Romanii au consumat, lunar, in medie pe persoana, o cantitate de 7,988 kilograme de paine si produse de franzelarie, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica, valabile pentru trimestrul al doilea al anului 2018, consultate de wall-street.ro. Pe locul al doilea in topul preferintelor de consum alimentar ale romanilor se afla legumele si conservele din legume (7,82 kilograme, in medie pe persoana, lunar) si carnea proaspata (3,7 kilograme, in medie pe persoana, lunar). De notat este ca, in afara de carnea proaspata, romanii mai consuma in fiecare luna, in medie de persoana, 1,172 kilograme de preparate din carne. Care a fost comportamentul de consum alimentar in functie de categoria profesionala si membrii carei categorii sunt cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice?

Cel mai consumat produs alimentar de catre romani in fiecare luna, in medie de persoana, este in continuare painea, cu o cantitate de 7,988 kilograme. In clasamentul celor mai consumate produse alimentare urmeaza legumele si conservele din legume si carnea proaspata, potrivit datelor Institutului National de Statistica valabile pentru trimestrul al doilea din 2018 (perioada aprilie-iunie 2018).

Fructele se claseaza de-abia pe locul al patrulea in topul celor mai consumate produse alimentare, cu o cantitate medie lunara, de persoana, de 3,512 kilograme. Urmeaza, in ordine, cartofii (2,923 kilograme, in medie pe persoana, lunar); branzeturile si smantana (1,567 kilograme); preparatele din carne (1,172 kilograme); faina (0,794 kilograme); malaiul (0,769 kilograme); zaharul (0,74 kilograme); orezul (0,421 kilograme); dulceata, gemul, compotul si jeleurile (0,324 kilograme) si ciocolata, bomboanele, rahatul si alte produse zaharoase (0,187 kilograme, in medie de persoana, lunar).

Totodata, romanii au consumat, in medie, in fiecare dintre cele trei luni ale trimestrului al doilea al acestui an, 14,708 oua si au baut 5,549 litri de lapte. Si pentru ca a venit vorba de bauturi, consumul lunar mediu pe persoana a fost de 2,761 litri de baturi alcoolice si de 6,086 litri de apa minerala si alte bauturi nealcoolice, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

La capitolul bauturi alcoolice, agricultorii au fost cei mai mari consumatori, cu 3,457 litri de persoana, in medie, pe luna. Pensionarii au consumat 2,783 litri de bauturi alcoolice pe luna, in medie pe persoana, salariatii – 2,745 litri, iar somerii – 2,303 litri. La consumul de apa minerala si alte bauturi nealcoolice, pe primul loc s-au situat salariatii, cu 7,523 litri in medie pe persoana, lunar, urmati de pensionari (5,475 litri), someri (4,901 litri) si agricultori (2,709 litri), potrivit datelor Institutului National de Statistica valabile pentru trimestrul al doilea din 2018.

Test drive cu Mazda3 si noul...
Citeste si: Test drive cu Mazda3 si noul propulsor 1.8 litri Skyactiv-D

Salariatii si pensionarii – mai multe legume, somerii si agricultorii – paine

  • Pe categorii sociale, legumele si conservele din legume (inclusiv produsele de franzelarie) au fost cel mai consumat produs alimentar de catre salariati (7,641 kilograme in medie pe persoana, lunar). Painea si produsele de franzelarie s-au situat pe locul al doilea in topul celor mai consumate alimente de catre salariati, cu un consum mediu lunar de persoana de 7,608 kilograme, iar pe al treilea loc s-au aflat fructele (3,86 kilograme), potrivit datelor Institutului National de Statistica. Salariatii au consumat, in medie de persoana, in fiecare luna, o cantitate de 3,738 kilograme de carne proaspata; 2,821 kilograme de cartofi; 1,565 kilograme de branzeturi si smantana si 1,187 kilograme de preparate din carne.
  • Legumele si conservele din legume au fost cel mai consumat aliment si de catre pensionari, in medie de persoana, pe luna: 8,671 kilograme. Painea si produsele de franzelarie s-au clasat pe locul al doilea in clasamentul celor mai consumate produse alimentare in trimestrul al doilea din 2018 de catre pensionari, cu o cantitate medie lunara de persoana de 8,477 kilograme. Pe locul al treilea in preferintele de consum ale pensionarilor s-a situat carnea proaspata, cu o cantitate de 3,922 kilograme. Urmeaza, in ordine, fructele (3,617 kilograme), cartofii (3,134 kilograme), branzeturile si smantana (1,711 kilograme) si preparatele din carne (1.206 kilograme), potrivit datelor Institutului National de Statistica valabile pentru trimestrul al doilea din 2018.
  • Somerii au consumat, in fiecare luna din trimestrul al doilea al anului in curs, in medie de persoana, cea mai mare cantitate de paine si produse de franzelarie dintre categoriile sociale analizate: 9,015 kilograme. Legumele si conservele din legume s-au aflat pe locul al doilea al clasamentului celor mai consumate produse alimentare de catre someri (6,171 kilograme), urmate de cartofi (2,932 kilograme). Pe locurile urmatoare s-au situat, in ordine: carnea proaspata (2,728 kilograme), fructele (2,42 kilograme), branzeturile si smantana (1.011 kilograme) si preparatele din carne (0,984 kilograme), potrivit datelor Institutului National de Statistica valabile pentru trimestrul al doilea din 2018.
  • Agricultorii au consumat, in fiecare luna din trimestrul al doilea din 2018, in medie de persoana, o cantitate de 8,332 kilograme de paine; 7,485 kilograme de legume si conserve din legume; 3,292 kilograme de carne proaspata; 2,89 kilograme de cartofi; 2,413 kilograme de fructe; 1,548 kilograme de branzeturi si smanatana; 1,454 kilograme de malai si 1,065 kilograme de preparate din carne, potrivit datelor Institutului National de Statistica valabile pentru trimestrul al doilea din 2018.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »



Citeste si
Amenzi de un milion de lei pentru comerciantii de legume si fructe