Peste 2.000 de sindicalisti din sectorul feroviar au inceput luni dimineata, de Ziua Feroviarilor, protestul in fata Ministerului Transporturilor, principalele solicitari fiind adoptarea Statutului Personalului Feroviar si salarii decente, scrie Agerpres. Later edit: Protestatarii au pornit in mars spre Guvern. Ce le-a transmit Lucian Sova, ministrul Transporturilor.

Later edit: Cei peste 2.000 de sindicalisti din sectorul feroviar au incheiat protestul din fata Ministerului Transporturilor si au pornit in mars spre sediul Guvernului, scrie Agerpres.

In fata Ministerului Transporturilor, liderii de sindicat au declarat ca statutul actual este unul comunist, el nefiind schimbat in ultimii 28 de ani.

La microfon a sosit si ministrul Transporturilor, Lucian Sova, care le-a transmis celor prezenti ca problemele trebuie rezolvate in liniste.

"Problemele dumneavoastra trebuie sa fie solutionate impreuna, in liniste, fara presiune, cu incredere reciproca. (...) La multi ani!", a spus Sova.

Ministrul Sova, intrerupt de mai multe ori. Care au fost solicitarile protestatarilor

El a fost intrerupt de mai multe ori cu scandari precum "Hotii" si "greva generala", mare parte din discursul sau care a durat 2 - 3 minute fiind ne neinteles din cauza vuvuzelelor.

La randul lor, ceferistii au aratat, in timpul protestului de la ministerul de resort, ca au salarii mici, ca este nevoie de investitii in sectorul feroviar si s-au plans de conditiile de munca. De altfel, unul dintre motivele pentru care se cere adoptarea statutului personalului feroviar este faptul ca doresc conditii decente de lucru.

'Nu jigniti ceferistii, nu e vina lor de intarzieri si conditiile din vagoane, ajutati-ne', au spus liderii sindicali la microfon.

Ei au precizat, totodata, ca, daca nu se adopta statutul personalului feroviar, va urma o greva de avertisment, dupa care una generala.

Alte solicitari ale ceferistilor vizeaza finantarea corecta a infrastructurii feroviare astfel incat salariile personalului sa fie asigurate din fonduri bugetare, regandirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practica in Europa si sustinerea de catre statul roman a investitiilor importante in achizitia de material rulant nou.

De asemenea, acestia cer compensarea corecta si la timp a diferentei reale dintre costurile de operare si tarifele sociale impuse la transportul de calatori, achizitionarea energiei electrice de catre operatorii feroviari direct de la producatori prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor in categoria asa-zisa neinteroperabila si renuntarea la conceptul de neinteroperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilitatile de calatorie gratuita pe calea ferata pentru personalul feroviar si pentru membrii de familie ai acestuia si diminuarea amenzilor la calea ferata a caror valoare este exorbitanta.

Mitingul este organizat de Federatia Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Federatia Nationala a Sindicatelor din Transporturi "ELCATEL", Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania, Federatia Sindicatelor Alfa Transport si Federatia Nationala Sindicala din Infrastructura Feroviara, organizatii grupate in Alianta Federatiilor Tehnice Feroviare, impreuna cu Federatia Nationala "Drum de Fier".

Organizatiile sindicale care protesteaza luni, de Ziua Feroviarilor, reprezinta peste 60% dintre salariatii feroviari din Romania.


Sindicalistii flutura steagurile Romaniei, ale Uniunii Europene si ale federatiilor sindicale si poarta veste cu inscriptiile sindicatelor de care apartin.

Acestia au pancarte pe care scrie: "Vrem conditii de munca", "Decat autostrazi blocate, mai bine cai ferate", "Un om avea un cal si calul nu avea nimic impotriva", "Viorica 20 20", "Guvernantii vin si pleaca, toti uita de calea ferata", "Jos taietorii de salarii", "Vrem statutul personalului feroviar", "Opriti distrugerea caii ferate", "Jos mana de pe CFR Marfa".

Mitingul de luni este organizat de Federatia Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Federatia Nationala a Sindicatelor din Transporturi "ELCATEL", Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania, Federatia Sindicatelor Alfa Transport si Federatia Nationala Sindicala din Infrastructura Feroviara, organizatii grupate in Alianta Federatiilor Tehnice Feroviare, impreuna cu Federatia Nationala "Drum de Fier". Organizatiile sindicale care protesteaza reprezinta peste 60% din salariatii feroviari din Romania.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri