Canicula, care a cauzat deja trei decese in Spania, continua sa se manifeste in Europa Occidentala, unde, din regiunile sale nordice si pana in cele sudice, turistii si rezidentii transpira copios si se declara ingrijorati in legatura cu efectele acestui val de caldura, informeaza AFP.

Trei barbati au decedat din cauza caldurii excesive in aceasta saptamana in Spania. La Barcelona, un barbat, cel mai probabil o persoana fara adapost, a fost gasit prabusit pe strada si transportat la spital, unde decesul lui a fost declarat si pus pe seama caldurii, a anuntat vineri seara intr-un comunicat oficial Agentia de Protectie Civila din Catalonia, conform Agerpres.ro.

Alti doi barbati - un muncitor in jurul varstei de 40 de ani, care lucra pe o autostrada, si un barbat de 78 de ani care lucra in gradina lui - au murit in aceasta saptamana in Spania, unde temperaturile au urcat vineri pana la 44 de grade Celsius in Badajoz, in comunitatea autonoma Extremadura, aflata in sud-estul tarii. O caldura coplesitoare a fost resimtita, de asemenea, la Madrid (40 de grade Celsius) si la Sevilia (42 de grade Celsius), potrivit agentiei spaniole de meteorologie.

Record de temperatura in Portugalia

Un maxim de temperatura a fost inregistrat in Portugalia, cu 45,2 grade Celsius in Alvega, oras aflat la o distanta de 150 de kilometri fata de Lisabona - un record istoric. In alte zone ale tarii, termometrul a indicat frecvent valori de peste 40 de grade Celsius, potrivit serviciilor de meteorologie.

In Portugalia, sambata urmeaza sa fie ziua critica, intrucat 11 districte au fost plasate sub cod rosu de canicula, pana duminica.

Presa portugheza a publicat vineri fotografii cu numerosi turisti si rezidenti care faceau baie in fluviul Duero din Porto si in fluviul Tajo din Lisabona - unde au ocupat in numar mare treptele celebrului "Cais das colunas" ("Cheiul coloanelor"), ce coboara spre apele fluviului, pentru a se racori.

In Suedia, un ghetar s-a topit

La celalalt capat al Europei, in Suedia, care a inregistrat cea mai calduroasa luna iulie din ultimii 250 de ani, inceputul lunii august continua sa fie afectat de temperaturi neobisnuit de ridicate pentru aceasta tara nordica, valorile din termometre penduland adeseori in jurul pragului de 30 de grade Celsius.

Aceasta caldura a provocat o schimbare geografica majora: Suedia si-a pierdut punctul culminant. Acesta era, intr-adevar, un ghetar - piscul sudic al masivului Kebnekaise din zona arctica. Insa el a scazut doar in luna iulie cu 14 centimetri pe zi si a fost depasit din aceasta cauza de piscul nordic al masivului Kebnekaise, care este stancos si care a devenit cel mai inalt punct din Suedia, cu o altitudine de 2.096,8 metri.

Suedia, ce a fost afectata si de importante incendii de padure in iulie, inclusiv unele izbucnite dincolo de Cercul Arctic, ramane in stare de alerta. Intr-adevar, in aceasta tara nu a mai plouat din luna mai, iar vegetatia naturala este deosebit de uscata. Totusi, cateva furtuni sunt asteptate in cursul zilei de sambata.

Italia - apa distribuita populatiei in regim de gratuitate

Italia, dupa ce a inregistrat 40 de grade Celsius la inceputul saptamanii in Sardinia si in nordul tarii, a revenit la valori de 35 de grade Celsius in cursul zilei de vineri, considerate obisnuite pentru aceasta tara mediteraneana. La Roma, unde orice persoana poate deja sa bea apa gratuit din fantanile publice, Protectia Civila a distribuit turistilor sticle cu apa potabila.

In ceea ce priveste agricultura, sindicatul national din aceasta ramura de activitate, Coldiretti, a anuntat ca vacile italiene sunt deosebit de afectate din cauza caldurii si ca productia de lapte a scazut cu 15%. In paralel, consumul de inghetata a crescut cu 30% in ultima saptamana, potrivit aceluiasi sindicat.

Franta, in stare de alerta

In Franta, 67 dintre cele 95 de departamente ale tarii sunt in stare de alerta - record egalat, o situatie identica fiind inregistrata in 2017 -, din cauza temperaturilor care trec de 30 de grade Celsius aproape in toate regiunile, cu exceptia unor zone din nord-vest, si care ajung in sud la valori de pana la 38 de grade Celsius.

Vineri a fost "una dintre cele mai calduroase zile", a anuntat meteorologul Steven Testelin.

Caldura ar trebui sa scada usor duminica, inainte de un "al doilea varf" luni si marti, insa "suntem departe de canicula din 2003", a adaugat Steven Testelin. Vara anului 2003 ramane cea mai calduroasa inregistrata in Franta dupa 1950.

In Austria, caii raman in repaus

In Austria, desi recordul de 40,5 grade Celsius, inregistrat in 2013, nu a fost inca atins, este totusi suficient de cald pentru a interzice circulatia renumitelor trasuri din Salzburg: O lege interzice intr-adevar oamenilor sa oblice caii sa lucreze atunci cand temperaturile trec de 35 de grade Celsius.

In Belgia, o crestere a numarului de accidente rutiere

VIAS, compania care monitorizeaza siguranta rutiera din Belgia, a anuntat o crestere a numarului de accidente petrecute pe drumurile din aceasta tara din cauza caniculei.

"Numarul mediu zilnic de accidente este in crestere cu 15% in timpul valului de caldura. Iar aceste accidente sunt mai grave", a declarat Stef Willems, purtator de cuvant al VIAS, citat de presa belgiena.

Sursa foto: By Meryll / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri