Consiliul National al Elevilor, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Consiliul Tineretului din Romania solicita de urgenta o intrevedere cu reprezentantii Guvernului referitoare la introducerea Programului "Investeste in tine" - imprumuturi fara dobanda garantate de stat. Reprezentantii elevilor si studentilor sustin ca adoptarea unui astfel de program, "in circumstante inca necunoscute", poate conduce la scaderea bugetului alocat pentru educatie si la o crestere majora a taxelor de scolarizare.

"In cazul elevilor si studentilor, adoptarea unui astfel de program poate conduce, cum s-a intamplat in marea majoritate a statelor in care a fost adoptat un astfel de mecanism de cost sharing (impartire a costurilor intre stat si elevi/studenti sau familiile lor), la scaderea masiva a bugetului alocat de statul roman pentru educatie si la o crestere majora a taxelor de scolarizare, in conditiile in care majoritatea cheltuielilor eligibile pentru a fi "decontate" prin intermediul "imprumutului" sunt cheltuieli pe care statul roman ar trebui sa le acopere conform Constitutiei Romaniei", au transmis reprezentantii elevilor, studentilor si tinerilor din Romania.

Programe similare cu cel pe care Guvernul Romaniei vrea sa il adopte prin OUG au fost implementate si in alte tari, cu consecinte negative asupra sistemului de invatamant.

"In perioada 1989-2009, contributia statului olandez in finantarea invatamantului superior a scazut cu 38%, in timp ce nivelul de creditare al studentilor a crescut cu 105%. La 31 martie 2015, datoriile totale ale studentilor din Anglia, unde exista un sistem de cost sharing similar cu cel propus de guvern, au atins pragul de 64 miliarde de lire, in timp ce in Scotia (3,5 miliarde de lire), Tara Galilor (2,9 miliarde de lire) si Irlanda de Nord (2,4 miliarde de lire), unde statul recunoaste valoare sociala a invatamantului gratuit, acestea erau semnificativ mai mici. Trebuie totusi sa avem in considerare ca acestea insumeaza 73,5 miliarde de lire, reprezentand doar 3,5% din PIB al Marii Britanii, procentul maxim de 8,8% din PIB fiind estimat sa fie atins la inceputul celei de-a cincea decade a secolului nostru. Prin comparatie, aceasta suma reprezinta 51,73% din PIB-ul Romaniei din anul 2015", au explicat reprezenantii elevilor si studentilor.

Nu putem sa nu ne referim la declaratiile ministrului Finantelor, din martie 2018, conform carora "70% din populatie nu a avut experienta datoriilor", respectiv "aproape 90% din populatie are un nivel redus de intelegere a problematicilor legate de bani sau intampina dificultati in a utiliza concepte financiare". Este o campanie masiva de imprumuturi in folosul populatiei, in aceste conditii? Practic, statul incurajeaza bancile sa dea imprumuturi nesigure, oferindu-le garantia ca va plati eventualele datorii, dar, dupa acest pas, statul se va indrepta impotriva celor care au facut imprumuturi pentru a recupera banii pe care i-a dat bancilor. Astfel, tinerii se pot trezi mai usor in situatia de a fi executati silit, in imposibilitatea de a lua credite mai tarziu, cand, de exemplu, vor dori sa isi cumpere o locuinta, sau, in cazul in care nu reusesc sa completeze programul de studii pentru care s-au imprumutat, si datori si fara calificarea vizata

Consiliul National al Elevilor, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Consiliul Tineretului din Romania

Elevii si studentii solicita "o intalnire de urgenta" cu Guvernul Romaniei pentru a discuta aceasta propunere. "Fara a omite eventualele posibile aspecte pozitive, ne exprimam indignarea ca exista o lipsa de comunicare si transparenta nedemna pentru un guvern membru in Uniunea Europeana, mai ales in contextul in care CNE, ANOSR si CTR au solicitat o intalnire cu premierul de mai multe ori in ultima perioada, fara a primi vreun raspuns in acest sens", au adaugat acestia.

"Un proiect cu atat de multe ramificatii si implicatii, in special de natura financiara, ar trebui sa fie amplu dezbatut in spatiul public si sa aiba o puternica componenta de consultare a actorilor relevanti. Intr-o tara in care educatia financiara nu se preda unitar, in care nu exista o formare prealabila a tinerilor in ceea ce priveste gestionarea banilor si in care sistemul de invatamant are lipsuri majore, trebuie sa ne intrebam daca nu cumva reorientarea catre alte mijloace de sprijin este mai oportuna", a transmis Ioana Baltaretu, presedintele Consiliului National al Elevilor.

Presedintele ANOSR sustine ca programul pe care Guvernul se grabeste sa il implementeze incepand cu anul 2019 ar destabiliza, din punct de vedere economic, studentii.

ANOSR nu considera oportuna implementarea unui sistem de acordare a unor credite in vederea sustinerii cheltuielilor legate de accesul, studiul si intretinerea studentilor, in conditiile in care acesta nu este supus dezbaterii intr-un mod corespunzator. In ciuda unor avantaje pe termen scurt, acest sistem ar destabiliza, din punct de vedere economic, un numar important de studenti/absolventi. Modul in care se incearca adoptarea acestui program national ridica semne de intrebare serioase. Daca termenul de implementare conform Programului de guvernare este 1 ianuarie 2019, de unde toata aceasta graba? Apreciem facilitatile acordate studentilor in ultima perioada, insa sustenabilitatea acestora este afectata prin posibila adoptare a acestor masuri

Marius Deaconu, liderul ANOSR

Si presedintele Consiliului Tineretului din Romania sustine ca este nevoie de o dezbatere publica inainte ca Guvernul sa ia decizii cu impact asupra tinerilor, mai ales asupra celor care inca nu inteleg ce inseamna sa faci un credit bancar.

"Probabil ca Guvernul vrea sa intre bani in economie fara sa creasca datoria externa si atunci s-a gandit ca in loc sa se imprumute mai mult statul ar fi mai bine sa se imprumute brusc sute de mii sau milioane de cetateni, in special tineri si, daca se poate, care nu inteleg prea bine in ce se baga facand un credit. Evident, un acces mai usor la imprumuturi pentru unele dintre categoriile de cheltuieli propuse poate sa fie benefica, insa nu trebuie sa fie incurajata o indatorare a tinerilor pe scara larga si in niciun caz nu trebuie sa ajungem in situatia in care statul nu isi asuma finantarea corespunzatoare a educatiei. Guvernul e dator sa evite heirupismul, sa cheme partile interesate la masa discutiilor si sa permita o dezbatere publica ampla inainte de a lua decizii cu impact atat de mare, astfel incat sa fie identificate si evitate consecintele negative care pot sa apara si sa nu ne trezim peste 5 ani cu o mare problema sociala si financiara", a conchis Mihai Dragos, liderul CTR.

Credite cu dobanda zero: Cine sunt beneficiarii si in ce conditii se dau

Beneficiarii programului "Investeste in tine" (opt milioane de romani) vor fi tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani si persoanele cu varsta intre 26 si 55 de ani care urmeaza o forma de invatamant, cursuri de specalizare acreditate de Ministerul Educatiei Nationale sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala. Este vorba despre persoane care nu au un loc de munca, dar se acorda sume suplimentare in cazul in care persoanele solicitante de credit au un loc de munca sau se angajeaza pe parcursul programului.

Pentru o persoana cu varsta intre 16 si 26 de ani, valoarea initiala a creditului este de 40.000 de lei si poate fi suplimentata cu 20.000 de lei, daca este angajata sau se angajeaza in perioada de derulare a programului. Pentru o persoana cu varsta intre 26 si 55 de ani, valoarea initiala este de 35.000 de lei si se poate suplimenta cu 20.000 de lei, daca este angajata sau se angajeaza in perioada de derulare a programului.

Dobanda este zero din persectiva beneficiarului, dobanzile si comisioanele bancare urmand a fi suportate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, pe intreaga perioada de 10 ani, care include si perioada de gratie cat au loc studiile, cu conditia ca ratele creditului sa fie platite la scadenta. Creditul va fi garantat 80% de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM si contragarantat de Fondul Roman de Contragarantare, diferenta de 20% urmand sa fie garantata de beneficiar sau de un codebitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri