Volumul de masa lemnoasa recoltat anul trecut din padurile proprietate publica a statului s-a ridicat la 12,284 milioane de metri cubi, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

In 2017, s-au recoltat 18,316 milioane mc (volum brut) de lemn, cu 1,118 milioane mc mai mult fata de anul 2016, din care 67,1% din padurile proprietate publica, restul fiind recoltat din padurile proprietate privata (27,6%) si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier (5,3%), conform Agerpres.ro.

Comparativ cu 2016, volumul de lemn recoltat din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier a crescut cu 17,4%, din paduri proprietate publica a statului cu 11,1%, din padurile proprietate privata cu 1,9% si a scazut din paduri proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale, cu 3,2%.

Pe specii forestiere, rasinoasele reprezinta 35,6% din volumul total de masa lemnoasa recoltata, fagul 33,9%, stejarul 9,8%, diverse specii tari (salcam, paltin, frasin, nuc etc.) 12,2% si diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 8,5%.

Produsele lemnoase principale au reprezentat 66,2% din volumul total de masa lemnoasa recoltata, produsele lemnoase secundare 23,9% si produsele lemnoase de igiena 9,9%.

In 2017, comparativ cu anul 2016, volumul de masa lemnoasa recoltata din produse principale a crescut cu 9,2%, din produse secundare a crescut cu 5,7%, iar din produse de igiena a scazut cu 7,4%.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, 29,1% din volumul total de masa lemnoasa s-a recoltat din regiunea Nord - Est, 19,9% din regiunea Centru, 12,7% din regiunea Nord - Vest, 12,8% din regiunea Vest, 9,7% din regiunea Sud - Muntenia, 8,2% din regiunea Sud - Vest Oltenia, 7,2% din regiunea Sud - Est si 0,4% din regiunea Bucuresti - Ilfov.

Actiunile de recoltare a arborilor din padure, in vederea valorificarii lemnului si pentru asigurarea conditiilor favorabile de dezvoltare a arboretelor, s-au desfasurat prin executarea de taieri.

Anul trecut, s-au efectuat taieri de regenerare in codru pe 39,7% din suprafata totala parcursa cu taieri, taieri de conservare pe 58,1%, taieri de regenerare in crang pe 1,8% si taieri de substituiri - refacere a arboretelor slab productive si degradate pe 0,4%.

Suprafetele de pe care s-a recoltat in totalitate lemnul au fost cele cu taieri rase (5,3% din suprafata parcursa cu taieri de regenerare in codru), urmand ca suprafetele respective sa fie reimpadurite sau utilizate in alte scopuri silvice.

In 2017, volumul de masa lemnoasa recoltata a fost cu 5% mai mic decat in anul 2013.

Lemnul recoltat a fost destinat in proportie de 95,3% persoanelor juridice atestate in activitatea de exploatare forestiera si in proportie de 4,7% persoanelor fizice care pot exploata lemn din padurile pe care le au in proprietate.

Conform Legii nr. 133/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura; prin exceptie persoanele fizice pot exploata, fara atestare, un volum de maxim 20 metri cubi/an din padurile pe care le au in proprietate.

Sursa foto: By FrimuFilm / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri