28 Septembrie 2018

Ce este cardul european de asigurari sociale de sanatate si cum poti beneficia de el



Cardul european de asigurari sociale de sanatate este un card gratuit cu ajutorul caruia, la nevoie, poti beneficia de serviciile acordate de unitati medicale de stat in timpul unei sederi temporare in oricare dintre cele 28 de state membre ale UE.

Cardul european de sanatate este eliberat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acest card este documentul care confera persoanei asigurate dreptul la servicii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE/SEE sau Elvetia.

Cardul european de sanatate se elibereaza la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim 12 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor mentionate mai sus. Acest tip de card de sanatate nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.

Ce trebuie sa stii daca vrei sa obtii un card european de sanatate

Cardul european de asigurari sociale de sanatate nu este o alternativa la asigurarea de calatorie. Acesta nu acopera costurile serviciilor medicale private sau costuri precum pretul calatoriei cu avionul inapoi in tara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate.

Cardul nu iti acopera costurile in situatia in care scopul expres al calatoriei tale este de a obtine tratament medical!

Cardul nu garanteaza servicii gratuite. Date fiind diferentele dintre sistemele de sanatate ale fiecarei tari, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite in Romania sa nu fie gratuite intr-o alta tara.

De ce acte ai nevoie pentru a obtine un card european de sanatate

1. Cerere tip pentru eliberarea cardului european. Poti sa descarci cererea aici sau accesand link-ul de sub titlul acestui articol.

2. Act identitate (BI/CI/certificat de nastere) - original si copie.

3. Dovada calitatii de asigurat.

Persoana care solicita cardul european trebuie sa dovedeasca ca a indeplinit obligatia privind plata contributiei asigurarilor sociale de sanatate pe ultimii 5 ani, calculata la veniturile realizate in aceasta perioada, conform normelor legale in vigoare. In cazul in care categoria de asigurat in care o persoana se incadreaza in prezent, este mai recenta de 5 ani, este necesar a se depune documente justificative corespunzatoare categoriei / categoriilor de asigurat in care s-a incadrat anterior. Vezi aici in ce categorie de asigurat te incadrezi.



Citeste si