Viorica Dancila se intalneste astazi, la ora 10.00, la Guvern, cu reprezentantii sindicatelor din sanatate. De asemenea, la discutii vor participa si ministrii Sanatatii, Muncii si Finantelor Publice, scrie Digi24.

Angajati din peste 400 de unitati sanitare si din peste 60 de institutii de asistenta sociala din toata tara au participat, luni, la greva de avertisment declansata de Sanitas, potrivit reprezentantilor federatiei sindicale. Ei spun ca aceasta este ultimul pas inaintea grevei generale anuntate pentru 11 mai si ca spera ca Guvernul a inteles dimensiunea crizei pe care a declansat-o in sistemul de sanatate, iar negocierile de marti, anuntate de premierul Viorica Dancila, vor reusi sa evite aceasta forma radicala de protest.

Intalnirea a fost anuntat de saptamana trecuta de catre Viorica Dancila.

„Dupa cum stiti, am avut intalniri cu managerii de spitale, am format un grup de lucru in care am avut manageri de la spitale din subordinea Ministerului Sanatatii, din subordinea consiliilor judetene si co

nsiliilor locale, dar si reprezentanti ai spitalelor monospecialitate. In urma intalnirii pe care a avut-o Ministerul Sanatatii, doamna ministru Sorina Pintea, cu reprezentantii federatiei sindicale din sanatate, am vazut propunerile formulate de acestia. Am hotarat ca marti, 8 mai, la ora 10.00, sa avem impreuna cu ministrul Muncii, ministrul Sanatatii, ministrul de Finante, o intalnire cu reprezentantii Federatiei sindicale din sanatate pentru a vedea nemultumirile acestora si a vedea ce solutii putem gasi pentru problemele pe care le ridica”, a afirmat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Cum s-a aparat Sorina Pintea

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, i-a prezentat, miercuri, premierului Viorica Dancila propunerile sindicatelor pentru rezolvarea problemelor legate de veniturile din sistemul sanitar, astfel incat „nimeni sa nu piarda din veniturile obtinute deja”. Anterior, Pintea s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor din Sanatate, reprezentantii Sanitas anuntand ca vor continua protestele asa cum au fost programate.

Viorica Dancila spune ca nu...
Citeste si: Viorica Dancila spune ca nu va fi amanat congresul PSD

„Aceste propuneri coincid in mare parte cu cele transmise premierului de catre managerii de spitale. Va fi necesara o analiza foarte atenta si efectuarea unor simulari, astfel incat in urma modificarilor pe care le vom face nimeni sa nu piarda din veniturile obtinute deja. Pe de alta parte, una dintre solicitarile sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind Contractul Colectiv de Munca este ca si rezolvata, in sensul ca vom demara aceste negocieri. Cu siguranta se vor gasi solutii pentru rezolvarea acestor probleme. Pentru noi este important ca pacientii sa aiba acces la serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat Sorina Pintea.

Reprezentantii Sanitas au transmis, printr-un comunicat, ca principalele discutii s-au purtat in jurul revendicarii Federatiei de a se elimina plafonul de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizarii bugetare, plafon care limiteaza acordarea sporurilor din noul Regulament.

De asemenea, sindicalistii din sanatate acuza discriminari in noul sistem de salarizare, spunand ca exista doua categorii de angajati - medici si asistenti - ale caror salarii au crescut, insa exista cel putin alte sapte categorii care in urma aplicarii legii salarizarii pierd lunar din venit sume care ajung pana la 1.300 de lei.

Banii din sanatate, dati...
Citeste si: Banii din sanatate, dati aproape toti pe salarii. Ce mai ramane?

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cum s-a descurcat Romania in conducerea Consiliului UE pe Sanatate