In zilele de 6 si 7 octombrie, cetatenii Romaniei sunt consultati, prin intermediul unui referendum, cu privire la modificarea Constitutiei in ceea ce priveste redefinirea familiei. In actuala forma, textul din Constitutie prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”, iar scopul referendumului este schimbarea acestui text in „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”. Iata lista completa a sectiilor de votare din tara si din strainatate!

VEZI MAI JOS LISTA SECTIILOR DE VOTARE

Referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc in acest weekend, pe 6 si 7 octombrie, iar sectiile de votare se vor deschide, in fiecare zi de referendum, la ora 07:00 si se vor inchide la ora 21:00.

Intrebarea de la referendum

Cetatenii care participa la referendumul national din 6 si 7 octombrie au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?"

In tara vor fi organizate 18.662 de sectii de votare, iar in Bucuresti - 1.264. Romanii din diaspora vor vota la referendum in 378 sectii de votare. 192 vor fi organizate pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale, iar 186 - in alte locatii. Cele mai multe sectii de votare vor fi in Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franta (15), Germania (14).

Unde si cum pot vota romanii

Au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Vezi AICI lista sectiilor de votare din strainatate!

Cetatenii care, in ziua referendumului national, se afla intr-o alta localitate decat cea in care este inscris in lista electorala pot sa isi exercite dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscris intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei, pe baza actului de identitate.

Cum pot afla unde votez

Daca vreti sa verificati unde este sectia unde va puteti exprima optiunea, atunci accesati acest link: https://www.registrulelectoral.ro/. Introducand CNP-ul vi se va afisa sectia de votare la care sunteti arondat.

Actele de identitate pe baza carora alegatorii pot vota la referendum sunt:

  • cartea de identitate;

  • cartea electronica de identitate;

  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pasaportul diplomatic;
  • pasaportul diplomatic electronic;]
  • pasaportul de serviciu si pasaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare;
  • pasaportul simplu; simplu temporar si simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu.

Curtea Constitutionala - ultimul cuvant in validarea referendumului

Rezultatele centralizate la nivel national de catre Biroul Electoral Central, cuprinzand numarul voturilor valabil exprimate pentru fiecare raspuns de pe buletinul de vot si numarul voturilor nule, se inainteaza, cu paza militara, la Curtea Constitutionala, in termen de 24 de ore de la incheierea centralizarii.

CCR prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constitutiei intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii Curtii Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului. CCR publica rezultatul referendumului in Monitorul Oficial al Romaniei si in presa.

Conditii de validare a scrutinului

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul national sa fie valabil este necesara o prezenta la urne a cel putin 30% dintre persoanele inscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

Propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie a fost adoptata in luna septembrie de Senat.

Potrivit modificarii propuse pentru articolul 48 din Constitutie, "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Articolul 48 din Constitutie prevede ca ''Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti''.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri