Un proiect de ordin pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei ofera posibilitatea profesorilor din invatamantul preuniversitar sa lucreze in regim de plata cu ora. Cadrele didactice ar urma sa predea la clasa in baza unui contract care sa le garanteze plata integrala a muncii prestate.

Proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind intocmirea proiectului de incadrare, respectiv a planului de incadrare a personalului didactic de predare din unitatile de invatamant preuniversitar si incadrarea in regim de plata cu ora a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar a fost pus in dezbatere publica joi, 5 iulie.

"Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor avea siguranta ca desfasoara activitatea la clasa in baza unui contract de munca care le va garanta intotdeauna plata integrala a muncii prestate”, se arata in proiectul Ministerului Educatiei.

Posturile didactice de predare sau catedrele vacante si rezervate se ocupa in regim de plata cu ora, in ordine, cu: personal didactic de predare titular, personal didactic de predare angajat cu contract individual de munca pe perioada determinata, personal didactic de predare pensionat, personal angajat in alte domenii de activitate, potrivit documentului citat.

In plus, incadrarea personalului didactic de predare calificat pe posturi didactice/catedre, in regim de plata cu ora se realizeaza cel mult pe durata desfasurarii cursurilor cu elevii sau prescolarii sau pana la revenirea titularului la post sau catedra in timpul anului scolar.

Citeste si:
Anisie: "Fiecare copil sa citeasca macar 20 de minute pe zi"
Monica Anisie: O Romanie...

"Prin acest ordin va exista o evidenta stricta si o centralizare riguroasa a posturilor si catedrelor didactice ocupate, rezervate si vacante din toata tara si va exista posibilitatea ca in etapa de incadrare a personalului didactic de predare titular, anumite categorii de personal didactic de predare care beneficiaza de rezervarea postului didactic de predare sau a catedrei sa poata fi incadrate, la cerere, in regim de plata cu ora pe posturile didactice sau catedrele pe care sunt titulare, pana la cel mult jumatate din numarul de ore pe saptamana dintr-o norma didactica de predare-invatare-evaluare", a transmis Ministerul Educatiei.

Contracul individual de munca in regim de plata cu ora va fi separat decel aferent functiei de baza, se arata in proiect, iar activitatile desfasurate de profesori vor fi evidentiate atat in fisa postului, cat si in fise de activitate lunara aferente contractelor in regim de plata cu ora.

Citeste si: Sondaj: Peste 11% dintre profesori nu au bani sa mearga in concediu

Citeste si:
Ministrul Educatiei, 5 masuri pentru debirocratizare
Ministrul Educatiei, 5 masuri...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Noutati privind simularile pentru clasa a VII-a si a XI-a