Cresterea cheltuielilor publice cu sanatatea pana la 7% din PIB, o mai buna colectare si directionare catre Ministerul Sanatatii a banilor proveniti din taxa pe viciu, dar si dezvoltarea sistemului de asigurari voluntare de sanatate complementare celor din sistemul public sunt solutii accesibile Romaniei, a afirmat luni consilierul de stat Diana Paun de la Departamentul de Sanatate Publica din cadrul Administratiei Prezidentiale, potrivit Agerpres.

"Provocarile cu care se confrunta sistemul de sanatate romanesc sunt bine cunoscute. Resursele financiare insuficiente stau de fapt la baza celorlalte probleme. Infrastructura medicala deficitara, accesul inegal la servicii, exodul personalului medical si asa mai departe. Realitatea este urmatoarea si o stim cu totii: sistemul medical este subfinantat, practic cu cel mai mic procent din PIB alocat sanatatii din randul statelor membre UE. Putinii bani sunt cheltuiti din pacate nejudicios si avem inca dificultati in atragerea fondurilor europene pe domeniul sanatatii. Solutiile raportului vizeaza o mai buna valorificare a celor patru surse de finantare pe care le stim: asigurarile sociale de sanatate, asigurarile voluntare de sanatate, finantarea guvernamentala si cheltuielile din buzunar. Spre exemplu, cresterea cheltuielilor publice cu sanatatea pana la 7% din PIB, o mai buna colectare si directionare catre Ministerul Sanatatii a banilor proveniti din taxa pe viciu, dezvoltarea sistemului de asigurari voluntare de sanatate complementare celor din sistemul public sunt solutii accesibile Romaniei", a punctat consilierul de stat, la dezbaterea "Resurse pentru Sanatate", organizata cu prilejul prezentarii rezultatelor studiului "Optiunile pentru finantarea asistentei medicale si a medicamentelor in Romania".

Potrivit Dianei Paun, practica arata ca niciun sistem de sanatate nu este perfect, iar provocarea de a asigura sustenabilitatea unui sistem de sanatate prin alocari eficiente ale resurselor financiare este una comuna indiferent ca este vorba despre sistemul american, sistemul Bismarck sau sistemul Beveridge.

"Nevoile de sanatate sunt practic nelimitate, presiunea fiind si mai mare in contextul imbatranirii demografice cu care se confrunta atat tara noastra cat si restul tarilor din Europa, iar resursele sunt intotdeauna limitate", a afirmat medicul.

Sursa foto: Shutterstock / Valeri Potapova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri