Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educatiei, a declarat pentru site-ul Edupedu.ro ca profesorii vor primi in ianuarie un spor de 10% la salariu, urmat de un alt spor, pentru conditii vatamatoare. De asemenea, aceasta a confirmat ca Guvernul va pune in aplicare planul anuntat la inceputul anului scolar, pe 10 septembrie, la Miercurea Ciuc, de ministrul de atunci al Educatiei, Valentin Popa.

Potrivit ministrului Andronescu, sporul de suprasolicitare, de 10%, se va calcula de la 1 decembrie, iar profesorii vor primii banii in luna ianuarie 2019.

Fostul ministru Valentin Popa spunea la inceputul scolii ca ”la 1 decembrie va aparea si un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%“. Tot atunci, Popa anunta si ca la 1 ianuarie 2019 va intra in vigoare regulamentul de acordare a sporurilor pentru conditii vatamatoare. Andronescu a confirmat pentru Edupedu.ro si acordarea acestui spor incepand cu noul an calendaristic.

„In anul 2019 se va acorda si un sfert din ecartul intre salariile prezente si cele aferente anului 2022. (…) Sper ca toate aceste lucruri sa conduca si la o crestere a calitatii actului educational pentru ca, sigur, stimati profesori, e foarte important ca dumneavoastra sa faceti la clasa lectii atractive, sa tineti elevii in clase si sa-i aduceti cu drag la scoala“, a mai declarat Valentin Popa, la inceputul anului scolar.

Cu cat ar putea creste salariile profesorilor?

Un profesor cu studii superioare de lunga durata si grad didactic I, cu 20-25 de ani vechime, care avea in decembrie 2016 un salariu brut de 2.965 de lei, ar trebui sa aiba in decembrie 2018 un salariu brut de 5.049 lei, potrivit unor grafice prezentate de ministrul muncii. De la 1 ianuarie 2019 aceasta suma va ajunge pana la 5.376 de lei. Asta inseamna o crestere de 327 de lei.

Un alt exemplu este pentru un profesor cu grad didactic definitiv si studii superioare de lunga durata, cu 20-25 de ani vechime. Acesta avea, potrivit Ministerului Muncii, 2.356 de lei salariu brut in 2016, iar in decembrie 2018 ar trebui sa aiba un brut de 4.134 de lei. Documentul arata ca de la 1 ianuarie 2019 salariul acestuia va fi de 4.477 lei, adica o crestere cu 343 de lei pe brut.

Unui profesor cu studii superioare si grad didactic debutant, care in 2016 avea un salariu de 1.645 de lei brut, in decembrie 2018 ar trebui sa-i fi ajuns salariul la 3.069 de lei brut, iar de la 1 ianuarie 2019 salariul brut ar trebui sa-i creasca la 3.237 de lei.

Grilele prevazute de Legea 153 pentru fiecare functie in parte arata cresterea la care salariul brut al fiecaruia trebuie sa ajunga pana in 2022. In 2019 la brutul actual se va adauga 25% din diferenta dintre salariul brut din decembrie 2018 si salariul brut prevazut in aceste grile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri