Ministerul Sanatatii a facut un control, in ultima perioada, la Spitalul Judetean din Craiova pentru verificarea modului de respectare a normelor sanitare la nivelul Sectiei de Terapie Intensiva, in urma acestuia fiind aplicate amenzi de 43.500 de lei.

"Am avut un control in ultima perioada la Spitalul Judetean din Craiova pentru verificarea modului de desfasurare si respectarea normelor sanitare la nivelul Sectiei de Terapie Intensiva. In urma acestui control au fost date amenzi, amenzi pe persoane, de 43.500 de lei. Mai mult decat atat, peste 30 de zile echipa de control va merge din nou la Spitalul din Craiova la Terapie Intensiva, pentru ca acolo ne-au fost semnalate niste probleme care s-au confirmat din pacate si care au fost verificate. Prin urmare, amenzile au fost substantiale", a spus ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa, scrie Agerpres.

Problemele constatate sunt legate de curatenie.

"In primul rand probleme igienico-sanitare, (...) adica curatenia. (...) Nu exista toate spatiile componente ale unui serviciu de anestezie pentru terapie intensiva si vorbim despre un spital precum Craiova. (....) Nu se respecta suprafetele de pat, nu exista rezerve pentru izolarea pacientilor cu boli cu potential endemic, pentru pacientii care au infectii. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fara sa existe o monitorizare a temperaturii si o evidenta a curateniei si dezinfectiei acestora. (...) La majoritatea saloanelor nu se efectueaza dezinfectia. (...) Nu exista protocoale de lucru privind metoda de dezinfectare de suport. (...) Registru de dezinfectie nu respecta in totalitate prevederile ordinului ministrului Sanatatii in ceea ce priveste inscrierea solutiei, data si ora prepararii, lucru foarte important", a explicat ministrul.

Ea a spus ca din raportul Corpului de control "nu a rezultat ca acolo lucrurile se desfasoara conform procedurilor legale".

Citeste si:
Asiguratii la stat vor putea plati diferenta de tarif la privat
Pacientii asigurati la stat...

Totodata, Pintea a precizat ca, in acest an, de la 1 februarie s-au efectuat 18 controale de catre Corpul de control al ministrului, patru fiind si in acest moment in derulare. Potrivit acesteia, sunt controale comune cu CNAS, printre altele fiind vorba si de decontarea serviciilor medicale.

"Am constatat ca marea majoritate a spitalelor controlate nu respecta modul de intocmire a foilor de observatie, prin urmare Casa de Asigurari de Sanatate a decis retragerea unor sume de bani la toate spitalele pe care noi le-am controlat. Este vorba de Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Bagdasar - Arseni. Nu am cuantificat exact sumele, dar totodata este vorba si de servicii efectuate peste contract - servicii nedecontate si aici va trebui sa avem din nou o discutie cu CNAS", a punctat Pintea.

Ministrul a explicat ca exista o hotarare de Guvern din 2006 care spune exact cum se completeaza o fisa de observatie, astfel incat atunci cand exista probleme sau se doreste identificarea anumitor lucruri sa poata fi urmarite.

Citeste si:
Amenzile rutiere ar putea creste cu peste 50% de la 1 ianuarie 2020
Amenzile rutiere ar putea...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Soferii care incalca legea ar putea plati amenzi mai mari