Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri, dupa o intalnire cu autoritatile judetene si locale, ca a fost lansat draftul de studiu de fezabilitate pentru spitalul regional din Craiova, care va avea 821 de paturi, iar cererea de finantare pentru constructie va fi depusa la Bruxelles pana la finele acestui an, odata cu cererile de finantare pentru spitalele regionale din Iasi si Cluj-Napoca, informeaza Agerpres.

"Am lansat azi draftul de studiu de fezabilitate pentru spitalul regional din Craiova. Prin programul de guvernare, Guvernul si-a asumat constructia a opt spitale regionale, dintre care trei sunt construite cu fonduri europene. Pe 13 iulie am fost la Iasi, pe 26 iulie la Cluj-Napoca si am spus ca in cursul lunii septembrie sunt la Craiova. Acest lucru a ridicat multe semne de intrebare, dar motivul era unul foarte simplu: nu stiam daca am timpul fizic sa ajung la Craiova pe data de 5 septembrie care fusese stabilita, dar nu am comunicat-o din motive tehnice. Prin urmare, spitalul regional din Craiova se va face.

Este adevarat ca au fost cateva intarzieri care nu au fost generate de neimplicarea autoritatilor locale: au fost anumite probleme legate de locatie, consultantii au dorit extinderea, mutarea, rotirea locatiei, astfel incat a fost nevoie de o noua HG pentru a stabili locatia exacta. Aceasta a dus la intarzieri in elaborarea PUZ-ului, de aceea au fost unele discutii, nelinisti, inclusiv ale mele, dar azi pot sa va spun cu certitudine ca cererea de finantare pentru constructia spitalului regional din Craiova va fi depusa la Bruxelles, pana la finele acestui an, odata cu cererile de finantare pentru spitalele regionale din Iasi si Cluj-Napoca", a spus Sorina Pintea la Craiova, in cadrul unei conferinte de presa dupa o intalnire cu reprezentantii autoritatilor judetene si locale.

Potrivit ministrului Sanatatii, valoarea integrala a proiectului, in care sunt incluse si utilitatile, dotarile, partea de pregatire a proiectului si partea de reabilitare a ceea ce va ramane din Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova dupa mutarea unui anumit numar de paturi de aici in Spitalul Regional este de 538 milioane euro, din care 75 milioane euro reprezinta TVA, 30 milioane euro pentru utilitatile necesare functionarii spitalului, 300 de milioane de euro - constructia si dotarea.

"UE asigura 150 milioane de euro pentru toate cele trei spitale regionale, iar restul va fi finantat din bugetul de stat, iar cand spun restul am in vedere cofinantarea la constructie si dotare, iar partea de drumuri si utilitati va fi finantata de autoritatile locale, iar asta se va intampla in toate cele trei locatii. Autoritatile locale pot, de asemenea, sa acceseze - si au si facut-o - fonduri europene pentru constructia acestor drumuri, pentru utilitatile functionarii spitalului", a afirmat Pintea.

Ministrul Sanatatii a mai afirmat ca Spitalul Regional Craiova va avea un numar de 821 de paturi, va cuprinde toate specialitatile medicale si va functiona dupa un concept modern care "va revolutiona sistemul de finantare a spitalizarii" in spitalele din Romania, concept care va fi folosit si la Iasi si Cluj-Napoca.

"Este un concept care se bazeaza pe o eficientizare a timpilor, pe o flexibilizare in ceea ce priveste mobilitatea pacientilor. De exemplu, acum, in spitalele publice si private la sectia medicina interna daca vine un pacient cu patologie diferita, neurologie, spre exemplu, este foarte greu sa il internezi pe sectia medicina interna, Conceptul de spital regional este unul integrat, va avea paturi pentru specialitati medicale si pentru specialitati chirurgicale, astfel incat pacientii sa fie mult mai usor internati, iar mobilitatea lor - mult mai mare", a mai afirmat Pintea.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri