Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, neaga intentia Guvernului de a suspenda contributiile Pilonul II de pensii. Aceasta a declarat, intr-o emisiune TV, ca proiectul de lege care prevede acest lucru apartine Comisiei Nationale de Prognoza, dar ea nu il sustine. Totodata, presedintele CNP spune ca e vorba de o “eroare”, ca nu se propune suspendarea contributilor la Pilonul II ci posibilitatea de a opta.

"Este o solutie a Comisiei de Prognoza, nu s-a transpus intr-o OUG, nici nu se va transpune. Nu suntem de acord cu ea. Infirm categoric. Nu se va intampla pentru ca trebuie sa ajunga la Ministerul Muncii", a explicat Olguta Vasilescu, la Antena 3.

Comisia Nationala de Prognoza, insa, se afla in subordinea Guvernului. Mai mult, la inceputul acestui an, institutia care se ocupa cu stabilirea prognozelor principalilor indicatori economici, a trecut din subordinea Ministerului Finantelor in subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Proiectul, publicat dintr-o eroare

La randul sau, presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat luni dimineata pentru HotNews.ro ca se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar ca in proiectul transmis a fost o eroare materiala, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioada in care sa poti opta pentru Pilonul II.

„Avem propuneri care sa imbunatatim mecanismul si discutam, facem analize interne, sunt mai multe. Nu exista suspendare. Acolo era un cuvant, eroare materiala, era vorba de optiuni, de perioada de optiune cum sa faca, ce perioada, care sa intre in calcul, sa vedem. Daca era proiectul finalizat, era si nota de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumam ca s-a trecut un proiect intern nefinalizat in nota”, a explicat Ghizdeanu, pentru HotNews.ro.

Citeste si:
Veniturile bugetului scad cu 18,36 miliarde lei la rectificare
Rectificare bugetara:...

El a precizat ca a demarat o ancheta interna pentru a vedea cine a transmis acea informatie.

Proiectul de lege la care se face referire prevede de ca, dupa 1 iulie, contributiile CAS (respectiv contributiile de asigurari sociale aferente pensiei) „sunt incasate integral la buget”, cu suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii in perioada 1.07 - 31.12.2018. In prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I(sistemul pensiilor administrate de stat) se directioneaza automat 3,7% catre Pilonul II.

Noi contributii pentru angajati si angajatori

O alta prevedere a proiectului citat este ca se va stabili o „contributie a angajatului in suma fixa de 84 de lei in primul an”, contributie care „creste anual pana la 125 de lei in anul 5” si va fi „dedusa din impozitul pe venit”.

Totodata, va exista si o contributie a angajatorului „egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in functie de marimea companiei (50, 25, 10 angajati)”, se mai arata in documentul guvernamental.

Propunerea vine in conditiile in care, incepand din ianuarie 2018, contributiile de asigurari sociale (atat cele pentru pensii, cat si cele pentru sanatate si somaj) au fost transferate integral de la angajator in sarcina angajatului.

Citeste si:
Dancila, brusc interesata de paduri: De ce minte sefa PSD
Dancila, brusc interesata de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Turcan: Vom raspunde pentru abrogarea recursului compensatoriu