Proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dubleaza cheltuielile publice cu pensiile pana in 2021, respectiv le creste cu peste 130% pana in 2022, nu este sustenabil. Acesta presupune un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro incepand cu 2022, care se adauga la necesarul actual de 13,5 miliarde de euro. Si calculul nu include pensiile speciale. In aceste conditii, noua lege a pensiilor promite un trai mai bun pe datorie, o povara pentru copiii nostri si pentru copiii copiilor lor, sustine Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

“Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform caruia se estimeaza dublarea cheltuielor Romaniei cu pensiile publice in plata este, cu certitudine, o mare provocare, pentru finantele publice ale tarii noastre, nefiind insotit de masuri de crestere a veniturilor publice. Conform propriilor estimari ale Guvernului, cresterile asumate vor reprezenta pentru Romania un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro incepand din 2022. Astfel, din 2022 si in anii ce vor urma, presupunand chiar si o crestere nominala anuala optimista de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 – 2022, noua lege va genera o povara suplimentara de aproximativ 6,6% din PIB estimat pentru 2022, care se adauga proiectiei optimiste de deficit bugetar anual de 3%”, se arata intr-un comunicat al CDR.

Cat aloca statul pensiilor, in comparatie cu sanatatea si educatia?

Prin comparatie, in 2017, platile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6,7% din PIB (fara pensiile speciale), in timp ce cheltuielile alocate educatiei au fost de 2,9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sanatate au fost de 4% din PIB.

“CDR incurajeaza realizarea de politici publice care corecteaza inechitati acumulate la nivel sistemic atat timp cat acestea nu produc dezechilibre macroeconomice si pentru care exista resurse financiare. Consideram, de asemenea, ca toti romanii au dreptul la o pensie decenta, insa la fel de important este sa existe un echilibru intre pensii si investitii orientate spre dezvoltare si viitor: educatie de calitate, servicii de sanatate publica adecvate, infrastructura si investitii in cercetare. Doar in acest fel nivelul de trai al romanilor are potential sa creasca intr-un mod sanatos, iar economia tarii sa se dezvolte pe toate palierele”, se subliniaza in comunicatul citat.

Coalitia atrage atentia si asupra dimensiunii uriase a datoriei implicite a sistemului public de pensii.

“Pentru prima oara, Institutul National de Statistica, la cererea Comisiei Europene, a publicat in acest an date oficiale referitoare la drepturile de pensie acumulate pana in prezent, mai exact, valoarea actualizata a viitoarelor obligatii de pensie deja inregistrate. Cifrele sunt cel putin alarmante; la finalul anului 2015, datoria implicita a sistemului public de pensii in Romania era de aproximativ 275 miliarde de euro (folosind cursul actual), adica 172% din PIB-ul anului 2015. Suma este de peste 4 ori mai mare decat datoria publica a Romaniei la acel moment. Astfel, insumand datoria publica actuala de aproximativ 35% din PIB cu obligatiile fata de actualii pensionari si drepturile acumulate pentru viitorii pensionari reflectate pana la finalul anului 2015 s-ar acumula o datorie implicita a statului de peste 170% din PIB”, mai spun reprezentantii CDR.

Mai mult, drepturile de pensie acumulate ar atinge valori ingrijorator de mari tinand cont de faptul ca din 2015 si pana in prezent pensiile publice au crescut cu aproximativ 30% si ca se doreste in continuare o crestere a acestora cu peste 130% conform proiectului de lege privind sistemul de pensii (adaugand 18 miliarde de euro la costurile curente cu pensiile de aproximativ 13,5 miliarde de euro).

“Astfel, cresterile majore de beneficii la pensionare fara a fi insotite de masuri compensatorii duc la inrautatirea semnificativa a situatiei deficitului bugetar, slabind finantele publice si asa fragile ale tarii. Pe acest drum, finantele publice si economia Romaniei vor fi profund destabilizate”, se precizeaza in comunicat.

Pensia speciala, de 3,5 ori mai mare decat cea de stat

In plus, organizatia atrage atentia si asupra inechitatilor din sistemul de pensii, generat de pensiile speciale, care urmeaza si ele sa creasca in acelasi ritm cu cele de stat, potrivit proiectului aflat in dezbatere parlamentara.

“CDR doreste sa sublinieze si dezechilibrul semnificativ dintre pensiile primite de peste 5 milioane de romani, finantate prin contributii si bazate pe principiul contributivitatii si pensiile speciale, primite de peste 150.000 de romani. Pensiile speciale sunt mult mai generoase, acordate in conditii semnificativ mai favorabile, la varste de pensionare mai reduse si nu urmaresc principiul contributivitatii. Conform Consiliului Fiscal si INS, la finalul anului 2017 pensiile speciale erau, in medie, de 3,5 ori mai mari decat pensiile de stat. CDR considera ca sistemul de pensii trebuie sa fie echitabil fata de toti romanii, fara dezechilibre majore intre categorii diferite de pensionari, si orice reforma a sistemului de pensii ar trebui sa aiba ca scop diminuarea inechitatilor sociale intre categorii diferite de pensionari”, adauga reprezentantii Coalitiei.

CDR sustine ca este preocupata de veniturile pe termen lung ale populatiei, cu impact predictibil in stabilitatea demografica a tarii, mai ales intr-un context tensionat atat din punct de vedere al evolutiei demografice cat si al pietei muncii. In aceste conditii, Coalitia recomanda o abordare mai rezonabila si realista si, totodata, mentinerea stabilitatii legislative in sectorul pensiilor si protejarea viabilitatii generale a sistemului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri