The Economist i-a dedicat un articol fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, in care o caracterizeaza drept "un licar de speranta pentru reformatorii din Europa Centrala si de Est". Jurnalistii spun ca "recenta ei demitere e parte a unui trend", ea fiind un "cosmar" pentru politicienii corupti din Romania, noteaza Digi24.

"Pentru politicienii corupti din Romania, Laura Kovesi a fost un cosmar. Numita in functia de sef al DNA in 2013, implacabila procuroare a supervizat condamnarile a peste 1.000 de oficiali, oameni de afaceri si politicieni, inclusiv noua fosti ministri. In iunie, DNA a obtinut o condamnare impotriva lui Liviu Dragnea, care, in calitate de sef al PSD, partidul aflat la conducere, este cel mai puternic politician al Romaniei. Cu toate acestea, aliatii domnului Dragnea au ripostat, acuzand-o neconvingator pe doamna Kovesi de incompetenta si vanarea politicienilor care nu-i sunt pe plac. In februarie, ministrul Justitiei a cerut demiterea ei, insa presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa semneze destituirea. Curtea Constitutionala a luat partea guvernului, iar pe 9 iulie domnul Iohannis a demis-o fara tragere de inima", se arata intr-un articol publicat de The Economist, in editia sa curenta.

Partidele care militeaza pentru buna guvernare depind de sperantele difuze ale cetatenilor pentru o tara mai buna. Partidele corupte au motivatii mai concrete: banii, puterea si nevoia de a se proteja de lege, mai puncteaza publicatia. The Economist il citeaza pe liderul USR, Dan Barna, potrivit caruia, de la preluarea puterii de catre PSD, "intreaga energie a guvernului s-a concentrat pe excluderea dlui Dragnea din inchisoare".

Publicatia mentioneaza si recentul raport preliminar dat publicitatii de Comisia de la Venetia, niteaza disponibilitatea Comisiei Europene de a face tot ceea ce e necesar pentru continuarea luptei anticoruptie la Bucuresti si avertizeaza ca, avand in vedere situatia in ansamblu, "riscul este (de a se ajunge la) ceea ce politologii numesc capturarea statului: monopolizarea guvernului de catre actori corupti".

Expunerea scandalurilor fara a si face reparatiile de rigoare nu e suficient, spune Miroslav Beblavy, un deputat slovac cu care The Economist a stat de vorba si care, in luna ianuarie, a co-fondat Impreuna, un partid care militeaza pentru buna guvernare. Potrivit politicianului slovac, persistenta unei asemenea stari de fapt poate conduce alegatorii catre formatiunile populiste, care promit sa se razbune pe elite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri