Cativa tineri au infiintat, in urma cu 13 ani, in Alexandria, o asociatie care isi propunea sa readuca teatrul in orasul in care cultura lipsea, unde spectacolele ajungeau din doi in doi ani, iar cinematograful inca nu exista. Au pus bazele unui festival de teatru, Ideo Ideis, pe care l-au dezvoltat si unde au atras artisti care acum ii mentoreaza pe tinerii liceeni care se inscriu. Au adus, de asemenea, in fata publicului din oras, dar si in fata celor care vin din alte regiuni special pentru festival, nume precum Marius Manole, Medeea Marinescu, Horatiu Malaele sau Razvan Vasilescu, care au jucat in piese ca "Sunt un orb" sau "Profu'".

Izul cultural in Alexandria, Teleorman

Asociatia T.E.T.Alexandria (T.E.T.A.) a fost infiintata in iunie 2006 si este un ONG localizat in Alexandria, Teleorman, cu scopul de a derula activitati intr-o zona dezavantajata din punct de vedere cultural. Asociatia a functionat initial ca o trupa de teatru de amatori, iar acum are in componenta studenti si practicieni din arii de interes diferite ce au ca pasiune comuna teatrul.

Festivalul national de teatru tanar Ideo Ideis a aparut in vara anului 2006, cu obiectivul initial de a aduce teatrul intr-o comunitate in care cultura lipsea cu desavarsire. Treptat, misiunea asociatiei si implicit a festivalului s-a indreptat spre educatia alternativa, iar in programul festivalului au aparut activitati culturale menite sa incurajeze dezvoltarea abilitatilor participantilor si grupului.

Cultura pe bune

De 13 ani se intampla teatru in Alexandria, iar mii de oameni au vazut piesele jucate in orasul de provincie. Din 2013 s-a deschis un teatru studio, Conciato, un spatiu nou, o scena de debut, care gazduieste pe langa spectacolele de teatru profesionist din cadrul festivalului, si spectacole in cursul anului. “Unul dintre partenerii nostri de la inceput, adica un local de acolo, a deschis in incinta sa o sala de teatru, un cafe teatru, in care se joaca spectacole si in afara festivalului. Vrem sa credem ca si noi am avut o contributie aici”, explica Alexandru Ion, actor si cofondator al Ideo Ideis.

Anul acesta urmeaza sa se inaugureze un centru de tineret, iar vesti bune pentru domeniul cultural vin si din partea primariei din Alexandria, care a intrat in posesia Casei de Cultura a Sindicatelor, care urmeaza sa fie renovata si sa aiba scopul initial, adica cel cultural, precizeaza Alexandru Ion. In plus, in Alexandria a mai aparut si un cinematograf mic, care functioneaza in incinta Casei de Cultura.

Inainte de aparitia festivalului, teatrul mai dadea prin Alexandria cu spectacole facute pentru provincie. “Mai existau spectacole care nu aveau neaparat anvergura artistica, erau spectacole facute pentru turnee de provincie, dar genul asta de lucru se intampla o data la doi ani”, explica Alexandru.

Dupa zece ani in care festivalul a fost facut pro bono, fiind platite doar serviciile externalizate, editia de anul acesta este a treia in care exista o echipa angajata, iar toata lumea care se implica este platita. Desi unii participanti incaseaza tarife care nu le reflecta valoarea de piata, continua sa vina si sa faca parte dintr-un proiect care incearca sa ridice nivelul cultural intr-un oras din provincie.

Printre trainerii care au participat la editiile trecute se numara: Florin Fieroiu, Mihaela Zamfirescu, Vava Stefanescu, Mihaela Michailov, Bogdan Georgescu, Nicu Alifantis, Raul Kusak, Aforic, Vlad Petri, Adrian Damian, Istvan Teglas, Ivana Mladenovic.

Actorul Istvan Teglas a participat de cateva ori ca spectator, iar anul trecut a fost invitat ca trainer. "Am participat la festivalul Ideo Ideis de cateva ori ca spectactor, am fost vrajit de efervescenta de acolo si de copiii talentati care n-au fost inca atinsi de umbra scolii superioare. Libertatea lor probabil a trezit in mine imagini de la inceputurile mele pentru ca in anul in care am fost invitat prima oara ca trainer stiam ca voi lucra exact in felul in care mi-as fi dorit eu sa se lucreze cu mine pe vremea respectiva. Toate lipsurile mele emotionale din copilarie in sfarsit au prins un sens, iar eu am stiut cum sa abordez participantii atelierului. In fiecare an lucram timp de trei zile, ne miscam foarte mult dar avem si discutii care nu se termina niciodata", a spus Istvan.

Un festival structurat

Ideo Ideis are loc in perioada 6-12 august si este structurat in 9 sectiuni: spectacole de teatru tanar, unde participa 8 trupe de teatru de liceeni din afara Alexandriei si una din Alexandria, ateliere de teatru tanar, coordonate de tineri actori si regizori, ateliere de maiestrie (scriere creativa, dans, film, muzica, fotografie), formare de formatori, care are ca obiectiv facilitarea accesului trainerilor si coordonatorilor de trupe la noi metode de educatie alternativa, spectacole invitate, precum "Sunt un orb" (cu Horatiu Malaele), "Zaruri si carti" (cu Florin Piersic Jr.) sau "Profu’" (cu Razvan Vasilescu).

In cadrul sectiunii "cinemateca tarzie" sunt proiectate filme de lungmetraj romanesti, urmate de discutii cu reprezentantii echipelor firmelor. In cadrul masterclass-urilor Ideo Ideis, publicul poate participa la dialoguri cu speakeri precum Vlad Ivanov, Florin Piersic Jr., Mirela Oprisor sau Dragos Bucur.

Seara povestitorilor este construita pe conceptul discursurilor TED, unde oameni de afaceri, arhitecti, pictori, muzicieni, psihologi sau oameni din publicitate vin in Alexandria pentru a-si impartasi istoricul profesional.

Ideo Idei mai organizeaza spectacole pentru copii, spectacole stradale, proiectii de film indoor si in aer liber, expozitii si vernisaje, ateliere art&play pentru copii si parinti.

Sursa foto: Facebook Ideo Ideis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri