Romanii care pleaca la munca in strainatate nu lasa in urma doar o tara depopulata, in care firmele nu mai gasesc forta de munca, iar bugetele de stat primesc tot mai putini bani. Mai grav este ca acestia lasa in urma, de cele mai multe ori, si copii minori in grija unuia dintre parinti sau a altor rude. Institutul National de Statistica a realizat un studiu din care reiese ca aproximativ 100.000 de copii au cel putin unul din parinti plecat la munca in strainantate. Realitatea probabil este mult mai sumbra, avand in vedere ca datele care au stat la baza studiului sunt departe de a fi complete.

INS a luat in calcul atat date administrative, cat si date statistice in realizarea acestui studiu. Astfel, din analiza datelor furnizate de Centrele Judetene de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), reiese ca la sfarsitul anului 2017 un numar de 94.896 de copii din Romania aveau unul sau ambii parinti plecati in strainatate, iar 17.425 de copii erau afectati de migratia ambilor parinti. Este de mentionat, insa, faptul ca doar 31 de Centre au furnizat date, din cele 42 existente.

In ceea ce priveste distributia pe judete, datele luna iunie 2017, arata ca regiunea cu cei mai multi copii cu parinti plecati, aflati in atentia autoritatilor, este cea de Nord-Est, cu un total de 31.576 copii (in special judetele Suceava – 9.097 copii, Iasi – 5.529 copii, Bacau – 5.160 copii si Neamt – 4.636 copii), urmata de Sud-Est cu 16.035 copii (in special judetele Galati – 6.174 copii, Constanta – 3.661 copii si Vrancea – 2.648 copii) si de Sud-Muntenia, cu un total de 12.896 de copii cu parinti plecati cuprinsi in evidentele oficiale (aflati cu precadere in judetele Prahova – 4.897 copii, Dambovita – 2.727 copii si Arges – 2.594 copii).

Copiii sunt lasati acasa la familii fara venituri

Totodata, din surse administrative, respectiv din datele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPDCA), rezulta ca un numar de aproximativ 95.000 de copii aveau parinti plecati la munca in strainatate. Dintre acestia, sub o cincime proveneau din familii in care ambii parinti erau plecati la munca in strainatate. Cei mai multi dintre acestia se aflau in ingrijirea rudelor pana la gradul IV, fara masura de protectie.

Conform studiului, putin peste 70% dintre copiii ramasi acasa locuiau in gospodarii in care nu exista niciun salariat.

Cei mai multi dintre copiii cu cel putin un parinte plecat in strainatate pentru o perioada de cel putin 6 luni, majoritari au varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani (60,2% in anul 2016 si 61,2% in 2017). Ponderea copiilor cu varsta intre 15 si 17 ani era de 20,6% in anul 2016 si 18,4% in anul 2017, iar cea a copiilor de varsta prescolara (mai mici de 6 ani) - de 19,2% in anul 2016 si 20,4% in anul 2017.

Grav este si faptul ca, dintre copii de varsta scolara (6 ani si peste), 9,8% nu urmau nicio scoala in anul 2016. Procentul a scazut la 6,6% in anul 2017. Situatia este mai favorabila in cazul copiilor in varsta de 11-17, ani in cazul carora ponderea celor necuprinsi in educatie era de doar 5,9% in anul 2016 si 3,5% in anul 2017.

Urme adanci lasate de plecarea parintilor

Putine judete au realizat o analiza mai adanca a acestui fenomen pentru a afla efectele pe care migratia parintilor le genereaza asupra copiilor ramasi acasa. Printre acestea se afla judetul Iasi, unde, in urma unei cercetari mai profunde, s-a descoperit ca plecarea parintilor la munca in strainatate are influente negative semnificative pentru copii, in special pentru cei din ciclul primar si gimnazial. Dificultatile cu care se confrunta elevii cu parinti plecati, pe care scolile le raporteaza cu cea mai mare frecventa, sunt legate de scaderea randamentului scolar (fenomen definit in literatura internationala de specialitate ca underachievement), urmate de dificultatile de relationare si cele de comunicare, tulburari de factura emotionala, comportamentale, adaptative, fiziologice, frecventa scazuta/absenteism.

In zona altor tipuri de probleme, cadrele didactice identifica: incidentele in comunitate, dezinteresul/lipsa de motivatie pentru studiu, hiperactivitatea, cresterea in greutate, apatie/tristete accentuata, agresivitate/violenta (verbala si fizica), probleme de concentrare a atentiei ori lipsa de igiena si scaderea interesului pentru scoala, in cazuri izolate conducand si la abandon scolar.

Studiul are numeroase limitari, precizeaza INS, din cauza faptului ca nu toate Centrele au transmis date, nici acestea nu au transmis date pentru toate localitatile din judet, iar unele date sunt destul de vechi,

“In Romania nu exista in prezent date statistice oficiale referitoare la fenomenul copiilor cu parinti plecati in strainatate. (...) Date fiind aceste limitari, subliniem caracterul exploratoriu al acestui studiu”, se subliniaza in documentul INS.

Sursa foto: Shutterstock/ Frantisek Czanner

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri