Agentii economici din Romania au mari probleme in a gasi personal calificat pentru business-urile lor. Insa si mai grav este ca in tara noastra a scazut cu aproape o treime baza de selectie a copiilor care urmeaza sa fie pregatiti pentru a intra pe piata muncii. Solutia pentru iesirea din acest impas exista se numeste "invatamant profesional in sistem dual". Trebuie doar ca autoritatile sa acorde resursele necesare si sa fie deschise unei colaborari permanente cu mediul privat.

Potrivit unui studiu UNICEF, realizat in 2016, in Romania erau intre 500.000 si 800.000 de tineri, cu varste cuprinse intre 16 ani si 24 de ani, care nu se regaseau nicaieri, nici la scoala, nici in campul muncii.

"Va trebui sa gasim o strategie noua din punct de vedere al relocarii resurselor care sa fie folosite in piata muncii. Invatamanul profesional in sistem dual reprezinta o solutie pe termen mediu si lung pentru a gandi aceasta strategie", a declarat Cornel Bertea Hanganu, consilier in Aparatul de lucru al premierului pe invatamant dual, la Conferinta Nationala a Industriei Ospitalitatii.

Si Dragos Cosma, inspector general pentru invatamantul profesional, a marturisit ca invatamantul profesional nu doar ca a ramas incremenit in timp (din cauza lipsei investitiilor), dar nici nu are o imagine buna in randul tinerilor si parintilor lor.

Invatamantul profesional nu este atractiv. Avem de luptat cu mentalitatea parintilor, care nu vor sa isi dea copiii la invatamantul profesional. Cei care se inscriu in invatamanul profesional au un nivel scazut de cunostinte si avem mari greutati in a-i aduce de la note de 2, 3 si 4, cu care vin in sistem, la note de 6, 7 si 8. Apoi, baza materiala nu este mereu atractiva. In domeniul serviciilor, pasii sunt mult mai mari, insa in alte domenii mai putin

Dragos Cosma

Desigur, mentalitatile pot fi schimbate, insa asta presupune un efort din partea statului. "Ca sa facem invatamantul profesional mai atractiv, trebuie sa imbunatatim baza materiale, care in unele domenii este veche de 40-50-60 de ani. Daca nu avem langa noi operatorul economic, care sa vina sa sprijine acest invatamant profesional dual, sa ofere locuri de practica, sa ofere dotari, nu putem sa il facem atractiv", a adaugat reprezentantul Ministerului Educatiei.

Ce este invatamantul profesional dual

Invatamantul profesional in sistem dual a fost infiintat in Germania si a patruns in Romania pe vremea Regelui Carol. A fost nationalizat de catre comunisti, pentru ca se potrivea foarte bine perioadei de expansiune industriala din Romania, si a inceput sa fie neglijat incepand cu anul 1995, atunci cand scolile au trecut de la companii si ministere la primarii. Ministerul Agriculturii avea toate liceele agricole, asigurandu-le baza materiale, iar la Calimanesti era cel mai performant centru de training in industria ospitalitatii. Din nefericire, unele primarii nu au avut fonduri pentru a sustine aceste scoli profesionale.

Invatamantul profesional in sistem dual este o forma a sistemului de invatamant profesional. Diferenta dintre invatamantul profesional dual si invatamantul profesional clasic este ca primul se face doar la cererea agentului economic. Acesta identifica nevoia de a pregati forta de munca asa cum si-o doreste in companie

Cornel Bertea Hanganu

Accesul in invatamantul dual se face pana la 23 de ani, cu conditia ca tanarul sa fi absolvit gimnaziul. La finalul celor trei an de studiu, nu exista cerinta pentru companie sa angajeze toti elevii pe care i-a pregatit si nici din partea tanarului nu exista o obligatie de a ramane in companie.

La nivel national, in anul scolar 2017-2018, au fost 35.000 de locuri in invatamantul profesional si tehnic si circa 3.500 de locuri in invatamantul dual, cerute de catre agentii economici, din care s-au ocupat putin peste jumatate.

In primul an de studiu in invatamantul dual se face 80% cultura generala, 20% pratica, in anul doi, 40% cultura generala, 60% pratica, in anul trei, 25% cultura generala si 75%, practica. "Programa este structurata in acest fel pentru ca invatamantul dual face parte din invatamantul obligatoriu, iar cultura generala le este necesara copiilor pentru a putea ulterior sa isi dezvolte cariera educatioala, sa se inscrie la seral si apoi sa isi dea examenul de bacalaureat", a mai explicat Cornel Hanganu.

Citeste si: Musette isi face scoala de formare profesionala

Experienta agentilor economici cu Ministerul Educatiei

Teoretic, regula este simpla, agentul economic face o cerere la Ministerul Educatiei pentru infiintarea unor clase cu un anumit profil, iar inspectoratele scolare se asigura sa le creeze. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa.

Cornel Hanganu a povestit experienta presedintele Ford Craiova, care a facut o solicitare la Inspectoratul Scolar Dolj pentru infiintarea unor clase de tehnicieni, pe care sa ii pregateasca dupa procedurile companiei. In 2020, Ford urmeaza sa asambleze un model nou de autoturism si are nevoie de 2.500 de muncitori. Nu a gasit intelegere la Inspectorat.

O experienta similara a avut si Daniel Mischie, CEO City Grill Grup. "In 2017 am facut o cerere pentru infiintarea a doua clase de ospatari la un liceu acreditat din Bucuresti. Cei de la liceu ne-au intrebat daca avem copii pe care sa ii scolarizeze, daca avem profesori care sa predea la clasa, daca avem bani cu care sa sustinem programul de scolarizare. Scoala a refuzat cererea noastra", a declarat Daniel Mischie.

Daca invatamantul dual nu o sa fie rezolvat in scurt timp, o sa devina o fata morga. Un lucru despre care vorbim toti, dar nimeni nu a vazut niciun ospatar in campul muncii, care sa fie pregatit in sistemul dual de stat. Noi, agentii economici, ne-am dori ca acest sistem sa functioneze

Daniel Mischie

Se fac pasi mici pentru reformarea invatamantului profesional dual

Exista sperante pentru invatamantul dual. In Bucuresti s-a infiintat, prin hotararea Consiliului general, Scoala Metropolitana in sistem dual. "Este un concept care isi propune sa foloseasca actualul sistem educational (colegii tehnice si tehnologice). Ne propunem sa nisam ofertele educationale ale acestor scoli. Acum, scolile tehnice si tehnologice fac de toate ca sa reziste pe piata", a precizat Cornel Hanganu.

De asemenea, institutia primului-ministru lucreaza la infiintarea unei Autoritati Nationale pentru Formare Profesionala in Sistem Dual , care va gestiona cererile agentilor economici la nivel national. "Prin aceasta Autoritate vom reglementa invatamantul profesional in sistem dual si vom realiza o corelatie intre cererea agentului economic si necesarul de forta de munca. Prin aceasta Autoritate vom reglementa si ceea ce exista acum la nivel de finantare", a adaugat Hanganu.

In prezent, finantarea invatamantului profesional se face prin trei directii de finantare: finantare pe elev, 4.700 de lei/an, prin care sunt platiti profesorii; administratia publica locala asigura cheltuielile administrative si investitiile; ministerul Muncii, prin care se plateste bursa de 200 de lei fiecare elev din sistemul profesional dual.

Din punct de vedere financiar, agentul economic are o singura obligatie, sa asigure o bursa suplimentara cel putin egala cu valoarea pe care o da statul. Optional poate asigura masa, cazare, transport.

Cel mai eficient mod de a face invatamant profesional dual este in parteneriat public-privat. "Ministerele de linie pot gestiona la nivel strategic directia de dezvoltare. Inainte de '89, invatamantul profesional asigura 100% forta de munca calificata la nivel national. Ne dorim sa aducem invatamantul profesional in sistem dual", a conchis Cornel Hanganu.

Citeste si: Criza de personal in HoReCa: solutia Grupului City Grill

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri