De vineri intra in vigoare noua Lege a Asociatiilor de proprietari, care aduce schimbari majore in familiile de romani care locuiesc in apartamente. Printre modificarile importante se numara si o amenda intre 200 si 1.000 de lei pentru cei care nu anunta asociatia de proprietari si administratia fiscala de eventuale modificari.

Iata mai jos o lista cu cele mai importante schimbari de care trebuie sa tina cont cei care locuiesc in apartament, potrivit Hotnews.

  • Daca nu se permite accesul in locuinta presedintelui asociatiei/unui membru al comitetului executiv/administratorului si unei persoane calificate pentru reparatiile ce trebuie facute proprietatii comune (si pentru care e absolut necesar accesul in locuinta), se poate da o amenda intre 500 si 3.000 de lei.
  • Proprietarii care pun in pericol integritatea structurii cladirii sau a altor apartamente ori buna functionare a instalatiilor ar putea sa fie amendati cu sume intre 500 si 3.000 de lei.
  • Administratorii trebuie sa-si procure un certificat de calificare profesionala pana pe 28 septembrie 2019.
  • Odata cu intrarea in vigoare a legii, asociatia trebuie sa aiba un cont unic bancar, prin care sa circule toti banii acesteia, iar administratorii nu vor mai putea face plati catre furnizori sau pentru diverse lucrari decat prin acest cont.
  • De asemenea, administratorul nu va mai putea vota in numele unui proprietar, ci doar un alt proprietar o poate face cu mandat la sedinta de bloc.
  • Pentru o datorie la utilitati mai veche de 60 de zile, asociatia de proprietari poate da in judecata pe rau platnic. Totodata, asociatia de proprietari poate pune ipoteca asupra apartamentelor, si un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorata la intretinere.
  • Noul act normativ permite asociatiilor de proprietari sa puna penalitati pe sumele restante la intretinere, insa acestea nu trebuie sa depaseasca 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. Penalitatile curg abia dupa o luna de la termenul scadent pentru plata si nu pot depasi suma la care s-au aplicat.
  • Legea noua a abrogat legea adoptata in primavara, care prevedea ca toti copiii de pana la 3 ani pot fi scosi de la intretinere.
  • Daca adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste in acest sens, comitetul executiv stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna, si stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, au dreptul de a solicita, in scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna.

Vezi aici noua Lege a Asociatiilor de proprietari

Sursa foto: Grand Warszawski / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri