Pe agenda de discutii in cadrul summit-ului de la Helsinki dintre presedintele american Donald Trump si presedintele rus Vladimir Putin s-ar afla si tema stabilitatii strategice, inclusiv in contextul desfasurarii de catre SUA a sistemului de aparare antiracheta in Romania, a declarat Iuri Usakov, consilier al liderului de la Kremlin, potrivit Agerpres.

Iuri Usakov a facut aceasta declaratie vineri, cand a vorbit cu jurnalistii rusi despre agenda de discutii dintre Trump si Putin, care ar urma sa fie dominata de situatia din Siria, de cooperarea economica, de stabilitatea strategica si de presupusul amestec al Rusiei in alegerile din SUA, potrivit agentiei de presa TASS.

"Stabilitatea strategica ar putea fi un subiect central" al intalnirii, a spus Usakov.

"De ani de zile, Rusia sugereaza initierea unui dialog asupra chestiunilor legate de retragerea SUA din Tratatul Rachetelor Antibalistice (ABM). Masurile noastre de intarire a potentialului de aparare nationala sunt o reactie la sistemul global de aparare antiracheta al SUA care urmareste sa devalorizeze fortele nucleare ale Rusiei. Partea rusa si-a reiterat in mod repetat angajamentul fata de Tratatul privind reducerea armamentului strategic si si-a implementat pe deplin obligatiile asumate prin acesta", a spus el.

Usakov a mai declarat ca cei doi lideri ar putea ridica de asemenea subiectul Tratatului privind fortele nucleare cu raza medie de actiune, "inclusiv in contextul desfasurarii de catre SUA in Romania a unor platforme capabile sa lanseze nu doar interceptoare, dar si rachete Tomahawk inteligente".

Iohannis, declaratie dupa...
Citeste si: Iohannis: Va promit ca Romania va fi mai puternica si respectata in UE

Consilierul lui Putin a mai spus ca nu este planuita o declaratie comuna a reuniunii.

Sursa foto: BelkaG / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Google suspenda accesul Huawei la o serie de produse