Presedintele Societatii de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala, Gheorghe Iana, a relatat ca potrivit unui raport realizat la solicitarea Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala accidentul vascular este a doua cea mai comuna cauza a mortii in Romania. Costul anual al accidentului vascular cerebral in Europa este estimat la 45 de miliarde de euro.

In Europa 1 milion de decese pe an survin in urma unui accident vascular cerebral (AVC). 20% pana la 35% dintre pacienti cu AVC mor in prima luna dupa accident, iar o treime dintre supravietuitori isi pierd independenta. In Romania sunt inregistrate 4 decese pe ora din cauza acestei afectiuni.

Povara socio-economica a AVC-ului difera foarte mult in Europa - incidenta, cazuistica si fatalitatea accidentului vascular cerebral in tarile din Europa Centrala si de Est raman mai mari decat in nord, vest si tarile din Europa de Sud. In Romania aceasta afectiune inseamna cheltuieli de 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte.

In cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut pilonii de tratament sunt Unitatea de accident vascular cerebrak (Unitatea Stroke - SU) si tratamentele care promoveaza revascularizarea. Unitatea stroke este definita ca fiind o zona dedicata sau o sectie in spitale deschise non-stop. Aici, pacientii care au suferit un AVC sunt admisi si ingrijiti intr-un sistem multidisciplinar, o echipa care include personal medical, asistenta medicala si terapie - cele mai eficiente in reducerea mortalitatii si a morbiditatii.

"In momentul de fata, in Romania, situatia arata cam asa: 21,64% dintre decesele inregistrate in Romania sunt generate de AVC, reprezinta a doua cauza de mortalitate, in acelasi timp a doua cauza de dizabilitate. Ceea ce e mai grav e ca pacientii post AVC raman cu o calitate a vietii afectata pe toata durata si prezinta, de asemenea, costuri sociale foarte mari. La varstele peste 65 de ani, valorile cresc de aproximativ 10 ori, exista un decalaj foarte mare. In acelasi timp, varsta de debut a accidentului vascular cerebral a coborat foarte mult, generata de conditiile de viata, viata moderna si asa mai departe. Din estimarile Institutului National de Statistica, pe urmatoarea perioada se prevede o crestere a mortalitatii cu peste 34% din cifra actuala in fiecare an, pana in 2035", a subliniat dr. Gheorghe Iana.

Gheorghe Iana a mai spus ca in ultimii ani fondurile din programul de stroke au scazut: "In 2016 s-au alocat 5.381.000 de euro, in 2017 au scazut la 3.451.000 de euro, iar in 2018 tendinta este tot de scadere".

Nu exista un registru national al persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale

“Pina in 2018, Romania nu a avut un registru national al persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale tratate endovascular, motiv din care statistica privind AVC, tipologiile interventiilor medicale si evolutia pacientilor nu pot fi studiate”, a adaugat presedintele SNRIR, dr. Gheorghe Iana.

In urma analizarii datelor existente, Romania are cel mai slab procent din Europa (sub Moldova, Georgia, Albania) fiind analizate:

  • numarul de Unitati Stroke existente;
  • numarul anual de tratamente prin tromboliza intravenoase;
  • centrele rtPA;
  • centrele in care se pot efectua tratamente EVT;
  • numarul anual de tratamente endovasculare.

''Principalele deficiente in circuitul pacientului sunt in primul rand identificarea AVC-ului in zona deficitara cu personal medical, vorbim de zonele rurale. A doua mare deficienta este reprezentata de distantele mari intre centrele specializate in stroke. (...) Nu intotdeauna avem acces la un mijloc rapid de transport din cauza numarului mare de cazuri. Distributia neuniforma a centrelor de stroke, acestea sunt grupate pe langa centrele universitare predilect, pentru ca acolo avem specialisti. In zonele in care nu avem, avem o mare problema. Suportul de diagnostic imagistic redus este o alta problema. In majoritatea spitalelor nu avem disponibilitate 24 din 24 de ore si nici acces la un platou tehnologic si nici specialisti care sa faca un diagnostic, o perfuzie, o difuzie in acest interval", a aratat Iana, conform Agerpres.

Acesta a mentionat ca o alta deficienta este lipsa personalului specializat in radiologie interventionala, dar si ''lipsa unei curricule de pregatire in specialitatea de radiologie interventionala''.

Sursa foto: Shutterstock / PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri