Primele zece autobuze electrice din Romania au fost puse in circulatie, joi, de Primaria Cluj-Napoca si Compania de Transport Public (CTP), scrie Agerpres.

Autovehiculele au fost achizitionate printr-un proiect care a beneficiat de finantare din fonduri elvetiene si a fost gandit in perspectiva innoirii flotei companiei de transport care opereaza in Cluj-Napoca si comunele invecinate.

Primarul Emil Boc a declarat ca prin acest proiect Cluj-Napoca da semnalul privind directia de evolutie spre transportul public nepoluant.

"Pentru prima data in Romania se introduc in circulatie autobuze electrice, fiind un eveniment in premiera nationala. Vreau sa multumesc cetateanului elvetian, pentru suportul financiar acordat acestui proiect. Bugetul total al proiectului este de 32 de milioane de lei, din care 27,2 milioane de lei o reprezinta contributia elvetiana, restul fiind acoperit din bugetul local, cu acesti bani fiind achizitionate zece autobuze electrice, de productie poloneza. Cluj-Napoca da semnalul privind directia de evolutie spre transportul public nepoluant, pentru ca ne intereseaza sanatatea fiecaruia dintre noi si reducerea poluarii aerului, astfel ca ne propunem ca prioritate strategica schimbarea flotei de transport in comun a CTP care sa devina, dupa 2025, complet nepoluanta", a declarat afirmat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Pe viitor se vor achizitiona alte 30 de autobuze electrice

Proiectul gestionat de municipalitate prevede achizitionarea a inca 30 de autobuze electrice, la care se adauga 25 de tramvaie si 50 de troleibuze.

Cele zece autobuzele electrice puse, joi, in circulatie sunt prevazute cu WI-FI, aer conditionat, accesibilitate pentru persoanele cu dizabilitati si sunt dotate cu sistem de supraveghere video, sistem de contorizare a numarului de calatori care urca si coboara si softuri de eficientizare a traseelor. Un astfel de autobuz are o capacitate de 78 de locuri si autonomie pentru 120 km-200 de km dupa o incarcare completa.

Directorul Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, Liviu Neag, a spus ca prin realizarea acestui proiect se preconizeaza reducerea de costuri, dar si a emisiilor de agenti poluanti si a zgomotului.

"Daca un autobuz diesel produce 4,5 tone de gaze pe luna, inmultit cu numarul autobuzelor din flota noastra, rezulta ca 140 de tone de gaze poluante nu vor mai exista in Cluj-Napoca. In urma extinderii mijloacelor electrice de transport in comun, se va reduce vizibil poluarea la nivelul orasului", a spus Neag.

Costul unui autobuz este de 500.000 de euro. Proiectul prevede si instalarea a 11 statii de incarcare lenta a autobuzelor electrice si a trei statii de incarcare rapida, la care bateriile pot fi incarcate in zece minute pana la 15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri