Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a decis sa solicite Editurii Didactice si Pedagogice (EDP) retiparirea in totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, dupa ce au fost tiparite 1,6 milioane de manuale care contin grave erori.

"In acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care isi rezerva dreptul de a ii actiona in instanta pe cei vinovati pentru daunele aduse", precizeaza ministerul intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com.

Potrivit MEN, decizia de retiparire a manualelor vine dupa o "analiza amanuntita", in urma careia s-a constatat ca multiplele erori nu pot fi corectate printr-o simpla erata.

"Noile manuale vor fi trimise in scoli in cel mai scurt timp posibil.

Varianta digitala corectata a manualului de Geografie de clasa a VI-a va fi postata pe platforma manuale.edu.ro in cursul acestei saptamani, astfel incat sa poata fi folosita de elevi si profesori din prima zi de scoala", a mai transmis ministerul.

De asemenea, mai arata sursa citata, procedura de tiparire a manualelor este in derulare si nu este blocata, asa cum s-a intamplat in nenumarate randuri in anii precedentii, atunci cand achizitia de manuale scolare a fost mult intarziata din cauza contestatiilor.

Editura Didactica si Pedagogica ii da in judecata pe autorii manualelor de Geografie pline de greseli

Maria Mihaela Nistor, director general al Editurii Didactice si Pedagogice, a anuntat, luni, ca ii va actiona in judecata pe autorii manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, dupa ce au fost tiparite aproape 150.000 de carti care contin grave erori, scrie Ziare.com.

"Identitatea oamenilor patru plus unu care au dat aviz stiintific pentru manual va ramane ascunsa. As dori sa ii rog sa nu mai indrazneasca vreodata sa se inscrie ca evaluatori. Cand vezi ca 4 evaluatori si un profesor universitar sau reprezentant al mediului universitar iti lauda o carte in asemenea hal, iar cartea are atatea greseli, din punctul meu de vedere este impardonabil.

Evident, este o culpa comuna. Si a autorilor care pe langa ca au scris un manuscris cu atatea greseli, au declarat ca greselile au fost facute in timpul redactarii. Noi nu avem tehnoredactor. Ei au trimis un manual si si-au asumat tehnoredactarea. Acum sa vii sa dai vina pe EDP (Editura Didactica si Pedagogica - n.red.) este impardonabil. Ei au afirmat public ca vina este a noastra. Noi avem manuscrisul orginal, care are mai multe greseli decat forma finala. Se poate face oricand o evaluare, o expertiza. Manuscrisul in format PDF este datat 16.03 si contine mai multe erori decat cele din manualul de azi.

As vrea sa subliniez ca autorii au incalcat flagrant adevarul si vor fi actionati in instanta de EDP. Vom lua masuri", a declarat Maria Nistor luni.


Mai multe greseli au fost depistate in noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-a, precum pozitionarea incorecta pe harta a orasului Turnu Magurele, amplasat acolo unde, de fapt, este orasul Drobeta-Turnu Severin.

De altfel au fost sesizate cateva erori si in manualele de istorie pentru elevii de a VI-a, unde s-au strecurat greseli de scriere, inversari de ani, dar si definitii gresite.

Dupa ce un profesor de istorie a sesizat greselile si le-a facut publice pe contul sau de Facebook, directorul general al Editurii Didactice si Pedagogice a afirmat ca "exista, intr-adevar, doua greseli de typing".

"Exista, intr-adevar, doua greseli de typing (de redactare - n.red.) . Redactorul va fi tras la raspundere, dar discutam totusi de o greseala de o litera. Faptul ca anumite teme sunt, din punctul dumnealui de vedere, tratate insuficient iarasi mi se pare pur si simplu o opinie personala", a declarat Maria Mihaela Nistor, citata de Digi24.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri