In timp ce statele dezvoltate au grija sa investeasca atat in servicii medicale pentru adulti, cat si pentru copii, statul roman are mai mult grija de batrani decat de cei micuti. In domeniul oncologiei pediatrice nu s-a construit niciun spital pana acum, motiv pentru care, Asociatia Daruieste Viata si-a asumat misiunea de a ridica primul spital de oncologie si radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer.

“Romania nu are un tablou deloc sanatos. Copiii din Romania sunt extrem de discriminati fata de adulti. Date concrete arata cu prisosinta acest lucru. Vorbim despre medicina robotica la adulti, vorbim despre transplant la adulti, despre centre regionale pentru adulti, dar pentru copii nu vorbim. Nu exista gandul de a face medicina pentru copii in Romania. Copiii sunt intotdeauna discriminati!”, a precizat dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de terapie intensiva nou nascuti de la spitalul Marie Curie, in cadrul evenimentului “Conventia Romana a Spitalelor”.

“Din pacate, spitalul Marie Curie nu este unicul din Romania cu probleme. Am fost recent la Iasi, Capitala Moldovei, unde am vazut o sectie de oncologie pentru copii. E mult mai rau decat in Bucuresti. Acestea sunt condititiile in 2018: niste spitale in care toaletele sunt la comun, niste spitale care sunt adevarate focare de infectie. Acesta este motivul pentru care, noi, Asociatia Daruieste Viata, am inceput sa investim in infrastructura spitalelor din Romania.

In Romania, din pacate, boala si cancerul vine la pachet cu multa umilinta si spun asta pentru ca copiii sunt tratati in spitale in care nu exista medicamente, uneori medicii, putini, cati au mai ramas, sunt nevoiti sa-i trateze cu mainile goale”, a spus Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei Daruieste Viata, in cadrul aceluiasi eveniment.

Daruieste Viata construieste primul spital de oncologie pentru copii

Proiectul Daruieste Viata a fost demarat in 2015, ca un proiect de construire a primului Spital cu servicii integrate de Oncologie si Radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer din Romania. S-a inceput cu ideea unei clinici cu trei etaje, apoi un spital de cca. 8.000 mp cu 80 de paturi pentru sectia oncologie, 10 paturi pentru departamentul ambulator, 4 camere sterile, 1 sala-buncar pentru scintigrafie, 1 sala-buncar pentru radioterapie (2 aparate) si 1 sala pentru activitati educationale si recreere. A fost pentru prima data cand, in Romania, un ONG a initiat construirea unui spital de la zero, doar din donatii si sponsorizari, cu o investitie estimata de aproximativ 8 milioane euro.

Am ajuns sa ne ocupam de aceasta zona din neputinta si revolta, pentru ca in fiecare zi sunt cel putin 2-3 parinti care ne suna si ne cauta sa-si gaseasca o solutie. Primul gand pe care il are un pacient in Romania este sa plece in afara si acest lucru nu este normal. Am incercat sa gasim solutii, pentru ca niciodata toti pacientii nu vor putea pleca din Romania, iar statul nu va putea plati niciodata tratamentul in strainatate pentru toata lumea. Asa ca solutia a fost sa construim acasa si asta trebuia sa fie solutia statului roman”, a relatat Oana Gheorghiu, vicepresedintele Asociatiei Daruieste Viata.

16 milioane euro pentru a construi un spital de oncologie pentru copii

Dupa ce au obtinut avizele si autorizatia de constructie, asociatia a decis sa extinda proiectul de la 3 la 6 etaje, adaugand si un bloc operator modern, o sectie de terapie intensiva, una de chirurgie si una de neurochirugie – departamente absolut necesare in tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, ceea ce va reduce semnificativ sansele aparitiei si purtarii infectiilor intraspitalicesti dintr-o cladire in alta.

Odata cu extinderea proiectului, investitia necesara estimata s-a modificat de la 8 la 16 milioane de euro. Suprafata cladirii a fost marita de la 8.000 la 12.000 mp.

Am ajuns la donatii de 11 milioane euro, bugetul total fiind estimat la 16 milioane de euro, fara sa includa aparatura. Este extraordinar cum oamenii din tara s-au mobilizat si am ajuns la aproape 300.000 de donatori, care au pus umar langa umar ca sa facem un spital pentru copiii bolnavi de cancer. N-a fost usor, dar nici nu e atat de complicat sa construiesti un spital in Romania!, a adaugat Oana Gheorghiu.

Turnarea fundatiei a inceput in luna iunie, in curtea Spitalului “Marie Curie” din Bucuresti, iar campania de strangere de fonduri continua.

Daruieste Viata construieste primul spital de oncologie pentru copii

Ce va contine Spitalul Daruieste Viata

  • Radioterapie: doua buncare la subsol, plus spatiile de pregatire pacienti
  • Spatiu pentru un nou RMN si un nou CT, cu spatii dedicate anestezierii pacientului copil
  • Oncologie – ambulator si internare continua (parter si etaj 1)
  • Hemato- oncologie: saloane si 5 camere sterile (etaj 2)
  • Chirurgie (etaj 3)
  • Neurochirurgie (etaj 4)
  • Terapie intensiva (etaj 5)
  • Bloc operator cu 8 sali de operatie (etaj 6)
  • Numar paturi: 200

Data finalizarii constructiei spitalului este estimata in decembrie 2019.

Daruieste Viata construieste primul spital de oncologie pentru copii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri