Romania are al treilea cel mai slab procentaj de colectare al deseurilor din Uniunea Europeana, iar gunoaiele gasite, adesea, pe strazi, la colturile blocurilor si in mediul inconjurator reflecta problemele in gestionarea lor. Lipsa de informare a cetatenilor si slaba implicare a autoritatilor contribuie semnificativ la situatia deseurilor din tara, explica, intr-un interviu pentru wall-street.ro, Silviu Dumitrescu, managing director al grupului Saubermacher Romania.

Incepand cu punga de gunoi pe care locatarii o pun langa un cos obisnuit aflat pe trotuar si nu intr-o pubela si pana la gropile de gunoi care sunt supraincarcate, problemele in gestionarea deseurilor sunt evidente la nivelul tarii. Unele dintre motivele pentru care exista aceste probleme sunt reprezentate de lipsa de informare si implicare a autoritatilor locale, sustine Silviu Dumitrescu, director al grupului Saubermacher Romania.

“Din punctul meu de vedere, motivele principale pentru care romanii sunt interesati atat de putin de problema deseurilor sunt lipsa de informare si implicare a autoritatilor locale. De cele mai multe ori, acestea considera ca operatorul trebuie sa fie cel care rezolva problema, dar cel din urma, neavand parghiile necesare are nevoie de sprijinul lor. Numai ca autoritatile nu isi doresc sa fie responsabile pentru obligatiile lor si atunci prefera sa paseze mai departe”, a declarat Silviu Dumitrescu.

Statistic, romanii nu stau bine la capitolul reciclare. Romania are a doua cea mai slaba rata de reciclare din Europa, recicland doar 3% din totalul deseurilor, potrivit studiului Waste Atlas. Exista mai multe motive care contribuie la slaba performanta in domeniul reciclarii, precum colaborarea deficitara intre autoritati, operatori si locuitori, sustine Dumitrescu.

“De exemplu, politia este singura in masura sa amendeze populatia pentru abandonarea deseurilor, dar, din pacate, acest lucru nu se intampla. Chiar daca au in acelasi loc containere separate pentru colectare selectiva si deseuri biodegradabile oamenii prefera, de multe ori, se le arunce pe jos langa recipientele de colectare. Pe de alta parte, desi exista o prevedere legala pentru utilizatorii fara contract de salubrizare, acestea nu sunt aplicate. Astfel, potrivit legii, primariile trebuie sa identifice acele persoane care nu au contract de salubrizare si sa le oblige sa incheie contract, iar in cazul in care refuza, sa aplice taxa locala de salubrizare si sa incaseze la impozit acele sume. Evident ca acest lucru nu se intampla, iar din aceasta cauza exista deseuri abandonate ilegal, printre care si cele reciclabile”, explica Silviu Dumitrescu.

Tot lipsa contractelor de salubritate este cauza pentru care foarte multe deseuri ajung in mediul inconjurator, in lacuri, rauri, in Dunare si in paduri, considera reprezentantul Saubermacher Romania.

Cum scapam de infringement pana in 2020?

Romania ar putea intra in infringement pentru nerealizarea reducerii cantitatii de deseuri depozitate cu 50% pana in 2020, urmand sa plateasca penalitati pana la 200.000 de euro pe zi din anul 2021, in conditiile in care aplicarea taxarii la groapa a deseurilor cu 80 de lei pe tona a fost suspendata de Guvern pana in 2019.

Pentru a scapa de infringement pana in 2020, solutia este de a implementa tarife diferentiate pentru persoane care recicleaza, spune Dumitrescu.

„In orice caz, din punctul meu de vedere, singura solutie eficienta pentru atingerea tintei intr-un termen atat de scurt este implementarea tarifelor diferentiate pentru persoanele care realizeaza reciclarea si pentru cele care nu fac acest lucru. De exemplu: in Austria, daca utilizatorul contamineaza fractia biodegradabila cu plastic, carton/hartie, sticla etc. acel abonat o sa plateasca de pana la 10 ori mai mult fata de un abonat care a realizat sortarea corespunzator”, spune Dumitrescu.

Reprezentantul Saubermacher Romania atentioneaza ca operatorii de salubritate nu sunt consultati aproape niciodata atunci cand se lucreaza la proiectele de legi din domeniu, desi acestia sunt cei mai in masura sa aprecieze daca sunt fezabile si daca pot fi implementate.

Sursa foto: MOHAMED ABDULRAHEEM / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri