Bilantul “revolutiei fiscale”: aproximativ 1,2 milioane de salariati au venituri mai mici dupa aplicarea OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal, iar alti aproape 609.000 sunt expusi riscului de diminuare, sustine presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin. De ce nu trece Ordonanta de Parlament?

"Impactul “revolutiei fiscale” a atins, in mod direct, 1,2 milioane de lucratori si pune in risc inca 608.781 de salariati. Pe acesti 608.781 in general ii regasiti prin companii multinationale, prin companii mijlocii si mari. Ceilalti 1,2 milioane de salariati o sa-i regasiti preponderent in intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii", a declarat Dumitru Costin, citat de Agepres.

Dintre cei care au inregistrat, in martie 2018 fata de noiembrie 2017, reduceri ale veniturilor salariale nete, 169.440 de salariati au suportat integral transferul sarcinii contributiilor, iar 965.978 de salariati au suportat partial transferul sarcinii contributiilor. 608.781 salariati au primit compensarea transferului sub forma de bonusuri, contractele lor de munca au ramas insa neschimbate in ceea ce priveste salariul de baza brut. Ca urmare, angajatorul poate decide oricand unilateral diminuarea sau stoparea acestor forme de remunerare.

Potrivit BNS, la 31 martie 2018, mai putin de jumatate dintre angajatorii din mediul economic din Romania au operat modificari ale contractelor individuale de munca in vederea compensarii transferului sarcinii contributiilor sociale de la angajator la angajat. De asemenea, 24% dintre angajatorii activi nu au operat nicio modificare a contractelor individuale de munca, nici macar pentru un singur contract.

De asemenea, datele prezentate de organizatie arata ca, daca in decembrie 2017 raportul intre salariul minim si salariul de baza median din contractele individuale de munca era de 80%, in martie 2018 acest raport a ajuns la 95%.

Ordonanta, ascunsa in Parlament

Dumitru Costin a atras atentia asupra faptului ca bugetul public consolidat, conform Programului de Convergenta 2018, pierde 2,38 miliarde de lei, in 2018, ca efect al aplicarii OUG 79/2017.

"Bugetul asigurarilor sociale nu este echilibrat nici dupa transferul sarcinii contributiilor sociale, fondul unic de asigurari de sanatate inregistreaza la 5 luni un deficit mai mare decat intreg anul 2017. Ceea ce bugetul de stat incasa ca impozit pe venit si transfera ca subventie este acum incasat direct sub forma de contributii, bugetul de stat suportand insa o pierdere substantiala a veniturilor din impozit pe venit", a explicat acesta.

In opinia liderului sindical, OUG "este ascunsa in Parlament" si nu a intrat in dezbatere "pentru a o feri de posibile interventii la Curtea Constitutionala".

"Suntem pregatiti in orice moment sa atacam acest document care, in opinia noastra, este un document toxic si e toxic nu numai din cauza faptului ca discutam de mai bine de un milion de indivizi salariati din Romania care au avut de suferit, ci si din cauza faptului ca aceasta asa-zisa reforma fiscala continua sa incalce brutal un tratat european, continua sa incalce brutal o conventie a Organizatiei Internationale a Muncii - Conventia 102 - ratificata de Romania", a subliniat Costin.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri