Constientizarea importantei sanatatii mintale pentru eficienta profesionala este in continua crestere, precum si numarul argumentelor in favoarea imbunatatirii acesteia. Angajatorii incep sa vada tot mai clar efectele problemelor psihologice asupra productivitatii muncii, insa subiectul ramane unul tabu chiar si in afara tarii.

Un sondaj recent efectuat in Marea Britanie de catre compania Delloitte arata ca 95% din persoanele ce si-au luat zile libere de la serviciu din motive de suprasolicitare mintala si de stres nu au dezvaluit angajatorului motivul real. De asemenea, atat la birou cat si in viata personala, oamenii inca se feresc sa isi dezvaluie problemele mintale sau emotionale, in general, fiindca se tem ca respectivele probleme sa nu fie interpretate ca un semn de slabiciune.
In Romania situatia este si mai dramatica deoarece subiectele ce tin de mental health sunt afectate de stigma indiferent de domeniul de activitate, desi in tara noastra programul de lucru in mediul privat este mai mare, ritmul este mai alert, iar relatiile de la job sunt mai defectuoase.

De ce au angajatii nevoie de servicii de mental health

Constientizarea importantei sanatatii mintale a angajatilor nu are doar importanta morala pentru angajatori, ci si economica. Cel mai evident efect este absenteismul, statisticile aratand ca aproximativ 45% din zilele nelucrate din motive de sanatate au ca si cauza principala o problema precum stresul, anxietatea sau depresia, tulburari ce tin de sfera mental health. Numarul ar putea, insa, sa fie mult mai mare, o mica parte din angajati dezvaluind motivul real al absentei de la serviciu. Cele mai dese motive folosite de angajati pentru a nu dezvalui afectiunile psihice sunt dureri de cap sau de stomac.

Un alt efect asupra productivitatii, mult mai greu de cuantificat, este scaderea eficientei profesionale la angajatii ce se confrunta cu probleme psihice sau emotionale. Acelasi studiu din Marea Britanie arata ca doar 2 din 5 angajati lucreaza la capacitate maxima. Pe de alta parte, angajatii cu probleme de sanatate mintala au si sanse sporite de a renunta la munca, crescand astfel costurile pentru angajator. De asemenea, impactul asupra societatii este urias deoarece fiecare individ care nu mai poate munci pe fondul unor probleme de sanatate mintala revenind intr-o forma sau alta in grija statului.

Solutii exista, trebuie doar sa le acceptam

In urma numeroaselor campanii pe aceasta tema, in tari dezvoltate din lume atat angajatorii cat si guvernele au inceput sa dea o importanta din ce in ce mai mare sanatatii mintale a populatiei. Pasi importanti au fost facuti de catre companii, prin imbunatatirea conditiilor de munca, dar si de catre anumite guverne, ce au eliminat taxele pentru cheltuielile firmelor cu scopul imbunatatirii starii mintale a angajatilor.

Local, insa, este nevoie de schimbare pe mai multe planuri - informarea corecta si educarea populatiei, practic daramarea stigmei asociata problemelor de sanatate mintala si emotionala si introducerea in pachetul de beneficii pentru angajat a unor abonamente la servicii de mental health.

In concluzie, viitorul ne arata tot un amestec intre solutii guvernamentale si planuri implementate de companii va fi cheia imbunatatirii starii mintale a populatiei. Constientizarea importantei problemei si adaugarea afectiunilor mintale in abonamentele de sanatate vor avea beneficii morale, sociale si financiare mult superioare costurilor.

Desi este inca mult loc pentru imbunatatiri in constientizarea importantei problemelor ce tin de sanatatea mintala, angajatorii sunt din ce in ce mai atenti la efectele acestor afectiuni si a impactului acestora, atat asupra productivitatii, cat si a fericirii generale a populatiei. Aceste progrese duc la o perspectiva optimista asupra viitorului si la speranta ca bolile mintale vor primi aceeasi atentie precum cele fizice.

Sursa foto: Shutterstock / Africa Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri