WWF trage un semnal de alarma cu privire la consecintele dezastruoase pe care le vor avea asupra faunei salbatice din Romania noile masuri de combatere a pestei porcine africane (PPA) aprobate recent de Ministerul Apelor si Padurilor. Zeci de mii vulpi, sacali, ciori grive si cotofene - pradatori care au un rol pozitiv, de combatere a PPA cu costuri zero - vor fi vanate intr-o perioada foarte scurta, in baza Ordinului 827 din 23 august 2018 emis de minister.

Practic, PSD, desi cunostea pericolul pestei porcine si desi avea pregatit inca de la Guvernul Ciolos un program de combatere, a ignorat toate avertismentele si am ajuns in situatia de a sacrifica sute de mii de porci dar si zeci de mii de animale salbatice, distrugand atat vietile a mii de oameni cat si intreg ecosistemul tarii.

Ordinul prevede, pe langa suplimentarea cotelor de vanatoare la porcii mistreti, vanarea integrala a cotelor de recolta la speciile sacal, vulpe, cioara griva si cotofana aprobate pentru perioada 2018 - 2019. Aceasta inseamna, spre exemplu, eliminarea a 10.361 de sacali dintr-o populatie totala de 14.273 de indivizi (aproape 72%) si a 49.966 de vulpi dintr-un efectiv total de 73.285 de exemplare (respectiv 67%). Masurile vor reduce drastic populatiile acestor specii intr-o perioada foarte scurta de timp, cu consecinte negative pe termen lung atat la nivelul speciilor, cat si la nivelul ecosistemelor. Pe de alta parte, masurile aprobate nu prevad vanarea speciilor de pradatori strict protejate, precum ursul, lupul si rasul, asa cum era stipulat in propunerea initiala.

Masurile sunt extreme si nu au sustinere stiintifica, fiind in unele cazuri in contradictie cu Strategia UE de combatere a PPA (peste porcina africana - n.r.), cu recomandarile si studiile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si cu Directivele Pasari si Habitate ale Comisiei Europene. Acestea prevad, dimpotriva, interzicerea totala a vanatorii in zonele nou infestate si luarea unor masuri stricte de izolare a focarelor. Mai mult decat atat, ministerul nu a prezentat o nota de fundamentare a acestor masuri, care sa evalueze efectele pe termen lung.

”Speciile pradatoare au un rol bine stabilit in ecosistem si ajuta la combaterea PPA cu costuri zero. Acest Ordin nu va rezolva problema, ci dimpotriva, o va amplifica. Prin simpla prezenta a vanatorilor in zonele afectate si prin sunetul focurilor de arma se va crea un deranj major, iar mistretii purtatori activi ai virusului probabil se vor muta in alte zone”, atrage atentia Cristian Remus Papp, manager national pentru Biodiversitate si Arii Protejate WWF Romania.

Ultimele observatii pe teren realizate de expertii WWF, cele mai recente din luna august, arata ca sacalii din Delta Dunarii au contribuit deja la combaterea virusului, consumand cadavrele si bolnave de mistret. Redeschiderea vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in special a pradatorilor, ar duce la efecte grave pe termen lung si la posibila instalare a altor boli.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri