Valoarea medie lunara pe gospodarie a cheltuielilor totale de consum a atins, in 2017, nivelul de 2039,03 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica, consultate de wall-street.ro. Pe primul loc in topul cheltuielilor romanilor s-au situat produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice, cu o pondere de 34,3% din total. Pe urmatoarele locuri s-au clasat, anul trecut, cheltuielile pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili (17,1% din totalul cheltuielilor de consum) si bauturile alcoolice si tutunul (8,2% din totalul cheltuielilor de consum). Care sunt sumele alocate, in medie, lunar, pe gospodarie, pentru diversele tipuri de cheltuieli si cum stau lucrurile in functie de categoriile sociale?

Romanii au cheltuit pentru consum in fiecare luna a anului trecut, in medie pe gospodarie, o suma de 2.039,03 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica, consultate de wall-street.ro. Cheltuielile totale de consum reprezinta ansamblul cheltuielilor banesti efectuate pentru necesitatile de consum curent (cumpararea produselor alimentare consumate, cumpararea marfurilor nealimentare si plata serviciilor), precum si contravaloarea consumului uman de produse alimentare si nealimentare din resursele proprii ale gospodariei.

Din aceasta suma, pentru produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice romanii au cheltuit, in medie pe gospodarie , o suma de 699,66 lei (34,3% din totalul cheltuielilor de consum), potrivit datelor Institutului National de Statistica. Pe locul al doilea in clasamentul cheltuielilor de consum din 2017 se afla banii alocati locuintei, utilitatilor (apa, electricitate, gaze si alti combustibili), in valoare medie lunara pe gospodarie de 348,25 lei, adica 17,1% din totalul cheltuielilor de consum. Bauturile alcoolice si tutunul completeaza top 3 cele mai mari cheltuieli ale romanilor, cu o valoare medie lunara pe gospodarie de 166,31 lei (8,2% din totalul cheltuielilor de consum.

Pentru imbracaminte si incaltaminte, romanii au cheltuit, lunar, o suma de 144,6 lei (7,1% din totalul cheltuielilor de consum); pentru transport – 135,24 lei (6,6%); pentru mobilier si dotarea si intretinerea locuintei – 115,08 lei (5,6%); pentru diverse produse si servicii – 102,99 lei (5,1%); pentru comunicatii – 101,71 lei (5%); pentru sanatate – 99,35 lei (4,9%); pentru recreere si cultura – 82,1 lei (4%); pentru hoteluri, cafenele si restaurante – 36,79 lei (1,8%). Educatia este pe ultimul loc in topul principalelor cheltuieli de consum ale romanilor, care au alocat lunar, in medie pe gospodarie, doar 6,94 lei acestui capitol, adica 0,3% din totalul cheltuielilor de consum.

Cheltuieli de consum: Mancare, bautura, utilitati si tutun. Pensionari mai dau bani si pentru sanatate

In functie de categoriile sociale, lucrurile stau, cu mici exceptii, la fel ca in cazul statisticii generale: romanii isi dau cea mai mare parte din bani pe mancare, bauturi (alcoolice si nealcoolice), utilitati si tutun. Astfel, salariatii cheltuie lunar pentru consum, in medie pe gospodarie, 2.576,53 lei, din care 799,09 lei (31% din cheltuielile totale de consum) pentru produse agroalimentare si bauturi nealcoolice; 408,41 lei (15,9%) – pentru locuinta si utilitati si 224,02 lei (8,7%) – pentru bauturi alcoolice si tutun.

In cazul lucratorilor pe cont propriu in activitati neagricole, agricultorilor si somerilor, topul este acelasi ca la salariati, dar difera sumele si procentele: pentru produse agroalimentare si bauturi nealcoolice lucratorii pe cont propriu in activitati neagricole cheltuie lunar, in medie pe gospodarie, o suma de 733,62 lei (39,1% din totalul cheltuielilor de consum, in valoare medie lunara pe gospodarie de 1.875,25 lei); agricultorii – 734,94 lei (45,7%) din totalul cheltuielilor de consum, in valoare medie lunara pe gospodarie de 1.608,58 lei; iar somerii – 597,32 lei (41,5% din totalul cheltuielilor de consum, in valoare medie lunara pe gospodarie de 1.438,04 lei). Mai multe detalii sunt disponibile in graficul de mai jos.

Pe primele doua locuri in topul cheltuielilor de consum facute lunar, in medie pe gospodarie, de catre pensionarii romani se situeaza produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice (597,75 lei; 36,9% din totalul cheltuielilor de consum, in valoare medie lunara pe gospodarie de 1.618,97 lei) si banii alocati locuintei si utilitatilor (313,56 lei, adica 19,4% din totalul cheltuielilor de consum). Spre deosebire de celelalte categorii sociale, pe locul al treilea in topul cheltuielilor totale de consum ale pensionarilor romani se afla banii alocati sanatatii: 135,13 lei pe luna, in medie pe gospodarie, adica 8,3% din total).

Sursa foto: Creativa Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri