In Romania nu exista un numar exact al bolnavilor care au nevoie de transplant, nici macar directorul Agentiei Nationale de Transplant nu cunoaste aceste date, a spus astazi ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea sustine ca va fi modificat ordinul de infiintare a Agentiei Nationale de Transplant, schimbarile fiind menite sa aduca transparenta si predictibilitate.

"Exista aceste registre care sunt pe fiecare centru in parte. Agentia Nationala de Transplant, directorul executiv, desi are atributii in fisa postului sa cunoasca aceste date, nu are acces la aceste date. Da, si mie mi se pare ciudat. Am primit un raport din partea noii conduceri, un raport in care ni se prezinta succint probleme, urmand Corpul de Control sa finalizeze raportul de control, dar odata cu acel raport, noua conducere a venit si cu o propunere de modificare a ordinului de infiintare a Agentiei Nationale de Transplant. Deci, pana la legea transplantului, vom lua masuri imediate, astfel incat sa putem avea o transparenta si o predictibilitate. Tot ce pot sa va spun este ca, desi la Directia Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii aveam date ca exista 31 de pacienti care necesita transplant pulmonar, in registru nu apare decat unul singur. Nu avem in acest moment - si spun in acest moment, pentru ca vom avea cat de curand, probabil vineri - o prioritizare in functie de urgenta sau in functie de inscrierea pe lista a pacientilor care au nevoie de orice tip de transplant", a precizat ministrul in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca unul dintre criteriile in functie de care se aleg receptorii in acest moment este compatibilitatea.

"Eu, in acest moment, nu am de la Agentia Nationala de Transplant o situatie privind listele pacientilor. (...) Nu au gasit nimic, au cerut date in paralel, au primit date, le-au pus cap la cap si in afara de raportul cu care au venit, au venit si cu propuneri de modificare a ordinului de infiintare a Agentiei Nationale", a spus ea.

Ministrul a mai declarat ca propunerile de modificare a ordinului sunt foarte clare si vor aduce "o maxima transparenta a activitatii de transplant" din Romania.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri