Sprijinul cetatenilor fata de Uniunea Europeana (UE) a crescut constant si a ajuns la un nivel record, 67% dintre europeni, respectiv 71% dintre romani considera ca tara lor a beneficiat de pe urma calitatii de membra a UE, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru al Parlamentului European.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru arata ca 67% dintre europeni (comparativ cu 64% in octombrie 2017, in cadrul studiului Eurobarometru anterior), respectiv 71% dintre romani (61% in octombrie 2017) considera ca tara lor a beneficiat de pe urma calitatii de membra a UE. Nivelul de 67% este unul record in ultimii 35 de ani.

Indicatorul care masoara sprijinul cetatenilor pentru apartenenta tarii lor la UE a fost in mod constant la un nivel inalt de-a lungul timpului. In 2018, acest nivel se consolideaza, 60% dintre cetatenii UE (fata de 57% in octombrie 2017) considerand ca apartenenta tarii lor la UE este un lucru bun. 59% dintre romani sunt de parere ca apartenenta Romaniei la UE este un lucru bun, o crestere importanta de 11 puncte procentuale fata de nivelul de 48% inregistrat in octombrie 2017.

Romanii sunt printre cei mai optimisti in privinta viitorului UE, 52% (fata de 38% in octombrie 2017) considerand ca lucrurile merg in directia buna in UE, in timp ce media europeana este de 32% (31% in octombrie 2017). 48% dintre europeni (47% in octombrie 2017), respectiv 43% dintre romani (42% in octombrie 2017) cred ca vocea lor conteaza la nivelul UE.

Mai mult, 32% dintre europeni, respectiv 43% dintre romani au identificat corect anul 2019 ca an de desfasurare a viitoarelor alegeri europene, in timp ce 50% (55% in Romania ) se declara interesati de acestea. Respondentii la nivel UE vad procesul Spitzenkandidaten (candidati cap de lista pentru functia de presedinte al Comisiei Europene) drept un element important pentru viata democratica a Uniunii Europene. Aproape jumatate dintre europeni (49%, UE 27 - fara Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord) si 55% dintre romani spun ca acest proces i-ar incuraja sa mearga la vot la urmatoarele alegeri europene. In plus, o larga majoritate (70% in UE 27 si 55% in Romania) considera ca acest proces are sens doar daca este insotit de o dezbatere reala pe teme europene, inclusiv despre viitorul UE.

Referitor la temele pe care si le-ar dori discutate in campania electorala pentru alegerile europene, 49% dintre europeni UE 27 (37% dintre romani) mentioneaza lupta contra terorismului ca prioritate. Alte teme enumerate sunt: combaterea somajului in randul tinerilor (48% in UE 27 si 48% in Romania), imigratie (45% in UE 27 si 22% in Romania), economie si crestere economica (42% in UE 27 si 52% in Romania) protectia mediului si lupta impotriva schimbarilor climatice (46% in UE 27 si 47% in Romania), promovarea drepturilor omului si democratiei (32% in UE 27 si 38% in Romania) si protectia sociala (32% in UE 27 si 37% in Romania).

In ceea ce priveste functionarea democratiei in UE, 46% dintre europeni, respectiv 54% dintre romani se declara satisfacuti in timp ce 55% dintre europeni, respectiv 32% dintre romani se declara satisfacuti de functionarea democratiei din propria tara.

50% dintre europeni, respectiv 42% dintre romani considera ca aparitia unor partide noi care protesteaza impotriva establishment-ului politic nu reprezinta o amenintare la adresa democratiei, in timp ce 38% dintre europeni, respectiv 45% dintre romani considera ca aparitia acestor partide reprezinta o amenintare la adresa democratiei. 70% dintre europeni, respectiv 54% dintre romani considera ca doar a fi impotriva a ceva nu este suficient si nu aduce nicio imbunatatire, iar 56% dintre europeni si romani cred ca aceste forte politice noi pot aduce o schimbare reala.

Studiul a fost efectuat in perioada 11-22 aprilie, prin metoda interviu fata in fata, pe un esantion de 27601 persoane la nivel european (1038 in Romania).

Sursa foto: By symbiot / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri