Viitorul Transilvaniei se anunta a fi unul inteligent, eficient si prietenos cu mediul. Regiunea se afla in continua dezvoltare si transformare, iar administratiile locale sunt in plin proces de optimizare a oraselor, astfel incat locuitorii lor sa beneficieze de inovatie pe toate planurile.

Exista o serie de probleme cu care se confrunta numeroase orase din intreaga tara, de la infrastructura urbana imbatranita la cresterea poluarii si lipsa posibilitatilor de dezvoltare, cauzata de dependenta administratiilor locale de bugetele centrale. Aceste aspecte pot fi imbunatatite, iar orasele mari din Transilvania au inceput deja implementarea unor programe menite sa le transforme in adevarate smart cities.

Imbunatatirea mobilitatii si a infrastructurii urbane

Transporturile public si comercial pot influenta considerabil dezvoltarea unui oras daca sunt eficiente si nepoluante. Inlocuirea autovehiculelor destinate transportului public cu unele electrice si incurajarea mijloacelor alternative nu doar ca pot fluidiza traficul, dar isi dovedesc utilitatea si in ceea ce priveste protectia mediului si folosirea energiilor regenerabile, asa cum este curentul electric.

Un alt aspect al acestei imbunatatiri este gestionarea eficienta a parcarilor prin asigurarea unei logistici superioare si prin planificarea inteligenta cu acces facil si instrumente de plata moderne.

De asemenea, folosirea tehnologiei si integrarea proceselor pentru a interconecta dotarile de infrastructura duc la eficienta si sustenabilitate mai buna intr-un oras.

In ceea ce priveste planificarea urbana si turismul, orasele din Transilvania se axeaza tot mai mult pe organizarea spatiala si temporala, dar si pe e-Turism, prin informarea si interactiunea directa cu turistii, imbunatatirea serviciilor si promovarea zonelor turistice.

Sustinerea proiectelor inovatoare de afaceri si dezvoltarea sectorului business

Bineinteles ca ramura de comert se dezvolta automat prin imbunatatirea infrastructurii, fluidizarea traficului si facilitarea serviciilor de parcare, insa orasele mari din Transilvania, printre care se numara Cluj, Sibiu, Alba Iulia, Brasov sau Hunedoara beneficiaza si de sustinerea autoritatilor in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor noi.

De altfel, implicarea autoritatilor locale in planificarea si organizarea unor evenimente dedicate progresului din mediul de afaceri, asa cum este Transylvania Awards are rolul de a sustine proiecte de business aflate la inceput de drum, inovatii si colaborari intre administratiile locale si aceste afaceri.

Eficientizarea si modernizarea utilitatilor publice

Utilizarea resurselor regenerabile de energie este doar una dintre masurile adoptate in acest sens. Pe langa aceasta, se implementeaza deja automatizarea iluminatului public, a retelelor de comunicatii, dar si a infrastructurii pentru utilitati precum apa, apa menajera, gazele sau deseurile menajere, astfel incat eficienta energetica sa creasca apreciabil.

De asemenea, autoritatile din regiune au in plan sau in curs de implementare dezvoltarea unor unitati si a unor platforme de achizitie, stocare si prelucrare a informatiilor, dar si conceperea unor aplicatii de gestiune imbunatatite. Toate acestea au drept scop atat eficientizarea costurilor, cat si reducerea actiunii nocive asupra mediului, respectiv descresterea birocratiei si optimizarea proceselor pentru locuitori.

Investirea in educatie, sanatate si siguranta cetatenilor

Imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor este o prioritate pentru city managerii din Transilvania. De aceea, acestia investesc pentru a facilita interactiunea cetatenilor cu administratia locala si pentru a creste calitatea vietii din regiune. Acest lucru se va simti si la nivelul sigurantei cetatenilor, care vor avea parte de mai multa transparenta in relatia cu autoritatile

Prin automatizare si digitalizare, costurile administrative vor avea scaderi destul de mari. Banii ramasi se vor alatura sumelor deja alocate pentru dezvoltarea sistemelor de sanatate si de educatie.

Viitorul suna promitator pentru Transilvania. Orasele inteligente, eficiente si prietenoase cu mediul, gandite si optimizate pentru locuitorii lor, vor ajuta regiunea sa se dezvolte cuantificabil in urmatorii ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri