Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirma ca, la protestul din 10 august, agresorii, cunoscuti ca facand parte din galeriile de fotbal, i-au folosit pe protestatarii pasnici din primele randuri ca pe un scut uman, in timp ce acestia ar fi fost reticenti in a se disocia de elementele agresive.

"Ora 18,48 - aparitia in piata a propriilor persoane cunoscute ca facand parte din galeriile de fotbal. Raportul mentioneaza ca venirea acestora (...) nu s-a facut in grup organizat, ceea ce a impiedicat Jandarmeria sa dispuna masuri de blocare a accesului acestora in Piata. Una din concluziile raportului este ca modul de exercitare a violentei asupra fortelor de ordine a avut un caracter de noutate, reflectand o mutatie in plan national. Astfel, agresiunile s-au manifestat individual sau in grupuri organizate de-a lungul intregului dispozitiv cu mobilitate crescuta, atat in zona de contact, cat si in interiorul masei de participanti din randurile doi si trei in adancime. Acest mod de actiune a permis agresorilor sa foloseasca primele randuri de protestatari ca pe un veritabil scut uman. De asemenea, manifestantii pasnici au fost reticenti in a se disocia de elementele agresive astfel ca misiunea de izolare si de extragere a persoanelor violente a fost ingreunata si chiar imposibil de realizat. Acest mod de actiune a facut ca persoane care manifestau pasnic sa suporte consecintele actiunilor fortelor de ordine aflate in incercarea de respingere a celor violenti prin utilizarea de gaz iritant lacrimogen", a spus Dan, la sediul MAI, scrie Agerpres.

Ea a prezentat o cronologie a evenimentelor din seara zilei de 10 august din Piata Victoriei. Potrivit demnitarului, in jurul ori 14, la inceputul protestului, jandarmii aveau tinuta de serviciu, cu maneca scurta, fara casti pe cap si echipamente de protectie.

"Ora 16.22 - Apar primele manifestari violente. Are loc fortarea cordonului de jandarmi si se incearca intrarea in curtea Guvernului Romaniei. In dispozitivul de jandarmi se arunca cu pietre si sticle de plastic. A acest moment doresc sa il explic in mod particular pentru ca releva un tipar organizatoric. Este secventa cand o masa de cateva sute de persoane ies din alveola prin fata Muzeului Antipa, blocheaza circulatia rutiera, simuleaza intrarea pe Kiseleff, schimba brusc directia de deplasare catre cladirea Guvernului si, ocolind perimetrul delimitat al alveolei, se indreapta spre intrarea in curtea Palatului Victoria, dinspre strada Paris, pe artera rutiera, printre masini, intrucat traficul rutier nu era restrictionat. Concomitent acestei miscari, pe dispozitivul situat in fata cladirii Guvernului se mentine o presiune constanta, astfel incat sa nu se permita o regrupare a jandarmilor spre zona dinspre strada Paris. Pentru respingerea celor care intentionau sa intre in curtea Guvernului, Jandarmeria a utilizat substante iritant lacrimogene aflate in dotare. Abia acum dispozitivul se echipeaza cu mijloace de protectie", a spus Dan.

Potrivit acesteia, la ora 16,53 a fost ranit primul jandarm ranit si transportat la spital.

"Raportul mentioneaza ca, desi la acel moment erau intrunite conditiile de a dispune inteventia pentru restabilirea ordinii publice, conform Legii 60/1991 privind organizarea si desfasurarea actiunilor publice, jandarmii au optat pentru un mod de actiune gradual, defensiv si descurajant, reusind incet, incet sa replieze grupul de protestatari catre alveola din Piata Victoriei, in locul initial de desfasurare a protestului", a explicat ministrul.

In ceea ce priveste actiunea persoanelor cunoscute ca facand parte din galerii de fotbal, Carmen Dan a aratat ca in jurul orei 21,30 s-a conturat un grup de persoane violente in zona Bulevardului Iancu de Hunedoara.

"S-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri care se manifestau violent, insa, din cauza celor care nu s-au delimitat de persoanele agresive, actiunea nu a reusit. Separat de violentele de la nivelul zonei de contact cu dispozitivul de jandarmi, au inceput actiuni de vandalizare in mai multe zone ale pietei, cum ar fi distrugerea mobilierului stradal din zona Muzeului Antipa. In intervalul de timp scurs intre orele 21,00 si 22,00, potrivit Legii 60 din 1991, au fost efectuate in mod repetat avertizari si somatii, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonora. Conform Jurnalului operatiunii, la ora 22,02 a fost efectuata o ultima somatie, acordandu-se un interval de timp suficient pentru ca protestatarii sa poata parasi piata", a sustinut ministrul.

Aceasta a relatat si pozitia autoritatilor cu privire la episodul din zona fast-food-ului din apropierea Caii Buzesti.

"La ora 22,53, Dispeceratul 112 semnaleaza ca in zona unui fast food, din Calea Buzesti, un grup de persoane se manifesta violent. DGJMB solicita interventia politiei, intrucat nu aveau pe moment posibilitatea sa ajunga in zona respectiva. In prima faza, au fost directionate in zona doua echipaje ale Serviciului pentru Actiuni Speciale din Politia Capitalei, ulterior, in scurt timp, in sprijinul acestora venind alte doua echipaje. In jurul orei 23,01, echipajele ajunse raporteaza ca nu exista acte de violenta sau vandalism in zona, fapt pentru care li se transmite ordinul sa se retraga. Intre timp, echipajele sunt blocate de multimea de oameni care inconjoara masinile si, astfel, se solicita sprijinul Jandarmeriei. In dinamica acestei situatii, alte trei echipaje ale Politiei care sunt directionate catre acea zona sunt blocate in zona Pasajului Victoria. La solicitarea Politiei, doua detasamente de jadarmerie sunt directionate dinspre Palatul Victoria catre echipajele de politie blocate in zona fast food-ului. Acesta este momentul cand cei doi jandarmi, un barbat si o femeie, sunt izolati de restul detasamentelor si sunt atacati, fiind sustras pistolul unuia dintre ei", a relatat Carmen Dan.

Potrivit acesteia, ordinea a fost restabilita in jurul orei 1,15.

"Urmare a incidentelor petrecute la manifestatia publica din 10 august, 452 de persoane, dintre care 33 de jandarmi, au necesitat asistenta medicala la fata locului. Din totalul persoanelor, 70 au fost transportate la spital, 14 fiind jandarmi, 9 au ramas internate, cel putin 24 de ore. Dintre cele 9 persoane spitalizate, 3 au fost jandarmi. Asta in conditiile in care jandarmii au avut mijloace de protectie proiectate sa reziste la diferite tipuri de lovituri", a mai spus Carmen Dan.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri