Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti si fost ministru al Educatiei in guvernul Ciolos a vorbit despre educatie, intr-un interviu in cadrul proiectului Inainte la scoala, explicand criza pe care a generat-o in sistemul de invatamant introducerea manualului unic si detaliind problemele pe care le are sistemul de educatie.

„In momentul de fata, programa este foarte incarcata. In plus, instrumentele didactice folosite, in primul rand, manualele, care sunt destul de importante pentru elevi si pentru cei mai multi dintre profesori, sunt intr-o situatie dezastruoasa. Nu vorbesc ca anul acesta este o criza suplimentara cu acest manual unic, care a aparut foarte tarziu si la cateva discipline, cel putin, s-a semnalat ca sunt erori. Dar, ideea unui manual pentru gimnaziu sau pentru liceu, care sa fie un fel de tratat ceva mai simplificat este o idee gresita, din start”, a declarat Mircea Dumitru.

In ceea ce priveste orientarea din ultimii ani asupra educatiei, aceasta nu pare sa vina in ajutorul nevoilor reale ale elevilor. „Felul in care arata foarte multe dintre manualele care au fost adoptate de Ministerul Educatiei in ultimii 10-15-20 de ani, arata o orientare filozofica asupra educatiei, asupra pedagogiei, care nu cred ca este corecta si nu vine in ajutorul alimentarii unei nevoi reale si unei motivatii pe care o au cel putin elevii incepatori, elevii mici de a invata. Ei sunt foarte doritori cand vin la scoala sa invete, dar, treptat, aceasta dorinta a lor este anihilata de felul in care functioneaza institutiile scolare”, a completat fostul ministru al Educatiei.

Mai mult, Mircea Dumitru sustine ca in prezent elevii percep sistemul de educatie ca pe unul ineficient, stare care nu exista in scoala anilor '60, '70: „Insa nu aveam perceptia pe care astazi, din pacate, o au si elevii mici, a unui sistem care este extrem de ineficient si care le creeaza si o stare de disconfort psihologic de foarte multe ori. Si elevii resimt, ca oamenii maturi, ca ceva nu este in ordine in scoala romaneasca. Chestiunea asta nu o sesizam eu ca elev, in calitate de copil, adolescent in anii '60, '70”, a declarat rectorul UB.

Potrivit rectorului UB, resursa umana, materialele didactice si infrastructura sunt, in continuare, cele mai importante trei probleme ale Romaniei, neinregistrandu-se in ultimii ani niciun progres real. „Remarcam urmatorul lucru: ca manualele acestea unice care au fost publicate foarte tarziu au greseli, nu numai suparatoare, ci absolut rusinoase. Remarcam ca numarul cladirilor care nu au avize sanitare, avize epidemiologice, nu a scazut deloc de la un an la altul. Nu exista un progres real. Problema masteratului didactic a ramas la fel, in suspensie. Deci, exact aceleasi probleme pe care le semnalam in 2016, cand eram la Ministerul Educatiei. Problemele au ramas in continuare. Unele dintre ele chiar s-au adancit, nu au fost nici macar ameliorate”, a mai spus Dumitru.

Sursa foto: Facebook Mircea Dumitru

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri