6 din 10 mame minore nu au avut acces niciodata la informatii privind sanatatea reproducerii sau educatie sexuala, 5 din 10 gravide minore si din cele din gospodarii defavorizate nu au fost controlate de medicul ginecolog in sarcina, iar acoperirea vaccinala a copiilor este semnificativ mai scazuta in gospodariile cu mame minore si in cele defavorizate – acestea sunt doar cateva concluzii ale analizei privind conditiile de viata, locuire si stare de sanatate a copiilor si mamelor cu copii sub 5 ani, din mediul rural, realizata de Asociatia Salvati Copiii.

Potrivit analizei realizate de asociatia Salvati Copiii, cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature.

In ceea ce priveste accesul la servicii medicale, din totalul gospodariilor cu mame minore, peste 93% de gravide sunt inscrise la medicul de familie, circa 84% de gravide au fost controlate de medicul de familie in sarcina, 64% sunt controlate de medicul ginecolog in sarcina, aproape 55% au facut analizele recomandate, iar aproximativ 64% au facut ecografiile recomandate.

Acoperirea vaccinala a copiilor si controalele medicale periodice sunt semnificativ statistic mai scazute in gospodariilor defavorizate si in cele cu mame minore. Refuzul vaccinarii este cauza a jumatate dintre numarul copiilor nevaccinati. Astfel, rata de vaccinare a copiilor nascuti de mame adolescente sau aflate la varsta pubertatii este cu 10% mai scazuta decat in randul celorlalte mame, potrivit ultimei analize a Salvati Copiii Romania.

Sase din zece mame adolescente nu au avut niciodata acces la informatii privind sanatatea reproducerii sau educatiei sexuale, iar sapte din zece nu au beneficiat niciodata de planificare familiala.

Absenta unei ingrijiri adecvate a sarcinii afecteaza si nou-nascutii, nu doar mamele, intrucat patru din zece adolescente care devin mame au nascut prematur, o pondere de patru ori mai mare decat in randul mamelor majore incluse in esantion.

“Mamele minore sunt mai predispuse sa nasca prematur, iar prematuritatea ramane una dintre cauzele majore ale mortalitatii infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copii Romania.

Varsta medie a mamei la nasterea primul copil este semnificativ mai scazuta in cazul gospodariilor defavorizate comparativ cu populatia generala a localitatii. In cazul gospodariilor cu mama minora, varsta medie la prima nastere este de 15,5 ani. Din totalul cazurilor de mame minore, aproximativ 50% au nascut la o varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani. De asemenea, aproape 60% din mamele minore din esantion sunt la a doua sau a treia nastere.

Precaritatea conditiilor de trai

In ceea ce priveste conditiile de viata, principalele surse de venit ale mamelor cu copii sub 5 ani, din totalul esantionului, din mediul rural sunt reprezentate de: ajutorul social (29,3%), alocatia copilului (27,7%), venitul din munci ocazionale (25%), salariu (24,4%) si indemnizatia de crestere a copilului (17,2%).

Astfel, aproximativ o treime dintre persoanele care locuiesc in gospodarii defavorizate se bazeaza pe ajutor social, alocatia copiilor sau venituri din munci ocazionale, o pondere semnificativ mai ridicata comparativ cu celelalte tipuri de gospodarii analizate.

Peste 50% dintre persoanele din gospodariile defavorizate si 40% dintre mamele minore afirma ca veniturile nu le ajung pentru strictul necesar, un procent semnificativ mai ridicat comparativ cu celelalte persoane din comunitate, este definitoriu pentru incluziunea sociala si pentru exercitarea deplina a dreptului la educatie.

Conditiile socio-economice, precare adesea, influenteaza dezvoltarea copiilor. Studiul indica ca aglomerarea locuintei caracterizeaza in principal gospodariile defavorizate si cele cu mama minora, aproximativ un sfert avand doar o camera de locuit.

In cazul gospodariilor defavorizate, trei persoane impart aceeasi camera, comparativ cu 1,6 persoane pe camera in cazul gospodariilor in media localitatii si 2,5 persoane pe camera in cazul gospodariilor cu mame adolescente, dupa analiza numarului mediu de persoane din gospodarie raportat la numarul mediu de camere de locuit.

La nivelul intregului esantion, doar o treime dintre respondenti afirma ca au grup sanitar in locuinta. Procentul este semnificativ mai scazut in cazul gospodariilor defavorizate sau al acelora cu mama minora. Alimentarea cu apa curenta nu este disponibila in cazul a peste 60% din gospodariile cu mame sub 18 ani si a aproape 80% dintre gospodariile defavorizate.

Recomandari

Principalele recomandari ale specialistilor Salvati Copiii in urma analizei sunt: asigurarea de personal corespunzator si bine pregatit, alocat in functie de nevoi; asigurarea accesului la servicii de supraveghere a sarcinii si de ingrijire a copilului mic; educatie pentru sanatatea reproducerii.

Cercetarea a fost efectuata pe un esantion neprobabilistic, pe cote, dupa: statusul de gravida sau mama a unui copil cu varsta sub 5 ani, gravide sub si peste 18 ani, surse de venit ale gospodariei. Au fost intervievate 1.268 persoane, astfel: 635 din gospodarii defavorizate, 558 din gospodarii in media localitatii si 75 de mame minore, in perioada martie–iunie 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri