Cele mai poluate orase din Europa sunt in Macedonia: Tetovo si Skopje, sursele de poluare fiind industria miniera, incalzirea in gospodarie si emisiile autovehiculelor vechi, potrivit numbeo.com.

Un grad ridicat de poluare au si orasele Barcelona, Cracovia si Kiev, unde cetatenii au inceput sa poarte masti pentru protectie. Capitala Romaniei este inclusa in clasament, ocupand pozitia a sasea.

Doua orase din Bulgaria intra in primele 20: Plovdiv si Sofia, capitala tarii, ocupand pozitiile 12 si 19. Grecia are si ea doua orase cu indici ridicati de poluare: Salonic si Atena, pe locurile 14 si 20.

Capitalele europene sunt prezente in clasamentul celor mai poluate orase. Paris ocupa locul 13, iar Bruxelles, locul 17, cu indici de poluare de 66, respectiv 63.

Cele mai curate orase

Cele mai putin poluate orase sunt Reykjavik, din Islanda (13 puncte), Helsinki, din Finlanda, Zurich, din Elvetia, Munchen din Germania, Viena din Austria si Edinburgh din Marea Britanie.

Suedia are trei orase foarte putin poluate in acest clasament: Stockholm, Malmo si Gothenburg.

Brasov este singurul oras romanesc cu un grad redus al poluarii mentionat in clasamentul numbeo.com, pe pozitia 10. Cluj-Napoca si Iasi se situeaza pe locurile 28 si 45 in top, cu indici de poluare de 37, respectiv 57.

Indexul de poluare al Numbeo este o estimare generala a poluarii intr-un oras, pe o scara de evaluare de la 0 la 100, concentrandu-se mai mult pe poluarea aerului decat pe poluarea apei sau accesul la surse de apa. Datele de pe site se bazeaza pe estimarile vizitatorilor site-ului numbeo.com. In clasament sunt incluse orasele pentru care exista un numar minim de contribuitori.

Masuri pentru combaterea poluarii

Pentru a frana poluarea si a contribui la diminuarea schimbarilor climatice, aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global de reducere a emisiilor de gaze, numit Acordul de la Paris, la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris. Acordul de la Paris este o continuare a eforturilor de a pune capat incalzirii globale ce au inceput cu Protocolul de la Kyoto din 1997, primul acord international pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, negociat cu 160 de state.

Acordul de la Paris prezinta un plan de actiune pentru limitarea incalzirii globale „mult sub” 2°C, care se va pune in aplicare incepand din 2020. In august 2017, administratia Trump a anuntat Organizatia Natiunilor Unite ca Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris.

Eforturi de diminuare a poluarii se remarca si la nivelul Uniunii Europene. La inceputul anului 2018, ministrii din Italia, Germania, Franta, Spania, Marea Britanie, Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia au fost chemati de comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, pentru a explica de ce tarile depasesc nivelul de poluare al aerului.

Tetovo si Skopje (Macedonia)

Tetovo si Skopje (Macedonia)

Cele mai poluate orase din Europa sunt in Macedonia: Tetovo si Skopje, cu indici de poluare de peste 97, respectiv 83. Tetovo, orasul aflat la poalele muntilor Shar din Macedonia, ocupa prima pozitie in clasamentul celor mai poluate orase, cu o industrie care se bazeaza pe extractia carbunelui. Alte surse de poluare sunt incalzirea in gospodarie si emisiile autovehiculelor vechi.

In trecut, autoritatile au fost nevoite sa inchida scoli din cauza smogului. O estimare a Bancii Mondiale sustine ca circa 1.350 de vieti sunt pierdute anual in Macedonia din cauza particulelor fine de poluare, noteaza Reuters.

ONG-urile locale din Skopje avertizeaza ca poluarea din oras este peste medie in 269 de zile din an si cer autoritatilor locale o serie de masuri pentru a imbunatati calitatea aerului pe termen lung, potrivit dw.com.

Sursa foto: By Sinisha Karich / Shutterstock

Napoli (Italia)

Napoli (Italia)

Podiumul este ocupat de orasul Napoli din Italia, cu un scor similar cu orasul macedonean, de 83 de puncte. Italia mai are in top 20 inca trei orase: Turin, Roma si Milano, cu indici de poluare de 74, 67 si 63 de puncte, ocupand pozitiile 5, 11 si 16. Turin, situat in nordul Italiei, este faimos pentru ca gazduieste productia de masini Fiat.

Sursa foto: By ELEPHOTOS / Shutterstock

Tirana (Albania)

Tirana (Albania)

Sufocata de 300.000 de masini, camioane si autobuze, Tirana este cea mai poluata capitala din Europa. Una dintre principalele probleme este ca 83% din masini sunt diesel, 90% dintre acestea avand o vechime de peste 9 ani. Doar 2% din masinile din oras au o vechime mai mica de 2 ani, potrivit theguardian.com. Astfel, orasul albanez ocupa locul 4 in clasament, cu 79 de puncte.

Sursa foto: By Eugene83 / Shutterstock

Bucuresti si Timisoara (Romania)

Bucuresti si Timisoara (Romania)

Bucuresti si Timisoara intra in clasamentul celor mai poluate orase, ocupand pozitiile 6 si 18, cu indici de poluare de 72, respectiv 62 de puncte. Poluarea din Capitala este generata si de numarul mare de autovehicule care blocheaza strazile orasului. Noua zile pe an petrec soferii blocati in traficul din Bucuresti, cel mai aglomerat oras din Europa din cauza infrastructurii deficitare si a numarului urias de masini, potrivit unui studiu realizat de fabricantul de dispozitive de navigatie GPS Tom Tom. Astfel, capitala Romaniei este pe primul loc in topul al celor mai aglomerate orase din Europa si pe locul cinci la nivel mondial.

Sursa foto: By Sundry Photography / Shutterstock

Sarajevo (Bosnia si Hertegovina)

Sarajevo (Bosnia si Hertegovina)

Emisiile generate de autovehicule si arderea carbunelui in fabrici si gospodarii contribuie semnificativ la poluarea din Sarajevo, capitala Bosniei si Hertegovinei, care ocupa pozitia a saptea in clasament, cu un punctaj de 70.

Sursa foto: By Aldin033 / Shutterstock

Cracovia (Polonia)

Cracovia (Polonia)

Un punctaj similar are Cracovia, al doilea oras ca marime din Polonia, care se situeaza pe locul 8. La inceputul anului 2016, Polonia a decis ca incepand din 2019 sa interzica folosirea sobelor care ard carbune si lemne. La inceputul lui 2018, guvernul de la Varsovia anunta ca aloca 7 miliarde de euro pana in 2028 pentru a innoi sistemele de incalzire centrala si a combate contaminarea atmosferica in Polonia. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 33 din cele 50 de orase cele mai contaminate ale Europei sunt in Polonia, majoritatea in zonele miniere din Silezia.

Sursa foto: By fotohuta / Shutterstock

Barcelona (Spania)

Barcelona (Spania)

Urmeaza orasul spaniol Barcelona, cu un index al poluarii de 69 de puncte, unde autoritatile au decis ca din 2019 sa interzica circulatia masinilor mai vechi de 20 de ani in zilele lucratoare din saptamana. Pe langa Barcelona, masura mai vizeaza inca 39 de municipalitati. Cu aceasta lege, autoritatile spera ca in 15 ani sa reduca nivelul emisiilor cu 30%.

Sursa foto: By vvoe / Shutterstock

Kiev (Ucraina)

Kiev (Ucraina)

Orasul ucrainean Kiev ocupa locul 10 in clasament, cu 68 de puncte. Kiev are probleme cu smogul, unul dintre factorii care il cauzeaza fiind extractia de carbune, intrucat nevoile de energie ale orasului sunt acoperite de fabricile care prelucreaza carbune si care au facilitati de filtrare depasite. Mai mult, 87% din emisiile din Kiev sunt generate de trafic, 92% dintre masini fiind private, conform Centrului National de Ecologie din Ucraina, citat de euromaidanpress.com.

Sursa foto: By Dmytro Gilitukha / Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock.com