Filiala Bucuresti a Uniunii Salvati Romania a initiat petitia "Salvati Padurea Baneasa!" prin care cere autoritatilor sa renunte la planul de a construi un drum public prin mijlocul padurii, se arata intr-un comunicat transmis luni AGERPRES.

"Padurea Baneasa este in pericol. Autoritatile, impinse de mari interese imobiliare private, sunt pe cale sa construiasca un drum care va taia padurea pe din doua. Odata cu drumul public vor veni si noile dezvoltari rezidentiale, cartiere intregi care vor pune la pamant si putinul ramas din fostii Codri ai Vlasiei", a declarat Roxana Wring, presedinte USR Bucuresti si consilier municipal.

Potrivit USR, autoritatile vor "cu orice pret" sa preia de la Romsilva drumul forestier folosit ca ruta alternativa de acces in zona si sa il transforme in drum public, "sub pretextul" rezolvarii problemelor cu care se confrunta locuitorii din cartierul Greenfield.

"Numai ca problema pe care vor sa o rezolve autoritatile nu mai exista (sau cel putin are alte solutii decat traversarea padurii). In numeroase declaratii publice, dezvoltatorul Greenfield a aratat ca este in curs de solutionare a problemei, punand la dispozitia locuitorilor din zona trei solutii de imbunatatire a accesului spre si dinspre oras. Prin urmare, adevarata miza este cu totul alta, si anume dezvoltarea de noi zone rezidentiale in interiorul padurii. Odata ce va exista (inca) un drum public, proprietarii din Padurea Baneasa vor putea construi in voie. Iar daca ne uitam la cine sunt cei care detin suprafete mari de teren in zona vom vedea ca insistentele autoritatilor nu sunt deloc intamplatoare. Marii proprietari de padure sunt, asa cum presa a relatat in numeroase randuri, personaje controversate, cu un bogat istoric de retrocedari dubioase si afaceri imobiliare de zeci si sute de milioane de euro", se arata in comunicat.

USR spune ca a realizat si un scurt istoric al zonei, aratand ca accesul in cartierul Greenfield s-a facut pana la inceputul anului trecut atat pe Aleea Teisani (o strada cu o banda pe sens), cat si pe drumul forestier din Padurea Baneasa. La inceputul lui 2017 insa, drumul forestier a fost inchis in urma unei decizii definitive a instantei. Situatia a dus la blocaje severe pentru locuitorii din Greenfield.

"Trebuie spus ca, in momentul in care a obtinut autorizatia pentru construirea cartierului, dezvoltatorul s-a angajat ca va face inca o intrare din Soseaua de Centura, in plus fata de Aleea Teisani. Insa acest angajament nu a fost respectat. (De altfel, au fost nenumarate nereguli legate de acest cartier, multe din ele fiind vehement criticate de Fundatia EcoCivica si de alte asociatii de profil)", precizeaza USR.

Conform aceleiasi surse, in 2017, dezvoltatorul cartierului Greenfield a anuntat ca a gasit mai multe solutii pentru rezolvarea problemelor de acces in cartier: construirea unui nou drum spre soseaua de centura; largirea la doua benzi pe sens a actualei cai de acces dublata de imbunatatirea intersectiei cu DN1; construirea unui drum de acces din Aleea Teisani pe sub pasajul centurii Bucuresti catre DN1, spre ambele directii, atat catre Otopeni cat si spre Bucuresti.

"Cu toate acestea, Primaria Capitalei a insistat cu solutia transformarii drumului forestier in drum public. In acest sens, a delegat catre Primaria Sectorului 1 dreptul de a intreprinde demersurile pe relatia cu Romsilva. Presa a aratat ca terenurile care au deschidere la drumul forestier - si care ar fi direct avantajate de transformarea lui in drum public - sunt in proprietatea a doua persoane cunoscute pentru afacerile imobiliare cu drepturi litigioase (aceleasi persoane care au revendicat Parcul Plumbuita si care au primit in compensare o suprafata de teren de trei ori mai mare pe strada Fabrica de Glucoza). Recent, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a recunoscut ca face demersuri pentru transformarea drumului forestier in drum public si ca in vara acestui an se va putea circula legal prin Padurea Baneasa. Iar asta inseamna taierea padurii si deschiderea sezonului pentru defrisari si dezvoltari imobiliare de-a lungul noului drum", sustine USR Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri