Zeci de persoane s-au adunat inca de dimineata in Piata Victoriei, pregatiti cu tricouri cu mesaje precum „Nu mai vrem penali” si „Diaspora vine acasa”, cu afise, pancarte, steaguri si chiar stickere. Acestia sunt pregatiti sa ceara demisia Executivului, nemultumiti de modul de guvernare al social-democratilor si de decizile luate de acestia privind legile justitiei si Codurile penale, de demiterea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, de gafele premierului Viorica Dancila si de faptul ca liderul PSD Liviu Dragnea se afla la conducerea Camerei Deputatilor in pofida faptului ca a fost condamnat la inchisoare.

UPDATE 11:40: Reactia presedintelui Romaniei

Intr-o democratie autentica este dreptul fiecarui om sa protesteze, dar violenta nu este acceptabila, indiferent de optiunile politice. Condamn ferm interventia brutala a Jandarmeriei, puternic disproportionata in raport cu manifestarile majoritatii oamenilor din Piata Victoriei. Incercarea de a infrange vointa oamenilor printr-o reactie violenta a fortelor de ordine este o solutie condamnabila. Ministrul de Interne trebuie sa dea urgent explicatii pentru modul in care a gestionat evenimentele din aceasta seara!

Klaus Iohannis

UPDATE: 23:00

Mai multi jandarmi au fost inconjurati de un grup de protestatri violenti si sunt loviti cu pumnii si picioarele, scrie G4 Media.

UPDATE 20.45 - Peste 20.000 de oameni protesteaza in Piata Victoriei, unde sunt mobilizati si 1.000 de jandarmi, transmite Digi24. In unele zone din Piata Victoriei au avut loc mai multe incidente, dupa ce cativa oameni au aruncat cu obiecte in jandarmi, iar acestia au folosit gaze lacrimogene.

Metrourile nu mai opresc in statia Piata Victoriei, informeaza Metrorex.

"Metrorex informeaza ca la nivelul Directiei Generale de Management Operational din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice (...) s-a decis ca, astazi, 10 august a.c., incepand cu ora 20.00, statia Piata Victoriei sa fie inchisa. (...) Statia se va redeschide la solicitarea institutiilor abilitate. Masura a fost luata pentru asigurarea sigurantei calatorilor, in contextul in care un flux mare de persoane tranziteaza zona Piata Victoriei", a transmis Metrorex.

Peste 100 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, dintre care trei jandarmi, noteaza Hotnews.ro.

UPDATE 17:16 - Protestatarii incearca sa ii convinga pe jandarmi sa largeasca spatiul de protest, pentru ca vin tot mai multi oameni. Jandarmii refuza si spun ca e suficient: "Nu stiu de unde vorbiti de 200.000, e o cifra ce depaseste realitatea. In momentul in care vor fi 200.000 de oameni vom largi alveola corespunzator", e raspunsul jandarmilor, potrivit Ziare.com.

UPDATE 16:45 - Mai multe masini au ramas blocate in multime, dupa ce manifestantii au blocat traficul in piata. Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, transmite Digi24. Oamenii huiduie Guvernul si agita steaguri. Scutierii incearca sa tina lucrurile sub control.Jandarmii monteaza al doilea rand de garduri de protectie pentru Guvern. Catre Palatul Victoria s-au aruncat sticle si steaguri.

Mai multor persoane li s-a facut rau. Trei echipaje au fost vazute intrand cu targi in mijlocul multimii. Sunt si persoane vizibil afectate de gazele lacrimogene.

UPDATE 15:27 - Jandarmii neaga ca ar exista coloane de protestatari blocate pe traseu.

"Recent, in spatiul public au aparut informatii false conform carora, coloane de masini sunt oprite si blocate de jandarmi la intrarea in Capitala pentru a nu ajunge in Piata Victoriei. De fiecare data, cand vor aparea astfel de informatii, le vom verifica temeinic. Aceasta informatie nu s-a confirmat. Va multumim!", a scris Jandarmeria Romana pe pagina de Facebook.

UPDATE 14:50 - Contactati de Digi24, reprezentantii CFR au declarat ca exista o problema cu un singur tren blocat pe sine, la Chiajna, in apropierea Bucurestiului, intarzierea de 480 de minute fiind cauzata de ruperea unor stalpi de electricitate. Trenul blocat circula pe ruta Arad-Constanta si in afara de el niciun alt tren CFR nu mai este blocat pe sine in acest moment, spun reprezentantii CFR.

UPDATE 13:27 - Mai multe persoane atentioneaza pe pagina de Facebook "Diaspora europeana" ca romanii care se indreapta spre Bucuresti sunt blocati in trafic aproape de Slobozia. In plus, trenul care aducea protestatari de la Craiova a fost blocat pe langa Videle timp de mai bine de doua ore, se plang acestia.

UPDATE 12:38 - In Piata Victoriei sunt circa 200 de persoane, scrie Ziare.com, dar mai sunt si altii prin zona, care se protejeaza la umbra teraselor sau abia vin.

UPDATE 12:14 - "Merg la protest pentru ca o femeie a murit de foame in curtea unui spital", a anuntat Eugen Iancu, tatal uneia dintre victimele incendiului de la Colectiv.

"Da, in 2018 in Bucuresti, capitala europeana, intr-un spital, o pacienta disparuta si necautata de nimeni este gasita dupa 6 zile de la disparitie, moarta de foame in boschetii din curtea spitalului. A auzit cineva ca primaria capitalei sa isi prezinte scuzele, demisiile? Coruptia ucide. Indiferenta ucide.

10 August - Nu indiferentei, Nu coruptiei", a scris acesta pe Facebook.

UPDATE 11:36 - Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache (PSD), a declarat la Digi24 ca a pregatit "doua salvari in zona", ca sa "se asigure de sanatatea" protestatarilor. "Ii asteptam, care vor sa vina. Cat timp vor fi pasnici, pot veni la miting, fara nicio problema", a mai spus el, sustinand ca nu a existat o sedinta la PSD la care sa se discute despre mitingul de azi.

UPDATE 11:35 Jandarmeria a facut un apel catre cei care participa la mitingul de astazi sa protesteze pasnic si a anuntat ca nu vor fi tolerate actele de violenta. Legea privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice prevede amenzi cuprinse intre 500 si 5.000 de lei pentru mai multe abateri.

UPDATE 11:12 Politia Capitalei a anuntat vineri dimineata ca a cerut IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al masinilor parcate in zona Piata Victoriei de catre participantii la mitingului diasporei, programat pentru ora 17.00.

Presa internationala a scris despre protestul romanilor din Diaspora, care va avea loc vineri, in Piata Victoriei din Bucuresti. „Romanii din diaspora se intorc acasa inainte de de protestul anti-guvernamental”, titreaza Associated Press, citata de ABC News, New York Times si The Washington Post.

Povestile celor care se intorc, dar nu raman. Protestul anuntat pentru 10 si 11 august va aduna in Piata Victoriei din Bucuresti romani din toate colturile lumii. Din Chicago, Statele Unite, pana in Gouda, Olanda sau Londra, Marea Britanie, romanii isi anunta venirea in tara. Programatori, soferi, antreprenori, asistenti sau studenti isi fac check-in-ul online pentru zborul care urmeaza, isi impacheteaza ultimele lucruri si vin in tara ca sa isi strige nemultumirile si sa scandeze, din nou, deviza "Vrem o tara ca afara!".

Si au si de ce. In ultimii 12 ani, romanii din strainatate au finantat economia mai mult decat investitiile straine directe

Protestul din 10 august a starnit numeroase controverse. Tema principala este daca au sau nu "dreptul" romanii plecati din tara sa emita pretentii cu privire la deciziile care se iau la Bucuresti. Argumentele contra sunt legate de faptul ca “au abandonat corabia”, nu sunt afectati de ce se intampla in tara, platesc taxe si impozite pentru alte bugete. Exista si argumente pro?


„Romanii din diaspora protesteaza pe 10 August la Bucuresti. Chemam alaturi de noi pe fratii nostri din tara care demonstreaza fara oprire impotriva coruptiei de mai bine de un an. Suntem impreuna! CONTINUAM LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI! Nu renuntam la democratie! Aparam statul de drept! Nu vom lasa sa castige nedreptatea, hotia si incompetenta!”, este unul dintre zecile de mesaje care circula de cateva saptamani pe Facebook.

Manifestatia anti-guvernamentala a fost anuntata pe Facebook de mai bine de o luna, fiind create mai multe pagini de eveniment pe care au fost postate fotografii cu cei care au plecat deja spre Capitala.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri