Asociatiile de proprietari pot folosi camerele de supraveghere video in interes legitim, precum asigurarea pazei si protectiei persoanelor si a bunurilor, doar daca hotararea a fost adoptata in cadrul adunarii generale a asociatiei de proprietari, informeaza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCAP), in ghidul publicat pe site-ul institutiei.

„In contextul in care instalarea unui sistem de supraveghere video in condominiu este necesara in vederea realizarii unui interes legitim al asociatiei de proprietari (asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica, precum si a imprejmuirilor afectate acestora), hotararea de a instala un astfel de sistem trebuie adoptata in cadrul adunarii generale a asociatiei de proprietari”, se arata in ghidul publicat pe site-ul ANSPDCAP.

In cazul in care asociatiile de proprietari cuprind mai multe scari de bloc, ANSPDCP considera necesara obtinerea consimtamantului informat al proprietarilor pentru instalarea camerelor de supraveghere care monitorizeaza spatiile aferente respectivei scari de bloc.

In cadrul adunarii generale, prin aceeasi hotarare, trebuie stabilite urmatoarele: locatia camerelor de supraveghere video, numarul camerelor, locatia echipamentelor de stocare a datelor, persoana care va avea acces la echipamente si la datele personale prelucrate, persoana de contact in cadrul formularului de notificare pe care asociatia trebuie sa il transmita ANSPDCP anterior inceperii prelucrarii.

In cazul in care decid instalarea sistemului de supraveghere video in condominiile pe care le reprezinta, asociatiile de proprietari devin operatori de date personale, precizeaza autoritatea.

Scopul in care pot fi prelucrate datele cu caracter personal ale persoanelor vizate prin intermediul sistemelor de supraveghere video la nivelul asociatiilor de proprietari este legat de asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica, precum si a imprejmuirilor afectate acestora”, se precizeaza in ghid.

Prelucrarea acestor date (imaginea) si in alte scopuri decat cel sus mentionat (de exemplu, supravegherea persoanelor care intra si locuiesc in condominiu in scopul stabilirii cotelor de intretinere pe fiecare apartament sau monitorizarea permanenta a comportamentului celorlalti proprietari din condominiu) este considerata incompatibila cu scopul initial si poate fi considerata ilegala, se specifica in ghid.

Potrivit legii, prelucrarea datelor cu caracter personal ale persoanei vizate poate fi efectuata de catre un operator numai cu consimtamantul persoanei in cauza, dat in mod expres si neechivoc.

Printre cazurile de exceptie de la obligativitatea obtinerii consimtamantului sunt si urmatoarele:
- cand prelucrarea este necesara in vederea indeplinirii unei obligatii legale a operatorului;
- cand prelucrarea este necesara in vederea realizarii unui interes legitim al operatorului sau al tertului caruia ii sunt dezvaluite datele, cu conditia ca acest interes sa nu prejudicieze interesul sau drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei vizate.

Sursa foto: By pixinoo | Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri