinand seama si de prevederile Legii prevenirii nr.270/2018, dar in situatia cand au fost constatate abateri repetate de la prevederile legislative, au fost dispuse masuri si termene de remediere. Impreuna cu administratiile pietelor agroalimentare, inspectorii MADR urmaresc respectarea regulilor de catre comercianti, astfel incat consumatorii sa poata distinge si cumpara produsele romanesti. In paralel cu verificarile din piete, pentru atestatele de producator care ridica suspiciuni in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale, inspectorii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor desfasura, impreuna cu Directiile pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti, demersurile de verificare a acestora, atat la sediul primariilor emitente, cat si in teren, la producatorii agricoli”, explica reprezentantii MADR.

Legume si fructe de sezon: Care au fost preturile anul trecut?

Anul trecut, incepand cu luna aprilie, in pietele agroalimentare au inceput sa apara legumele si fructele de sezon. Consultand tabelul de mai jos, puteti observa, pentru a face o comparatie cu preturile de anul acesta, evolutia preturilor de anul trecut la aceste produse , dintre care amintim: pretul mediu al cartofilor timpurii a fost de 2,76 lei pe kilogram in luna mai, potrivit datelor Institutului National de Statistica; pretul kilogramului de varza alba timpurie a fost de 2,36 lei in luna mai; al salatei verzi – 6,84 lei pe kilogram in luna aprilie 2017; al cireselor – 8,07 lei pe kilogram in luna iunie; al visinelor – 6,67 lei pe kilogram in luna iunie; al capsunelor – 10,23 lei pe kilogram in luna mai 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri