Calitatea actului medical are poate avea efecte puternice asupra intregii societati. Cand un bolnav intra in spital, intra si familia sa odata cu el, asa ca felul in care este tratat afecteaza mai multi oameni. Profesionalismul serviciilor medicale ar trebui sa fie cheia de bolta a sistemului sanitar, insa el nu este prezent mereu, lucru cauzat fie de lipsa de resurse, fie de lipsa de vointa.

Evaluarea actului medical dintr-o unitate sanitara poate fi dificila. Din perspectiva unor pacienti, calitatea actului medical se rezuma la politetea infirmierilor si profesionalismul doctorului. Insa pe langa aceste servicii, de altfel foarte importante, conteaza mult si tehnica si aparatura de care dispune spitalul sau costul serviciilor. Astfel, pentru a analiza corect factorii care influenteaza actul medical, lucrurile trebuie gandite atat din perspectiva pacientului, cat si a medicului.

Motivatia personalului medical

Personalul motivat isi face treaba mai bine, iar acest lucru e valabil si in cazul sistemului sanitar. Insa personalul medical din Romania se confrunta cu foarte multi factori demotivanti. Desi salariile medicilor s-au marit in ultimii ani, unii dintre acestia lucreaza in continuare si cate 48 de ore la rand, fara sa doarma, din cauza lipsei de personal.

Acesta este mai degraba modul de operare necesar intr-o situatie de criza, nicidecum un mod sustenabil de operare. Conditiile de oboseala si stres creeaza un mediu propice pentru aparitia greselilor, motiv pentru care problema lipsei de personal devine din ce in ce mai acuta.

Dotarile spitalelor

Pentru servicii medicale de calitate, este nevoie de aparatura medicala performanta. In lipsa unor anumite aparate specializate, unele tratamente devin imposibile, lucru care poate pune in pericol sanatatea sau chiar viata pacientilor. Mai mult decat atat, aparatura veche functioneaza deseori defectuos, iar asta poate afecta rezultatele analizelor medicale si chiar ale actului medical in sine.

Citeste si:
Romania a fost si in luna iunie tara cu cea mai mare inflatie din UE
Romania a fost si in luna...

Costul tratamentului

Desi in Romania majoritatea serviciilor medicale sunt decontate de stat, exista si unele interventii care se deconteaza doar partial si pot fi deosebit de costisitoare pentru un pacient. Pe langa acest aspect, mai trebuie luate in calcul si „atentiile” solicitate de unii angajati ai spitalului, in unele cazuri pornindu-se de la portar si ajungandu-se pana la doctori.

Perioada de asteptare

Birocratia, implementarea deficitara si lipsa de coordonare din sistemul sanitar duc la o crestere considerabila a perioadei de asteptare pentru diferite servicii medicale. Fie ca e vorba de o proteza pentru picior, o operatie de sold sau o simpla raceala, mereu ne confruntam cu binecunoscuta coada.

In cazurile mai complexe, precum transplantul de organe, situatia este de-a dreptul dramatica, multi bolnavi murind inainte de a intra macar pe lista. Iar la toate acestea se adauga si crizele de medicamente, care pot deveni destul de grave, cum a fost cazul penuriei de imunoglobulina.

Disponibilitatea serviciilor medicale

Accesul pacientilor la serviciile spitalelor este un factor esential pentru sanatatea acestora. Daca un pacient trebuie sa traverseze 2 judete pentru o operatie de apendicita, accesul acestuia la serviciile medicale este restrictionat; iar cea mai mare problema este ca prin numarul redus de spitale active, se pune distanta intre doctori si pacientii care au cea mai mare nevoie de ei: cei saraci, care nu au masini si, de multe ori, nici macar bani pentru biletul de autobuz.

Citeste si:
Migratia, fenomenul care a cuprins aproape patru milioane de romani
Migratia, fenomenul care a...

Numarul mic de spitale ridica si o alta problema, si anume cea a urgentelor. Cu cat dispar mai multe spitale, cu atat creste distanta pe care trebuie sa o parcurga un pacient in stare grava, lucru care si reduce totodata sansele sale de supravietuire.

Recuperarea dupa tratament

Recuperarea pacientilor dupa tratament este poate una dintre cele mai importante parti ale procesului medical. Cu cat recuperarea se face mai repede si mai usor, cu atat este mai bine pentru pacient si pentru starea sa de sanatate. Insa de multe ori, echipamentul medical invechit, alimentatia sau conditiile de igiena deficitare se pot dovedi un adevarat obstacol in calea recuperarii pacientului.

Cu atat mai ingrijoratoare sunt si infectiile virale care pot fi contractate din spitale de pacientii aflati in recuperare. Conform Healthline, infectiile nosocomiale, cum sunt numite infectiile contractate in spitale, sunt intalnite cel mai frecvent tocmai in sectiile de recuperare intensiva. Pacientii de aici, fiind iesiti de curand din operatie, sunt mult mai vulnerabili la infectii bacteriene sau virale, care se pot dovedi chiar fatale in unele cazuri.

Citeste si:
200 de bolnavi, in grija fiecarui medic angajat la spitalele PMB
200 de bolnavi au fost in...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Litigiul Micula: Romania risca sa intre in procedura de default