Romania se afla in topul tarilor in care populatia nu are incredere in vaccinuri, potrivit unui studiu realizat de London School of Hygiene, citat de Wall Street Journal. Publicatia subliniaza ca tara noastra se confrunta cu o grava epidemie de rujeola in vreme ce scepticismul cu privire la vaccinuri este promovat de vedete, bloggeri si grupuri religioase.

In Romania, miscarea anti-vaccin s-a coalizat acum aproape un deceniu, atunci cand Guvernul a introdus vaccinul HPV. Vedete locale, grupuri religioase si bloggeri au promovat o teorie falsa potrivit careia vaccinurile ar cauza autism”, scrie The Wall Street Journal.

Incepand cu anul 2016, peste 15.000 de cazuri de rujeola au fost inregistrate in Romania, din care 59 decese, aceasta fiind cea mai grava epidemie de rujeola din Europa in ultimele decenii.

La nivel european, peste 41.000 de persoane au fost infectate in prima jumatate din acest an, comparativ cu 24.000 de persoane in tot anul 2017. Pentru comparatie, in SUA s-au inregistrat doar 100 de cazuri de rujeola in perioada ianuarie – iunie 2018.

In tara noastra, miscarea anti-vaccin s-a amplificat si din cauza lipsei de incredere in autoritati, in discutie fiind adus scandalul incendiului de la Colectiv, dar si scandalul dezinfectantilor diluati din spitale (Hexi Pharma).

Trendul anti-vaccinare a devenit tot mai puternic de-a lungul ultimilor ani in Europa, arata studiul realizat de London School of Hygiene.

Luna trecuta, in Italia, Senatul a votat suspendarea timp de un an a obligatiei parintilor de a dovedi ca si-au vaccinat copii inainte de a-i inscrie la cursuri pre-scolare. Tot vara aceasta, Matteo Salvini, adjunctul premierului Italiei, a criticat dur o lege adoptata anterior prin care s-a marit la 10 numarul vaccinurilor obligatorii, numindu-le “absolut inutile si adesea periculoase”.

In Polonia, miscare anti-vaccin a reusit recent sa stranga suficient de multe semnaturi pentru a forta o dezbatere parlamentara pe tema propunerii de a interzice vaccinurile obligatorii.

In Romania, procentul copiilor de un an care au primit prima doza de vaccin anti-pojar a scazut la 86% in 2017, una dintre cele mai mici rate din Europa, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In 2012, procentul era de 94%, in vreme ce Organziatia Mondiala a sanatatii recomanda un procent de 95% pentru prevenirea unor epidemii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri