Ministrul Apararii, Mihai Fifor a declarat, marti seara, la Antena 3, ca Romania are in baza miliara de la Deveselu rachete balistice, dar in baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice. Miercuri, ministrul a venit cu precizari, motivand ca a fost vorba de o eroare de interpretare si nu ar fi afirmat ca la baza de la Deveselu se afla rachete balistice, noteaza Digi24.

Ministrul Fifor explica la Antena 3 ca armata romana este tot mai apreciata de NATO si a vorbit si despre relatia cu Rusia, mentionand ca exista misiuni de descurajare pe care Armata Romana le intreprinde in Marea Neagra, potrivit Digi24.

„Evident ca niciodata presedintele Putin nu o sa fie extrem de incantat de faptul ca in Romania se dezvolta capabilitati militare foarte serioase. Cum ar putea sa fie vreodata presedintele Putin incantat de faptul ca in Romania avem baza militara de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodata presedintele Putin sa fie incantat ca avem baza de la Mihail Kogalniceanu populata cu militari americani si noi insistam in continuare fata de SUA in parteneriatul strategic sa asiguram permaneta militarilor americani pe teritoriul romanesc? Cum ar putea vreodata Federatia Rusa sa fie incantata ca Romania isi dezvolta capabilitatile navale?”, a aratat ministrul apararii.

Ministrul Fifor a declarat, miercuri, ca a fost vorba de o eroare de interpretare si nu ar fi afirmat ca la baza de la Deveselu se afla rachete balistice.

„Niciodata nu cred ca cineva ar putea afirma ca la Deveselu avem rachete balistie. Aseara am spus ca avem baza de la Deveselu, care se ocupa de rachetele balistice, in niciun caz ca la Deveselu avem rachete. E putin probabil ca eu sa nu stiu ce adapostim la Deveselu, sa nu stiu ca acolo sunt rachetele interceptoare si in ce mod functioneaza scutul de la Deveselu. A fost doar o greseala de intelegere, de comunicare in cel mai rau caz, dar in niciun caz nu as putea vreodata afirma ca la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor, la Digi24.

Citeste si:
Fifor si Cuc, chemati la DNA Timisoara pentru a fi audiati
Fifor si Cuc, chemati la DNA...

Rachetele interceptoare de la Deveselu actioneaza in baza energiei kinetice si, spre deosebire de cele balistice, nu au capacitati ofensive, ci sunt menite sa contracareze tocmai rachetele balistice.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iranul a lansat rachete asupra bazelor americane din Irak