Copiii din satele romanesti traiesc din ce in ce mai prost. In ultimii doi ani, aproape s-a dublat numarul celor care beneficiaza de mai putin de doua mese pe zi, iar abandonul scolar este in crestere, reiese din studiul ”Bunastarea Copilului in Mediu Rural- 2018”, realizat de Fundatia World Vision Romania. Mai mult, conditiile de locuire sunt inimaginabile comparativ cu media UE, iar motivele pentru care copii sunt batuti de parinti - halucinante.

Conform studiului, 39,4% din copiii din Romania traiesc in locuinte fara toaleta in interior, fata de media UE de 2,6%. Dintre copiii de pana in 5 ani, 35,5% traiesc in astfel de case (media UE este de 1,8%).

Totodata, 3% dintre copiii din Romania spun ca culca intotdeauna flamanzi, iar 1 din 11 copii mananca maximum doua mese pe zi, procent in crestere cu 4 puncte procentuale, pana la 9% in 2018. Mai mult, 1 din 8 copii mananca o paine pe zi, aspect care reflecta calitatea slaba a hranei pe care o au la dispozitie.

Cumparaturile "pe caiet" iau amploare

In general, situatia financiara a familiilor din mediu rural nu este una buna, astfel ca 2 din 3 familii au fost nevoite sa cumpere alimente ieftine (71%) sau in cantitati mai mici. Mai mult, procentul celor care cumpara “pe caiet” a crescut in ultimii doi ani de la 42% la 45%.

In privinta educatiei, situatia nu sta deloc mai bine. 1,5% dintre familii au cel putin un copil care a abandonat scoala in 2016 - 2017. In plus, 1 din 2 copii care abandoneaza scoala o face din cauza costurilor ridicate si tot 1 din 2 din cauza rezultatelor scolare slabe.

In acelasi timp, 1 copil din 5 se declara obosit pentru ca munceste in gospodarie, 1 din sase se simte discriminat de colegi la scoala, iar 1 din 10 se simte discriminat de profesori.

Multi copii abandoneaza scoala pentru ca ...se casatoresc

Dintre motivele abandonului scolar, pe primul loc se afla faptul ca nu isi permit costurile cu scoala (56%), urmat de rezultatele slabe la scoala (51%), prefera sa lucreze pentru a avea un venit (31%), nu ii lasa parintii (10%) sau...se casatoresc (11%).

2 din 3 copii merg la scoala pe jos, insa distanta medie a scazut in ultimii 6 ani. In schimb, procentul celor care lipsesc de la scoala pentru ca merg sa munceasca a crescut cu 50%, la 5,5% din 2016 pana in 2018. In plus, 6,3% spun ca sunt obositi pentru ca muncesc inainte sau cand se intorc de la scoala, cu 75% mai multi decat in urma cu 2 ani.

La capitolul sanatate, raportul mentioneaza faptul ca 1 din 5 familii nu poate ajunge la medicul de familie, 1 din 6 copii nu a fost vizitat de medicul de familie in primii 2 ani de viata, iar 1 din 10 familii nu a realizat consultul medical al copilului sub 5 ani. De asemenea, 1 din 5 gravide nu a realizat niciun examen ginecologic pe perioada sarcinii, 1 din 10 tineri fumeaza, iar 1 din 5 consuma alcool, procente in crestere in ultimii 2 ani.

O treime din scoli nu au apa curenta

In ceea ce priveste igiena, 1 din 5 copii care nu detin dotari sanitare in gospodarie nu se spala pe maini dupa ce utilizeaza toaleta, 2 din 3 copii intre 7 si 12 ani nu fac baie sau dus zilnic, 1 din 2 nu se spala pe dinti dimineata si seara, iar 3% nu se spala niciodata. Mai mult, 38% dintre scolile din mediul rural nu sunt racordate la apa.

Copiii sunt, de asemenea, dezavantajati cand vine vorba de protectie. 1 din 10 parinti considera ca violenta asupra copilului inseamna doar bataia care provoaca vanatai si cicatrici. Cel mai des invocat motiv pentru bataia copilului, de catre parinti, este ca “e spre binele lui”, aproximativ 50%. De asemenea, romanii isi bat copiii “din vina lor” (10%), 5% pentru ca asa face toata lumea, 8% din motive religioase si 6%...fara motiv!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri