Mai multe proteste au loc, luni dimineata, la Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova si la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, dupa ce sute de angajati din Sanatate au iesit in curtile unitatilor si reclara reducerea veniturilor, scrie Hotnews.

Sute de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta din Craiova au intrerupt lucrul si protesteaza, luni dimineata, in curtea unitatii medicale, relamand ca le-au fost diminuate sporurile cu pana la 50%. Protestul a inceput in jurul orei 8.00, cand aproximativ 200 de angajati, in mare parte asistenti medicali si infirmieri, au iesit in curtea spitalului, nemultumiti ca sporurile le-au fost diminuate cu procente intre 20 si 50%.

De asemenea, un protest spontan are loc si la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, unde cateva zeci de persoane au iesit in curtea unitatii si reclama scaderea veniturilor.

Mai multi angajati ai Spitalului "Bagdasar Arseni" au protestat si vineri, reclamand ca au ajuns sa piarda din venituri chiar si 1/700 de lei, dupa reducerea sporurilor. Cei mai afectati sunt asistentii si infirmierii, care spun ca au scaderi salariale intre 1.000 si 1.700 de lei in urma aplicarii noii legi a salarizarii si a noului regulament al sporurilor. O delegatie a protestatarilor ar urma sa mearga la discutii cu conducerea spitalului.

In ultima perioada, au avut loc proteste ale angajatilor in mai multe spitale din Capitala - Institutul de Pneumologie "Marius Nasta”, Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals” si Institutul pentru Boli Cardiovasculare "C. C. Iliescu" din cadrul Spitalului Fundeni.

Pintea: Am chemat la discutii managerii de spitale unde au loc proteste

Potrivit Agerpres, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, luni, ca a chemat la discutii managerii de spitale unde au loc proteste.

"Am chemat managerii sa avem o discutie. Deja cu managera de la Spitalul Bagdasar am avut aceasta discutie, am revizuit putin acordarea sporurilor, precum si modul de repartizare. Cred ca nu vor fi probleme deosebite, dar, pana la urma, noi aplicam o lege. Guvernul si-a asumat majorarea salariilor medicilor si asistentilor medicali. Pentru persoanele care nu intra in grila decat in 2022 exista anumite scaderi pe care incercam sa le echlibram, dar vedem exact cum este situatia pentru fiecare spital in parte. Eu i-am chemat, desi noi trebuie sa aplicam o lege, o lege care a dus si la majorari salariale pe care as dori sa le scoateti in evidenta, pentru ca au fost cresteri importante la partea medicala, respectiv medici, asistenti medicali", a declarat Pintea,.

Intrebata cine ar trebui sa explice chestiunile legate de aplicarea sporurilor, in contextul in care ar fi nemultumiri si referitor la faptul ca zilele acestea au fost platite doar salariile de baza, deoarece departamentele financiare nu ar sti sa calculeze, Sorina Pintea a raspuns: "Legea trebuie sa le explice, deci pana la urma e vorba de interpretarea corecta a legii, de aceea am ales sa ma implic personal, desi, repet, nu e treaba ministrului Sanatatii, dar pentru ca e o problema am ales sa discut cu fiecare sa vedem care sunt problemele si modalitatile de aplicare".

Ea a adaugat ca nu este obligatoriu ca toti angajatii sa ia sporul maxim. "Discut cu fiecare manager in parte, ii rog sa imi prezinte situatia, sa vad modul in care s-au repartizat sporurile, dar, am mai spus-o, nu e obligatoriu ca toata lumea sa ia sporul maxim. Exista limita minima si limita maxima, deci pana la urma va trebui sa ne echilibram. Exista spitale, pentru ca, in aceasta perioada, in weekend-ul acesta cred ca am vorbit cu cel putin 100 de manageri de spitale, exista spitale in care sporurile au fost intotdeauna acordate la nivelul maxim fara sa se tina cont de absolut nimic", a afirmat Pintea.

In opinia sa, atata vreme cat un spital are cheltuieli de personal peste 80% este o problema. "Ma intreb cum si-au desfasurat activitatea medicala, cum au putut sa se aprovizioneze cu medicamente, cu materiale sanitare. Mai e un aspect - am vazut spital in Bucuresti care cinci luni nu si-a facut contractul cu Casa de Asigurari, deci nu si-a incasat banii cuveniti in urma contractarii. Pana la urma, acestea sunt lucruri foarte clare si evidente. Categoric, nu o sa aiba bani niciodata daca nu se preocupa de buna desfasurare a activitatii acolo", a declarat Pintea.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri