Un jurnalist roman a vrut sa vada cat de bun "medic" este internetul si l-a testat la examenul de rezidentiat. Rezultatul a fost unul categoric, concurentul a picat examenul cu 36 de puncte din 200.

Mihai Popescu, jurnalist la VICE, a recreat conditiile examenului de rezidentiat organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti: pe 18 noiembrie, jurnalistul a avut la dispozitie 4 ore pentru parcurgerea subiectelor prezentate candidatilor UMF in dimineata aceleiasi zile.

“O sa arat exact care este limita internetului in fata medicinei. O sa vad daca Doctor Internet chiar poate sa-mi dea un raspuns punctual la orice problema medicala. Vreau sa vad daca faptul ca ai acces la orice informatie medicala la un simplu click se poate compara cu studiul si efortul unor oameni care stiu sa interpreteze acele informatii”, anunta jurnalistul cu cateva zile inaintea experimentului.

Dupa finalizarea experimentului, rezultatele au fost corectate de dr. Dan Ulmeanu. El a obtinut 36 de puncte din 200.

„ Aceasta campanie a fost realmente o noutate si o provocare jurnalistica interesanta. Intai de toate, pentru ca mi-a oferit sansa unei documentari care a scos la iveala realitati ingrijoratoare despre modul in care romanii se autodiagnosticheaza pe internet. De pilda, undeva la sapte din zece romani evita vizita la medic, mai ales in cazul unor simptome minore, si se autodiagnosticheaza pe internet, urmand apoi un tratament autoimpus. Ceea ce am vrut sa aratam este ca, daca noi tratam internetul ca pe un medic, ne lasam pe mainile cuiva care nu trece examenul de rezidentiat, intrucat ii lipsesc capacitati importante de sintetizare si intepretare a informatiilor pe care le detine”, explica Mihai Popescu.

„ Zilnic ne confruntam cu pacienti afectati de autodiagnosticarea pe internet. Exista o tendinta naturala de a cauta informatii medicale pe internet, insa aceasta nu trebuie sa conduca la autodiagnosticare si, mai grav, la tratament autoimpus. O informatie distribuita pe un website nu poate egala pregatirea medicului de a identifica solutii pentru pacient, in ansamblul lui”, explica dr. Dan Ulmeanu, in cadrul spitalului Regina Maria Baneasa.

Dintre datele care au condus la realizarea campaniei internet versus rezidentiat sunt:

  • trei sferturi dintre romani iau medicamente fara sa consulte medicii;
  • romanii iau de doua ori mai multe pastile fara reteta decat media UE;
  • jumatate dintre parinti isi trateaza copiii dupa ureche cu medicamente nepotrivite;
  • un sfert dintre romance nu merg niciodata la ginecolog, iar acest lucru se coreleaza cu faptul ca suntem “lideri” europeni la cancer de col uterin;
  • un roman care face infarct si supravietuieste, are sanse imense sa-l faca curand pe al doilea, pentru ca nu urmeaza tratamentul.

Sursa foto: Shutterstock / Aleksandar Karanov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri