Foarte multi tineri viseaza la o cariera militara, chiar daca asta presupune sacrificii si multa munca. Eforturile, insa, merita facute daca tinem cont de faptul ca o cariera in structurile Ministerului Apararii ofera angajatilor un loc de munca stabil si un salariu motivant. Incepand cu 1 ianuarie 2018, ocuparea prin concurs/examen a posturilor civile vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice a fost suspendata. Prin exceptie, aprobarea incadrarii posturilor de personal civil se poate face prin Memorandum aprobat de Guvern, cu justificarea necesitatii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinatie in buget.

Veniturile militarilor si personalului civil din MApN au crescut ultima data la inceputul anului 2018, asta dupa ce nu mai departe de anul trecut acestea au fost majorate, in medie, cu 15 - 20%. Astfel, in ianuarie 2018, un soldat profesionist avea un venit net de 1.730 de lei si un venit brut cu sporuri de 1.857 de lei. Un subofiter avea, in ianuarie 2018, un venit net de 2.139 de lei si un venit net cu sporuri de 2.440 de lei.

Un locotenent-colonet avea in ianuarie 2018 un venit net de 3.493 de lei si un venit net cu sporuri de 3.868 de lei.

Potrivit informatiilor publicate de MApN, in ianuarie 2018, soldele nete erau: Seful Statului Major al Apararii - 9.620 de lei, General Amiral - 9.385, General Locotenent - 7.316 lei, General Maior - 6.975 de lei, General de Brigada - 6.363 de lei, Colonel - 6.025 de lei, Locotenent colonel - 4.663 de lei, Maior - 3.815 lei, Capitan - 3.147 de lei, Locotenent - 2.271 de lei, Sublocotenent - 1.766 de lei, Plutonier Adjunct Principal - 2.576 de lei, Plutonier Adjutant - 2.278 de lei, Plutonier major - 1.921 de lei, Plutonier - 1.783 de lei, Sergent major - 1.728 de lei, Sergent - 1.644 de lei, Caporal clasa 1 - 1.725 de lei, Caporal clasa 2 - 1.692 de lei, Caporal clasa 3 - 1.660 de lei, Fruntas - 1.618 lei, Soldat - 1.610 lei.

Solda lunara a unui militar este formata dintr-o parte fixa (alcatuita din solda de functie, solda de grad, gradatii si, dupa caz, solda de comanda) si o parte variabila (compusa din indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salarile).

Peste 16.500 de lei, venitul salarial al unui functional public din MApN

Veniturile salariale nete achitate personalului din MApN pe luna august 2018 au fost publicate pe site-ul Ministerului Apararii Nationale.

Ofiterii cu functii de comanda au salarii cuprinse intre 1.981 de lei si 15.783 de lei.

Personalul civil din structurile Ministerului Apararii Nationale se incadreaza in doua mari categorii functionari publici si personal civil contractual. Functionarii publici cu functii de comanda primesc un salariu cuprins intre 5.174 de lei si 16.588 de lei, in vreme ce personalul civil contractual cu functii de comanda are un salariu care variaza intre 1.897 de lei si 11.670 de lei.



Foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale

Pe de alta parte, ofiterii cu functii fara comanda primesc un salariu mai mic, cuprins intre 1.735 de lei si 12.295 de lei. Un maistru militar cu functii fara comanda primeste o leafa cuprinsa intre 1.686 de lei si 5.495 de lei, iar un subofiter cu functii fara comanda are un salariu cuprins intre 1.684 de lei si 6.010 lei.

Soldatii gradat profesionist (SGP) cu functii fara comanda au salarii intre 1.673 de lei si 3.979 de lei. Functionarii publici cu functii fara comanda din structurile MApN castiga intre 1.512 lei si 6.806 lei, iar personalul civil contractual cu functii fara comanda primeste salarii cuprinse intre 1.302 de lei si 6.555 de lei.

Veniturile salariale enumerate mai sus includ exclusiv drepturile prevazute de Legea-cadru nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Acestea nu includ drepturile cu caracter nepermanent obtinute de categoriile de personal cu activitati specifice (piloti, magistrati militari, medici si profesori universitari).

La aceste venituri se adauga si norma de hrana. Valoarea normei de hrana este calculata, dupa normativele in vigoare, in cuantum de 960 de lei pentru personalul militar, respectiv 810 de lei pentru salariatii civili. Incepand cu 2018, angajatii in MApN primesc si vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei de persoana.

In structurile Ministerului Apararii Nationale, salariul se plateste in data de 15 a fiecarei luni.

Cum poti urma o cariera militara in MApN

Cetatenii romani pot urma cariera militara in calitate de ofiter, maistru militar, subofiter sau soldat/gradat profesionist in activitate, in urma absolvirii unei institutii de invatamant superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesionala ori program de instruire a soldatilor/gradatilor profesionisti, potrivit MApN.

Absolventii de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile nationale militare. Dupa finalizarea studiilor, datorita cunostintelor si deprinderilor dobandite, absolventii colegiilor nationale militare vor fi admisi in institutiile de invatamant superior militar (academii militare) sau vor continua pregatirea in invatamantul postliceal militar de formare a maistrilor militari.

Foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale

Formarea ofiterilor si a subofiterilor in activitate se poate realiza pe doua filiere complementare: filiera directa si filiera indirecta.

Formarea pe filiera directa a ofiterilor si subofiterilor in activitate se realizeaza prin parcurgerea si finalizarea studiilor universitare de licenta, respectiv a studiilor postliceale organizate de unitatile/institutiile de invatamant militar, conform reglementarilor in vigoare la nivel national si a celor specifice Ministerului Apararii Nationale.

Formarea pe filiera indirecta a ofiterilor si subofiterilor in activitate presupune parcurgerea si finalizarea „Cursului de formare pe filiera indirecta a ofiterilor/subofiterilor in activitate” de catre absolventi ai invatamantului civil (postliceal si superior), care detin competente si calificari necesare Ministerului Apararii Nationale. Recrutarea candidatilor pentru formarea pe filiera indirecta a personalului militar se face potrivit nevoilor Ministerului Apararii Nationale, in conformitate cu normele specifice pentru serviciile militare pentru care exista un deficit major de personal si/sau nu se asigura pregatirea in cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Pentru a urma cariera militara este necesara parcurgerea succesiva a trei etape: recrutarea, selectia aptitudinala si concursul de admitere sau de repartizare pe post (in cazul candidatilor pentru functiile de soldat/gradat profesionist).

Potentialii candidati se pot inscrie doar la biroul informare-recrutare din judetul/sectorul Municipiului Bucuresti de care apartin cu domiciliul stabil sau unitatea de invatamant militar / unitatea militara la care sunt inmatriculati / incadrati.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri